Σοκ προκαλεί το ποσοστό τον τελευταίων 10 ανακλήσεων τροφίμων και ποτών που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω παρουσίας αδήλωτων αλλεργιογόνων, το οποίο αγγίζει το 90%.
Μια γρήγορη ματιά στις τελευταίες ανακλήσεις τροφίμων που έχουν ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων – FSA, την αρμόδια αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια των τροφίμων, προκαλεί προβληματισμό.
Το 90% των ανακλήσεων αυτών οφείλεται σε τουλάχιστον αδήλωτο αλλεργιογόνο που εντοπίστηκε να περιέχεται. Αυτό έχει φυσικά οικονομικό κόστος για την εκάστοτε εμπλεκόμενη εταιρεία, πλήττει την φήμη και την αξιοπιστία της, μα πάνω από όλα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις κατηγορίες καταναλωτών που έχουν ευαισθησία στα εν λόγω συστατικά.
Αναλυτικά οι ανακλήσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι οι εξής:
- Η Liroy B.V. ανακαλεί το GY Chongqing Instant Noodle Hot and Sour Flavour λόγω αδήλωτου γάλακτος (11 Μαΐου)
- Η Cranswick Country Foods ανακαλεί διάφορα προϊόντα που περιέχουν κοτόπουλο επειδή έχει βρεθεί σαλμονέλα (12 Μαϊου)
- Η SP Wholesale ανακαλεί τα Wonka Bar λόγω αδήλωτων αμυγδάλων και φιστικιών (17 Μαϊου)
- Η Asian Traders Ltd ανακαλεί το Parle Premium Rusk λόγω αδήλωτου γάλακτος (17 Μαϊου)
- Η Lidl NI ανακαλεί την Just Free Gluten Free Black Pudding και την Just Free Gluten Free White Pudding λόγω της παρουσίας γλουτένης (18 Μαΐου)
- Η Lidl GB ανακαλεί την Starovice Czech Lager 5.0% λόγω αδήλωτου διοξειδίου του θείου (18 Μαΐου)
- Η Aye Pickled Ltd ανακαλεί το Aye Pickled Curried Kraut λόγω αδήλωτης μουστάρδας (21 Μαΐου)
- Η Tesco ανακαλεί την Tesco κατεψυγμένα κρουασάν με βούτυρο λόγω αδήλωτου αμυγδάλου (23 Μαΐου)
- Η Manning Impex Ltd ανακαλεί το JACK & JILL Mang Juan Chicharron – Espesyal Suka’t Sili λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων σόγιας, ψαριών, γάλακτος και αυγού (23 Μαΐου)
- Η White Rabbit Pizza ανακαλεί τρεις τύπους πίτσας και καλτσόνε λόγω αδήλωτου γάλακτος (25 Μαΐου)