Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων: Προς μια κοινή γλώσσα στην εκτίμηση κινδύνου για τα υλικά συσκευασίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσφάλεια τροφίμων: Προς μια κοινή γλώσσα στην εκτίμηση κινδύνου για τα υλικά συσκευασίας
spot_img

Νέα ανασκόπηση προτείνει εναρμόνιση των ρυθμιστικών προσεγγίσεων για τα υλικά συσκευασίας τροφίμων, ενισχύοντας την ασφάλεια και το εμπόριο.

Η επίτευξη κοινών προτύπων για την εκτίμηση κινδύνου υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων και να διευκολύνει το διεθνές εμπόριο. Αυτό υποστηρίζουν οι συντάκτες νέας ανασκόπησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Food Science and Technology, υπό τον συντονισμό της Ομάδας Εργασίας για τα υλικά συσκευασίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής της Ευρώπης (ILSI Europe).

- Advertisement -

Η ανασκόπηση συγκρίνει ρυθμιστικά καθεστώτα που αφορούν τα υλικά συσκευασίας τροφίμων (FCM) σε επτά περιοχές του κόσμου (ΗΠΑ, ΕΕ, MERCOSUR, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και Ταϊλάνδη) επισημαίνοντας ότι, παρά τον κοινό στόχο προστασίας της ανθρώπινης υγείας, οι διαφορές στα πρωτόκολλα, τις απαιτήσεις δοκιμών και τα κριτήρια αξιολόγησης δημιουργούν ασυνέπειες στη διαχείριση κινδύνων.

Αφορμή για τη σύνταξη του εγγράφου αποτέλεσε εργαστήριο του ILSI Europe τον Απρίλιο του 2024, το οποίο κατέδειξε ότι, αν και η πλήρης εναρμόνιση των κανονισμών παγκοσμίως παραμένει δύσκολη, η συμφωνία ως προς τις βασικές αρχές εκτίμησης της ασφάλειας είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτήθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία με σκοπό την ανάλυση και σύγκριση των υφιστάμενων προσεγγίσεων.

Κεντρικό επιχείρημα της ανασκόπησης είναι ότι τόσο οι ουσίες που απελευθερώνονται από τα FCM όσο και οι οδοί έκθεσης του ανθρώπου είναι παρόμοιες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, η ευθυγράμμιση των απαιτήσεων για την εκτίμηση κινδύνου κρίνεται όχι μόνο λογική, αλλά και επιβεβλημένη. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε την ασφάλεια των καταναλωτών, θα μείωνε τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις και θα επέτρεπε την πιο απρόσκοπτη κυκλοφορία προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Η έκθεση εξετάζει λεπτομερώς τις προσεγγίσεις κάθε περιοχής ως προς την ταυτοποίηση και αξιολόγηση κινδύνων, την εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού και τον χαρακτηρισμό του κινδύνου. Επίσης, περιγράφει τα είδη πειραματικών δεδομένων που απαιτούνται, όπως δοκιμές μετανάστευσης, χρήση προσομοιωτών και καθορισμένα τοξικολογικά όρια.

Στους τομείς όπου η εναρμόνιση φαίνεται πιο άμεσα εφαρμόσιμη περιλαμβάνονται:

  • Οι ταξινομήσεις τροφίμων και οι αντίστοιχοι προσομοιωτές
  • Οι συνθήκες για τις δοκιμές μετανάστευσης (όπως θερμοκρασία και χρόνος)
  • Οι αναλυτικές τεχνικές ελέγχου
  • Η χρήση καθολικών συντελεστών κατανομής
  • Η εφαρμογή εναρμονισμένων συντελεστών χρήσης συσκευασιών
  • Η βελτιωμένη προσέγγιση στην εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης του πληθυσμού

Ως πρακτικό παράδειγμα, η έκθεση προτείνει την ευθυγράμμιση της επιλογής προσομοιωτών – υλικών που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα τροφίμων στις μελέτες μετανάστευσης. Ειδικά για τα πλαστικά υλικά, παρατίθεται μια πρόταση πρότυπων προσομοιωτών ανάλογα με το είδος τροφίμου, περιλαμβάνοντας επιλογές όπως αιθανόλη, οξικό οξύ, φυτικό έλαιο και ισοοκτάνιο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα