Τα πατατάκια είναι από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου λόγω των συστατικών τους και των υψηλών θερμοκρασιών τηγανίσματος
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας αναδημοσίευσε την ανάκληση τσιπς με γεύση αλάτι και ξύδι ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας σουπερμάρκετ INTERMARCHE (Δείτε παρακάτω μάρκα και χαρακτηριστικά προϊόντος). Μετά από εργαστηριακό έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι τα πατατάκια περιέχουν την πολύ επικίνδυνη ουσία ακρυλαμίδιο σε υψηλότερο όριο από αυτό που επιτρέπεται από τους κανονισμούς. Το 2024, η Intermarché ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στη Γαλλία σε μερίδιο αγοράς (μετά την E.Leclerc και την Carrefour) με 2.496 καταστήματα σε 4 χώρες. Και αυτή η ανάκληση προϊόντος υπογραμμίζει τη σημασία των αυστηρών ποιοτικών ελέγχων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρκινογόνα ορυκτέλαια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – «Σταματήστε την κατανάλωση» – Άμεση Ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο 6.000 ευρώ σε γνωστό εστιατόριο της Πετρούπολης
Τα πατατάκια είναι από τα πιο ευρέως καταναλωτικά σνακ παγκοσμίως. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένα από τα πιο πλούσια σε ακρυλαμίδιο τρόφιμα, με επίπεδα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (μg/kg) σε ορισμένες μάρκες. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία). Αυτή η ουσία έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, ενώ έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα γνωστά αρώματα με την ουσία που προκαλεί στειρότητα και επιπλέον συστατικά που προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πετάτε τα τσόφλια αυγών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από συμπληρώματα για παιδιά – Επείγουσα ανάκληση
Ο κίνδυνος από το ακρυλαμίδιο είναι μεγαλύτερος για τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ευρήματα που σχετίζονται με τη γονοτοξικότητα και σε πρόσφατες μελέτες, έχουν γίνει επίσης περαιτέρω συσχετίσεις μεταξύ του διατροφικού ακρυλαμιδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν το ζήτημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος έκθεσης φοιτητών και προσωπικού Πανεπιστημίου στην ηπατίτιδα Α-Μολυσματικός φοιτητής εργαζόταν στην τραπεζαρία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ikea: Μαζική ανάκληση επικίνδυνων λαμπτήρων LED – Μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα αφαιρέσετε από τα ρούχα σας τους λεκέδες του μακιγιάζ
Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο, ιδίως στα νεφρά και στο ενδοκρινικό σύστημα. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ακρυλαμίδιο, όπως τα πατατάκια, ως μέτρο προφύλαξης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο κακό είναι να καταπίνουμε βλέννες και φλέγματα όταν είμαστε άρρωστοι αντί να τα φτύνουμε;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η μολυσμένη γατοτροφή που οδηγεί σε ευθανασία τα ζώα – Κίνδυνος και για τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων
Αποτελέσματα αναλύσεων σε 29 μάρκες πατατάκια που έγιναν τον Ιανουάριο του 2025 έδειξαν υψηλή ποσότητα καρκινογόνου ακρυλαμίδιο. Άλλη μελέτη σε 14 μάρκες πατατάκια, έδειξε πως τα επίπεδα ακρυλαμιδίου ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των εμπορικών σημάτων (από 166,7 έως 1101,78 mg/kg) και συσχετίζονται θετικά με την περιεκτικότητα σε σακχαρόζη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτιωμένες τεχνικές επεξεργασίας για τον μετριασμό του σχηματισμού ακρυλαμιδίου χωρίς να διακυβεύονται οι αισθητικές ιδιότητες.
Πρόκειται για τα πατατάκια BOUTON d’OR με GTIN 3250393180545 Lot P06542562709L2 και ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2025. Τα προϊόντα διατέθηκαν προς πώληση στα σούπερ μάρκετ INTERMARCHE σε όλη τη Γαλλία μεταξύ 19 Δεκεμβρίου 2024 και 28 Φεβρουαρίου 2025. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει αυτά τα τσιπ να μην τα καταναλώσου και, ή να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης σε οποιοδήποτε κατάστημα INTERMARCHE, για επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπύρα εναντίον ουίσκι: Ποιο από τα δύο ποτά είναι λιγότερο επιβλαβές σύμφωνα με τους ειδικούς;
Η οργάνωση Safe Food Advocacy Europe (SAFE) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο θέσης καλώντας την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να θέσει νομικά δεσμευτικά όρια για τη μόλυνση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα και ξεκινά μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για να φέρει το θέμα του ακρυλαμιδίου στη δημοσιότητα και στην πολιτική ατζέντα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Μπράβο!!