Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

3 νεκροί από γάλα αμυγδάλου: Το πόρισμα των επιθεωρητών για τα λάθη στο εργοστάσιο παραγωγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων3 νεκροί από γάλα αμυγδάλου: Το πόρισμα των επιθεωρητών για τα λάθη στο εργοστάσιο παραγωγής
spot_img

Καναδοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν την έρευνα για το ξέσπασμα λιστέρια από τα φυτικά γάλατα της Danone Canada.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα των αρχών για την επιδημία λιστέρια που προκάλεσαν τα φυτικά γάλατα της Danone στον Καναδά. O τελικός απολογισμός των τροφικών δηλητηριάσεων είναι 3 θάνατοι και 20 ασθένειες, εκ των οποίων και οι 20 χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 7 έως 89 ετών. Τα «γάλατα» (18 είδη ροφημάτων αμυγδάλου, βρώμης και καρύδας Silk and Great Value), ήταν μολυσμένα με το βακτήριο Listeria monocytogenes.  

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) η παρουσία της Listeria monocytogenes στην εγκατάσταση επιβεβαιώθηκε μετά από έξι επιθεωρήσεις, αν και δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί η κύρια πηγή μόλυνσης εντός της εγκατάστασης. Εντούτοις η CFIA ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας στο εργοστάσιο παραγωγής στο Pickering, ότι η εγκατάσταση δεν εφάρμοσε σωστά αναλύσεις επιφανειών (swab test) και δοκιμές τελικού προϊόντος σε συμμόρφωση με την Πολιτική του Health Canada για τη Listeria monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Επιπλέον όπως αναφέρει η ανακοίνωση «σύμφωνα με πληροφορίες, η διασταυρούμενη μόλυνση θα μπορούσε να έχει συμβεί μετά την επεξεργασία».

Να σημειωθεί ότι με βάση την αξιολόγηση κινδύνου της CFIA, η οποία έλαβε υπόψη στοιχεία όπως επιστημονικά δεδομένα, τύπο τροφίμου και διαδικασίες παραγωγής, το ίδρυμα Joriki δεν θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου πριν από τη μόλυνση με Listeria monocytogenes. Ως εκ τούτου, η CFIA δεν διενήργησε επιθεώρηση άδειας πριν από την έρευνά της, ωστόσο, είχε επισκεφθεί το εργοστάσιο ως απάντηση σε καταγγελίες των καταναλωτών σχετικά με πιθανή παρουσία αλλεργιογόνων, άσχημης γεύσης και μούχλας στα φυτικά γάλατα, τα οποία όμως δεν συνδέονται με τη λιστέρια.

Η παραγωγή στην Joriki Inc. στο Pickering έχει διακοπεί πλήρως και εκτελούνται εργασίες καθαρισμού και ανακαίνισης. Η παραγωγή δεν θα συνεχιστεί έως ότου εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και μέχρι η CFIA να βεβαιωθεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης έχει εξαλειφθεί.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της CFIA έχει ήδη ξεκινήσει μια αρχική επανεξέταση των συνθηκών γύρω από αυτήν την ανάκληση και για τον εντοπισμό κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρόμοια περιστατικά. Επιπρόσθετα, ο αποφάσισε νέες επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγουν προϊόντα φυτικής προέλευσης, επαληθεύοντας ότι οι εγκαταστάσεις επιθεωρούνται κατάλληλα σύμφωνα με τους Κανονισμούς Safe Food for Canadians και θα αναλύσει τις τάσεις καταγγελιών των καταναλωτών για να βελτιώσει τη μοντελοποίηση κινδύνου και τη συχνότητα επιθεώρησης.

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) το 2021, το L. monocytogenes ήταν η πέμπτη πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης και από τις 2621 περιπτώσεις οι 300 οδήγησαν σε θάνατο, καθιστώντας το L. monocytogenes την κύρια αιτία θανάτου από τρόφιμα στην Ευρώπη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα