Από ποια τρόφιμα κινδυνεύουμε περισσότερο
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάστηκαν για την εκπόνηση νέας έκθεσης που κατατάσσει τις πιο ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες.
Η έκθεση Joint Expert Meeting on Microbiological Risk Assessment (JEMRA), η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος νοροϊός είναι η κύρια αιτία τροφιμογενών ασθενειών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα επώνυμα τρόφιμα με τις περισσότερες πλαστικές χημικές ουσίες – Αποκαλυπτική μελέτη
Όσο για το ποια τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να συσχετιστούν με τον νοροϊό, η επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι συνήθως παρασκευασμένα τρόφιμα, κατεψυγμένα μούρα και οστρακοειδή (ταξινομημένα κατά σειρά).
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξηγούν ότι η διάρροια, ο έμετος, η ναυτία και ο πόνος στο στομάχι είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του νοροϊού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρχει πυρετός, πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το τυρί με τις λιγότερες θερμίδες
«Κάθε χρόνο, ο νοροϊός εκτιμάται ότι προκαλεί 125 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών και 35.000 θανάτους παγκοσμίως», προσθέτουν οι συντάκτες της κοινής έκθεσης. Σύμφωνα με το CDC, προκαλεί 2.500 κρούσματα μόνο στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 58% των τροφιμογενών ασθενειών στη χώρα. “Ο Νοροϊός είναι εξαιρετικά μολυσματικός και τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης. Η ιογενής μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα σοβαρά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου, επηρεάζουν κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ηλικιωμένους, και ανοσοκατασταλμένα άτομα που μπορεί να αποβάλλουν τον ιό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους».
Δεύτερη στη λίστα είναι η ηπατίτιδα Α, που προκαλεί 14 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών και 28.000 θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λιναρόσπορος: Αλεσμένος ή ολόκληρος είναι πιο υγιεινός;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές αλλεργίες: Πού μπορώ να υποβάλω την καταγγελία μου για προϊόν που δεν αναγράφει αλλεργιογόνο συστατικό;
Τρίτος στη λίστα είναι ο ιός της ηπατίτιδας Ε, για τον οποίο η έκθεση ανέφερε ότι είναι “μοναδικός μεταξύ των τροφιμογενών ιών” καθώς είναι “ένα ζωονοσογόνο παθογόνο με πολλές ασυμπτωματικές δεξαμενές ζώων, κυρίως των χοίρων”. Η ηπατίτιδα Ε, πρόσθεσε η έκθεση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και νευρολογική βλάβη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενζόλιο σε αναψυκτικά: Ανάλυση κινδύνου