Σοκολάτα Dubai αποσύρεται από την αγορά λόγω κινδύνου για αλλεργικούς καταναλωτές.
Σε ανάκληση προϊόντος προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, μετά την ανίχνευση σοβαρής παράλειψης στην επισήμανση των συστατικών σε σοκολάτα που διατίθεται στην αγορά. Πρόκειται για τη «Tablette de chocolat original avec coeur à la crème Bueno», ενός προϊόντος 200 γραμμαρίων με επικάλυψη σοκολάτας και γέμιση φουντουκιού και kadayif, που κυκλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία The Original Dubai Chocolat.

Η ανάκληση αφορά όλους τους αριθμούς παρτίδας του προϊόντος και ισχύει για την πανελλαδική αγορά της Γαλλίας, όπου διακινείται μέσω διαφόρων σημείων πώλησης. Το προϊόν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου και κατατάσσεται στα γλυκίσματα και τα προϊόντα σοκολάτας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όσοι πέρασαν covid και κυρίως όσοι έχουν long covid συμπτώματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης άνοιας – Μελέτη
Η αιτία της ανάκλησης είναι η μη αναγραφή της παρουσίας του αλλεργιογόνου σιταριού στην ετικέτα, γεγονός που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για άτομα με αλλεργία στη γλουτένη ή/και στο σιτάρι. Η απουσία αυτής της κρίσιμης πληροφορίας από τη συσκευασία του προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες αντιδράσεις, από ήπια συμπτώματα έως σοβαρά περιστατικά αλλεργικού σοκ.
Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν καλούνται να επικοινωνήσουν με το σημείο αγοράς για περαιτέρω οδηγίες. Η αποζημίωση θα γίνει βάσει των επιμέρους διαδικασιών που έχει ορίσει ο κάθε διανομέας και όχι μέσω ενιαίας πολιτικής επιστροφών.
Η ειδοποίηση δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2025 στην επίσημη πλατφόρμα rappel.conso.gouv.fr, όπου μπορεί να βρεθεί αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης και περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της ανάκλησης.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.