Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

3 νεκροί από γάλα αμυγδάλου: Το πόρισμα των επιθεωρητών για τα λάθη στο εργοστάσιο παραγωγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων3 νεκροί από γάλα αμυγδάλου: Το πόρισμα των επιθεωρητών για τα λάθη στο εργοστάσιο παραγωγής
spot_img

Καναδοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν την έρευνα για το ξέσπασμα λιστέρια από τα φυτικά γάλατα της Danone Canada.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα των αρχών για την επιδημία λιστέρια που προκάλεσαν τα φυτικά γάλατα της Danone στον Καναδά. O τελικός απολογισμός των τροφικών δηλητηριάσεων είναι 3 θάνατοι και 20 ασθένειες, εκ των οποίων και οι 20 χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 7 έως 89 ετών. Τα «γάλατα» (18 είδη ροφημάτων αμυγδάλου, βρώμης και καρύδας Silk and Great Value), ήταν μολυσμένα με το βακτήριο Listeria monocytogenes.  

Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) η παρουσία της Listeria monocytogenes στην εγκατάσταση επιβεβαιώθηκε μετά από έξι επιθεωρήσεις, αν και δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί η κύρια πηγή μόλυνσης εντός της εγκατάστασης. Εντούτοις η CFIA ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας στο εργοστάσιο παραγωγής στο Pickering, ότι η εγκατάσταση δεν εφάρμοσε σωστά αναλύσεις επιφανειών (swab test) και δοκιμές τελικού προϊόντος σε συμμόρφωση με την Πολιτική του Health Canada για τη Listeria monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Επιπλέον όπως αναφέρει η ανακοίνωση «σύμφωνα με πληροφορίες, η διασταυρούμενη μόλυνση θα μπορούσε να έχει συμβεί μετά την επεξεργασία».

Να σημειωθεί ότι με βάση την αξιολόγηση κινδύνου της CFIA, η οποία έλαβε υπόψη στοιχεία όπως επιστημονικά δεδομένα, τύπο τροφίμου και διαδικασίες παραγωγής, το ίδρυμα Joriki δεν θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου πριν από τη μόλυνση με Listeria monocytogenes. Ως εκ τούτου, η CFIA δεν διενήργησε επιθεώρηση άδειας πριν από την έρευνά της, ωστόσο, είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο ως απάντηση σε καταγγελίες των καταναλωτών σχετικά με πιθανή παρουσία αλλεργιογόνων, άσχημης γεύσης και μούχλας στα φυτικά γάλατα, τα οποία όμως δεν συνδέονται με τη λιστέρια.

Η παραγωγή στην Joriki Inc. στο Pickering έχει διακοπεί πλήρως και εκτελούνται εργασίες καθαρισμού και ανακαίνισης. Η παραγωγή δεν θα συνεχιστεί έως ότου εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και μέχρι η CFIA να βεβαιωθεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης έχει εξαλειφθεί.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της CFIA έχει ήδη ξεκινήσει μια αρχική επανεξέταση των συνθηκών γύρω από αυτήν την ανάκληση και για τον εντοπισμό κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρόμοια περιστατικά. Επιπρόσθετα, ο αποφάσισε νέες επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγουν προϊόντα φυτικής προέλευσης, επαληθεύοντας ότι οι εγκαταστάσεις επιθεωρούνται κατάλληλα σύμφωνα με τους Κανονισμούς Safe Food for Canadians και θα αναλύσει τις τάσεις καταγγελιών των καταναλωτών για να βελτιώσει τη μοντελοποίηση κινδύνου και τη συχνότητα επιθεώρησης.

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) το 2021, το L. monocytogenes ήταν η πέμπτη πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης και από τις 2621 περιπτώσεις οι 300 οδήγησαν σε θάνατο, καθιστώντας το L. monocytogenes την κύρια αιτία θανάτου από τρόφιμα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο