Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Burger + αναψυκτικό : Ο κίνδυνος που κρύβει ο “ακαταμάχητος” αυτός συνδυασμός

ΑρχικήΕπιστήμηBurger + αναψυκτικό : Ο κίνδυνος που κρύβει ο "ακαταμάχητος" αυτός συνδυασμός
spot_img

Γιατί πρέπει να σταματήσουμε αυτή την διατροφική απόλαυση.

Μπορεί στον συνδυασμό ενός λαχταριστού μπέργκερ με ένα δροσερό, ανθρακούχο και γεμάτο ζάχαρη αναψυκτικό να είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς, ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Nutrition, μάλλον δεν είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 27 ενήλικες μέσης ηλικίας 23 ετών με υγιές βάρος, ότι τα ζαχαρούχα ποτά μειώνουν την οξείδωση του λίπους, τη διαδικασία που ξεκινά τη διάσπαση των μορίων λίπους. Όσο περισσότερη πρωτεΐνη στο γεύμα, τόσο περισσότερο μειώνεται η οξείδωση του λίπους. Οπότε το να τρώει κανείς ένα πρωτεϊνούχο γεύμα μαζί με ένα ρόφημα με μπόλικη ζάχαρη κάνει το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος.

Για παράδειγμα, ένα ζαχαρούχο ρόφημα συνοδευόμενο από ένα γεύμα με 15% πρωτεΐνη μείωσε, κατά την έρευνα, την οξείδωση του λίπους κατά μέσο όρο 7,2 γραμμάρια. Ωστόσο με ένα γεύμα 30% πρωτεΐνης, η μείωση εκτινάχθηκε στα 12,6 γραμμάρια και ούτω καθεξής.

Εντάσσοντας το παραπάνω εύρημα σε ένα ρεαλιστικότερο πλαίσιο, ένα χάμπουργκερ αξιοπρεπούς μεγέθους μπορεί να ζυγίζει περίπου 130 γραμμάρια, τα 30 από τα οποία είναι πρωτεΐνη. Εάν πιεί κανείς μαζί με αυτό ένα γεμάτο ποτήρι αναψυκτικού με ζάχαρη, όπως μια sprite, η μελέτη προβλέπει πως ο μεταβολισμός του λίπους θα μειωθεί κάπου κοντά στα 10 γραμμάρια.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο συνδυασμός “φωτιά” πρωτεΐνης στα γεύματα με αναψυκτικά με ζάχαρη αύξησε επίσης στους συμμετέχοντες την επιθυμία τους για αλμυρά σνακ ακόμα και 4 ώρες μετά το γεύμα τους!

Αν και στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με υγιές βάρος, ο γενικός πληθυσμός των ΗΠΑ, όπου διεξήχθη η μελέτη, είναι βαρύτερος κατά μέσο όρο, επομένως είναι πιθανό η οξείδωση του λίπους να είναι χειρότερη ή να μην υπάρχει σημαντική διαφορά εάν ο μεταβολισμός κάποιου είναι ήδη πιο αργός από τον μέσο άνθρωπο σε αυτήν την έρευνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο