Οι επιπτώσεις στην υγεία αν καταναλώσουμε το συγκεκριμένο προϊόν
Το φρέσκο τρόφιμο, σίγουρα και αποδεδειγμένα, είναι η πιο σωστή επιλογή στη διατροφή. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο, λόγω τόσο του σύγχρονου τρόπου ζωής, όσο και τη δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά φρέσκων προϊόντων. Ταυτόχρονα οι κονσέρβες είναι και προσιτές οικονομικά και πρακτικές στη χρήση. Επιπλέον η αποθήκευση προμηθειών είναι για τους Έλληνες συνηθισμένη πρακτική. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν όμως στην κονσέρβα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται με καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος – Μελέτη
Ο μεγάλης κλίμακας όμιλος λιανικής της Ιταλίας, Il Gigante κοινοποίησε την ανάκληση παρτίδας του εκλεκτού χυμού ντομάτας “La Polpadoro” με την επωνυμία Casar λόγω «πιθανής αποκόλλησης θραυσμάτων του εσωτερικού σμάλτου της κονσέρβας».
Η παρτίδα που ανακαλείται έχει κωδικό LM242 και το προϊόν πωλείται σε συσκευασίες των 3×220 gr με ημερομηνία λήξης τον 08/2026 .
Σύμφωνα με την ειδοποίηση ανάκλησης οι κονσέρβες πρέπει να επιστραφούν στο σημείο αγοράς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Δημοφιλές τζελ μαλλιών της L’OREAL περιέχει επικίνδυνη χημική ουσία – Πώς να το αναγνωρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χυμοί φρούτων και λαχανικών για αποτοξίνωση: Μήπως αντί για καλό μας κάνουν κακό; Νέα έρευνα

Η επανάσταση της κονσέρβας
Η συντήρηση των τροφίμων με κονσερβοποίηση οφείλεται στον Γάλλο Nicolas Appert. Πρώτος παρατήρησε ότι τρόφιμα τα οποία υποβάλλονται σε επαρκή θέρμανση μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία, διατηρούνται αναλλοίωτα εφʼ όσον το δοχείο παραμένει κλειστό.
Η εφεύρεση αυτή έγινε σε εποχή που δεν ήταν γνωστή η ύπαρξη των μικροοργανισμών και των ενζυμικών δράσεων, 50 χρόνια πριν τις ανακαλύψεις του Pasteur και τη γέννηση της μικροβιολογίας. Από τότε μέχρι σήμερα, η κονσερβοποιία αναπτύχθηκε σε ένα κολοσσιαίο βιομηχανικό κλάδο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ψήσουμε τα αγγούρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λοίμωξη και φλεγμονή από ένα κρεμμύδι – Πώς η κοτόσουπα έστειλε μαγείρισσα στα επείγοντα
Το δοχείο αποτελεί το μέσο το οποίο εξασφαλίζει την πλήρη (μετά την αποστείρωση) προστασία των τροφίμων από κάθε εξωτερική μόλυνση.
Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία και γιʼ αυτό πρέπει να παρουσιάζει μηχανική αντοχή, ευκολία και οικονομία στην κατασκευή και μεταφορά, στεγανότητα στον αέρα και το νερό και επίσης να μην προσδίδει τοξικές ιδιότητες στο περιεχόμενο.
Το κυλινδρικό δοχείο κατασκευάζεται από λευκοσίδηρο επικασσιτερωμένο και από τις δύο πλευρές, την εσωτερική για την αποφυγή διάβρωσης του σιδήρου από συστατικά του τροφίμου και την εξωτερική για προστασία από την οξείδωση. Επειδή ορισμένα συστατικά των τροφίμων αντιδρούν με τον κασσίτερο, τα δοχεία αυτά επιχρίονται εσωτερικά με ειδικές συνθετικές ρητίνες (λάκες).
Η ρητίνη αυτή φαίνεται ότι είχε κάποια αστοχία στο προϊόν που ανακλήθηκε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παρεξήγηση το νεκρό ποντίκι μέσα σε γαλοπούλα…
Υπάρχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στις κονσέρβες;
Η εσωτερική επίστρωση στις κονσέρβες (όπως και σε πολλά πλαστικά δοχεία) μπορεί να περιέχει δισφαινόλη-Α, μία ουσία που μιμείται τη δράση των οιστρογόνων και έχει ενοχοποιηθεί -βάσει ερευνών- για προβλήματα στο ήπαρ και το ανοσοποιητικό, καρκίνο του προστάτη και του μαστού, υπογονιμότητα, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία. Στην Ελβετία τον Ιούνιο του 2024 αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν όλες οι κονσέρβες τόνου που ελέγχθηκαν έχουν παρουσία δισφαινόλης Α (BPA).
Δυστυχώς, η οξύτητα της ντομάτας συντελεί στη «μετανάστευση» της δισφαινόλης από την κονσέρβα στο περιεχόμενό της (τον ντοματοχυμό, τον ντοματοπελτέ, τα ντοματάκια κ.λπ.) με αποτέλεσμα να την καταναλώνουμε και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά που επιλέγουμε να φάμε ντομάτα από κονσέρβα. Όσο πιο νέοι είμαστε (π.χ. γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία) τόσο πιο επιβαρυντική για την υγεία μας καθίσταται η δισφαινόλη (μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης και τα άτομα που ανήκουν σε κάποια ειδική ομάδα, όπως π.χ. οι εγκυμονούσες και τα παιδιά).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοκτέιλ κορτιζόλης: Είναι ασφαλής η νέα μόδα που έχει κατακλύσει τα social; Τι λένε οι γιατροί;
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι μόνο η ντομάτα που αποκτά αυξημένο τοξικό φορτίο όταν συντηρείται σε κονσέρβα, αλλά και τα υπόλοιπα τρόφιμα, κυρίως όταν είναι λιπαρά ή όξινα. Οι επιστήμονες λοιπόν συνιστούν να επιλέγουμε ντομάτες και ντοματοχυμό σε χάρτινες ή ακόμα καλύτερα σε γυάλινες συσκευασίες, αφού το γυαλί είναι σταθερό υλικό και δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταναστεύσουν από αυτό ουσίες στο περιεχόμενό τους. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι μπορούμε πάντα να επιλέγουμε φρέσκες ντομάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, που θεωρούνται πιο ασφαλείς για την υγεία μας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.