Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ανίχνευσης νοθείας σύμφωνα με Έλληνες ερευνητές

Η πιο αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος ανίχνευσης νοθείας και παραπλανητικής επισήμανσης προέλευσης, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΕλαιόλαδο: Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ανίχνευσης νοθείας σύμφωνα με Έλληνες ερευνητές
spot_img

Η πιο αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος ανίχνευσης νοθείας και παραπλανητικής επισήμανσης προέλευσης, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Είναι γνωστό ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) είναι απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής διατροφής και είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένο και προτιμώμενο για το άρωμα και τη γεύση του, διακρίνοντάς το από άλλα έλαια που δεν είναι EVOO. Επιπλέον, είναι γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία, όπως προστασία από χρόνιες ασθένειες, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν την υψηλή ζήτηση για ελαιόλαδο ιδιαίτερα για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), και ενθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγής της EVOO. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτησή του, συχνά ακολουθείται από ορισμένες κακές πρακτικές, με τις πιο συνηθισμένες να είναι η νοθεία με διαφορετικά λάδια που δεν είναι EVOO και η εσφαλμένη επισήμανση γεωγραφικής προέλευσης και ποικιλίας. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων, ικανών για γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία για τη διασφάλιση της γνησιότητας του ελαιολάδου είναι σημαντική. Έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών καθιερωμένων τεχνικών αναλυτικής χημείας, για τον έλεγχο ταυτότητας του ελαιολάδου.

- Advertisement -

Ερευνητές από το Τμήμα Φυσικής, του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικών Μηχανικών (ICE-HT), Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας- Πάτρας δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Foods μελέτη για τιο ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ανίχθευσης νοθείας στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Συνέκριναν τη φασματοσκοπία διάσπασης με λέιζερ (LIBS) και τη φασματοσκοπία φθορισμού για τον εντοπισμό προσμείξεων (π.χ. πυρηνέλαιο, καλαμπόκι, ηλίανθος και σόγια) και τη διάκριση των EVOOs με βάση την γεωγραφική προέλευση. Για την άμεση σύγκριση της απόδοσης των δύο τεχνικών, μελετήθηκε το ίδιο σύνολο δειγμάτων EVOO.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι υψηλές ακρίβειες ταξινόμησης που αποκτήθηκαν υποστηρίζουν το δυναμικό και την αποτελεσματικότητα τόσο του LIBS όσο και της φασματοσκοπίας φθορισμού για την ταχεία, διαδικτυακή και επί τόπου μελέτη των ζητημάτων ελέγχου ταυτότητας των EVOO, με το LIBS να είναι πιο πλεονεκτικό καθώς λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα.

Η φασματοσκοπία φθορισμού, από την άλλη πλευρά, βρέθηκε ότι αποδίδει καλύτερα για την αναγνώριση του τύπου του βρώσιμου λαδιού που δεν είναι EVOO που χρησιμοποιείται για τη νοθεία των EVOO, αποδίδοντας ακρίβειες πρόβλεψης υψηλότερες κατά ~10%, από το LIBS. Όσον αφορά την ταξινόμηση βάσει γεωγραφικής προέλευσης, το LIBS βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στην περίπτωση των καθαρών EVOO. Αυτή ησυστηματική σύγκριση και αξιολόγηση και των δύο τεχνικών σε διάφορες εργασίες υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα και των δύο τεχνικών, προσφέροντας ένα ισχυρό πλαίσιο για τον έλεγχο ταυτότητας των EVOO. Ωστόσο, το LIBS φαίνεται να είναι πιο κατάλληλο για εργασίες γρήγορου, in situ ή/και online ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου ταυτότητας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Μπεκογιάννης Μάριος, Θεόδωρος Σταματούκος, Ελένη Νάνου, και Στέλιος Κουρής. 2025. “Φασματοσκοπία διάσπασης που προκαλείται από λέιζερ έναντι φασματοσκοπίας φθορισμού για έλεγχο ταυτότητας ελαιόλαδου” Foods 14, αρ. 6: 1045. https://doi.org/10.3390/foods14061045

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα