Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλούνται πατατάκια – Περιέχουν καρκινογόνες ουσίες – «Σταματήστε την κατανάλωση»

Τα πατατάκια είναι από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου λόγω των συστατικών τους και των υψηλών θερμοκρασιών τηγανίσματος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται πατατάκια – Περιέχουν καρκινογόνες ουσίες – «Σταματήστε την κατανάλωση»
spot_img

Τα πατατάκια είναι από τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου λόγω των συστατικών τους και των υψηλών θερμοκρασιών τηγανίσματος

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας αναδημοσίευσε την ανάκληση τσιπς με γεύση αλάτι και ξύδι ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας σουπερμάρκετ INTERMARCHE (Δείτε παρακάτω μάρκα και χαρακτηριστικά προϊόντος). Μετά από εργαστηριακό έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι τα πατατάκια περιέχουν την πολύ επικίνδυνη ουσία ακρυλαμίδιο σε υψηλότερο όριο από αυτό που επιτρέπεται από τους κανονισμούς. Το 2024, η Intermarché ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στη Γαλλία σε μερίδιο αγοράς (μετά την E.Leclerc και την Carrefour) με 2.496 καταστήματα σε 4 χώρες. Και αυτή η ανάκληση προϊόντος υπογραμμίζει τη σημασία των αυστηρών ποιοτικών ελέγχων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

- Advertisement -

Τα πατατάκια είναι από τα πιο ευρέως καταναλωτικά σνακ παγκοσμίως. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένα από τα πιο πλούσια σε ακρυλαμίδιο τρόφιμα, με επίπεδα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (μg/kg) σε ορισμένες μάρκες. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία). Αυτή η ουσία έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, ενώ έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα.

Ο κίνδυνος από το ακρυλαμίδιο είναι μεγαλύτερος για τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ευρήματα που σχετίζονται με τη γονοτοξικότητα και σε πρόσφατες μελέτες, έχουν γίνει επίσης περαιτέρω συσχετίσεις μεταξύ του διατροφικού ακρυλαμιδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν το ζήτημα.

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο, ιδίως στα νεφρά και στο ενδοκρινικό σύστημα. Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ακρυλαμίδιο, όπως τα πατατάκια, ως μέτρο προφύλαξης.

Τα πατατάκια που ανακλήθηκε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνο ακρυλαμίδιο

Αποτελέσματα αναλύσεων σε 29 μάρκες πατατάκια που έγιναν τον Ιανουάριο του 2025 έδειξαν υψηλή ποσότητα καρκινογόνου ακρυλαμίδιο. Άλλη μελέτη σε 14 μάρκες πατατάκια,  έδειξε πως τα επίπεδα ακρυλαμιδίου ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των εμπορικών σημάτων (από 166,7 έως 1101,78 mg/kg) και συσχετίζονται θετικά με την περιεκτικότητα σε σακχαρόζη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτιωμένες τεχνικές επεξεργασίας για τον μετριασμό του σχηματισμού ακρυλαμιδίου χωρίς να διακυβεύονται οι αισθητικές ιδιότητες.

Πρόκειται για τα πατατάκια BOUTON d’OR με GTIN 3250393180545 Lot P06542562709L2 και ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2025. Τα προϊόντα διατέθηκαν προς πώληση στα σούπερ μάρκετ INTERMARCHE σε όλη τη Γαλλία μεταξύ 19 Δεκεμβρίου 2024 και 28 Φεβρουαρίου 2025. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει αυτά τα τσιπ να μην τα καταναλώσου και, ή να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης σε οποιοδήποτε κατάστημα INTERMARCHE, για επιστροφή χρημάτων.

Η οργάνωση Safe Food Advocacy Europe (SAFE) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο θέσης καλώντας την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να θέσει νομικά δεσμευτικά όρια για τη μόλυνση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα και ξεκινά μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για να φέρει το θέμα του ακρυλαμιδίου στη δημοσιότητα και στην πολιτική ατζέντα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα