Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eurostat: Η Ελλάδα δεύτερη σε παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών και τρίτη σε καρπούζια

ΑρχικήΝέαEurostat: Η Ελλάδα δεύτερη σε παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών και τρίτη σε καρπούζια
spot_img

Η παραγωγή των καλοκαιρινών φρούτων μειώθηκε -6,3% το 2022.

Το 2022, η συνδυασμένη συγκομιδή της ΕΕ σε μοσχοπέζια, καρπούζια, φράουλες, ροδάκινα και νεκταρίνια ήταν 8,6 εκατομμύρια τόνοι, αντιπροσωπεύοντας μείωση 6,3% σε σχέση με το επίπεδο το 2021 (9,2 εκατομμύρια τόνοι). Αυτή η ύφεση οφειλόταν στη χαμηλότερη συγκομιδή της παραγωγής μοσχοβολιών (-9,5% το 2022) και καρπουζιών (18,4% το 2022). Πράγματι, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αυξήθηκε (+5,6% το 2022) και αυτή των φραουλών παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.

- Advertisement -

Η Ισπανία ήταν ο κύριος παραγωγός της ΕΕ των καλοκαιρινών φρούτων

Η Ισπανία είναι βασικός παραγωγός καλοκαιρινών φρούτων στην ΕΕ. Παρήγαγε σχεδόν τα μισά (45,4%) των καρπουζιών της ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο (32,0%) των πεπονιών (μοσχοβολάκια) και περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,3%) τόσο των φραουλών, όσο και των ροδάκινων και των νεκταρίνων της (26,9%) το 2022. 

Ομοίως, η Ιταλία παρήγαγε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (36,1%) τόσο τωνπεπονιών της ΕΕ, όσο και των ροδάκινων και των νεκταρίνων (35,6%), καθώς και το ένα τέταρτο (25,6%) των καρπουζιών της.

Για ορισμένα συγκεκριμένα καλοκαιρινά φρούτα, άλλα μέλη της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί: η Πολωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την παραγωγή φράουλας (16,7% του συνόλου της ΕΕ), η Ελλάδα δεύτερη για την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών (27,1%) και τρίτη για τα καρπούζια (12,4%), η Γαλλία τρίτη για την παραγωγή πεπονιών (18,8%) και η Γερμανία τρίτη για την παραγωγή φράουλας (11%).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα