Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδικός Δημόσιας Υγείας: «Αυτά είναι τα τυριά που δεν πρέπει να τρώνε παιδιά κάτω των 10 ετών»

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδικός Δημόσιας Υγείας: «Αυτά είναι τα τυριά που δεν πρέπει να τρώνε παιδιά κάτω των 10 ετών»
spot_img

«Η ωρίμανση από μόνη της, εκτός εάν υπερβαίνει τους 12 μήνες, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποκλειστεί ο κίνδυνος παρουσίας Escherichia Coli Stec στα τυριά νωπό γάλα»

Ο Roberto Tezzele διευθύνει τη Μονάδα Κτηνιατρικής Υγιεινής και Επιχειρήσεων Δημόσιας Υγείας της Επαρχιακής Υπηρεσίας Υπηρεσιών Υγείας (APSS) του Τρέντο στην Ιταλία . Στο Τρέντο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις μόλυνσης από E. Coli Stec που συνδέονται με την κατανάλωση τυριών από νωπό γάλα.

- Advertisement -

Το πρόβλημα όμως απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι μόνο στη Γερμανία καταγράφονται τουλάχιστον 400 κρούσματα βακτηριακής λοίμωξης από E.Coli Stec ετησίως. Στα παιδιά, αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο, μια ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα, όπως δυστυχώς έδειξαν οι ειδήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, το Επιμελητήριο ξεκίνησε ακροάσεις σχετικά με το δικομματικό νομοσχέδιο που πρότειναν ο γερουσιαστής του PD Lorenzo Basso και ο βουλευτής FDI Mattero Rosso για να εισαγάγουν την υποχρέωση να περιλαμβάνεται στις ετικέτες των «φρέσκων ή μεσαίας ωρίμανσης γαλακτοκομικών προϊόντων νωπού γάλακτος η ένδειξη κινδύνου για την υγεία των παιδιών κάτω των 10 ετών».

To Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών,  δημοσιεύει συνέντευξη του Roberto Tezzele, στην οποία εξηγεί γιατί πρέπει να αναγράφεται το νωπό γάλα στην ετικέτα των τυριών καθώς και η ένδειξη κινδύνου για την υγεία των παιδιών.

Γιατρέ Tezzele, σε ποια βάση ισχυρίζεστε ότι το βακτήριο E.Coli Stec μπορεί να επιβιώσει έως και σχεδόν 12 μήνες ωρίμανσης;

Υποδείξαμε με σύνεση τους 12 μήνες με βάση τις αναλύσεις που διεξήχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια από την Κοινοπραξία των κοινωνικών γαλακτοκομείων του Trentino που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτοπαρακολούθηση της ανάλυσης του E. Coli Stec σε όλα τα τυριά.

Τι προκύπτει από αυτή τη μελέτη;

Το 5% των τυριών βρέθηκαν θετικά στα βακτήρια. Σε μια περίπτωση ακόμα και μετά από ωρίμανση 10 μηνών.

Πώς γίνονται οι εξετάσεις και τι γίνεται αν είναι θετικές;

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, όλα τα τυροπήγματα από νωπό ή θερμιδωμένο τυρί γάλακτος υποβάλλονται σε ανάλυση για την επαλήθευση της παρουσίας E.Coli Stec. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παράγεται το τυρί. Εάν υπάρχει το βακτήριο, τα τυριά διατηρούνται και υποβάλλονται σε δεύτερη ανάλυση πριν διατεθούν στην αγορά.

Σε πάνω από 4.500 σε δύο χρόνια, σε αρκετούς μήνες ωρίμανσης, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν θετικά αποτελέσματα για το Stec σε τυριά με 6-7 μήνες ωρίμανσης και 1 περίπτωση ακόμα και στις 310 ημέρες, δηλαδή πάνω από 10 μήνες.

Από εδώ προέρχεται η προληπτική ένδειξη 12 μηνών;

Ναι, ας πούμε ότι πάνω από 12 μήνες δεν έχουμε βρει την παρουσία του E.Coli Stec ούτε στη βιβλιογραφία ούτε στις αναλύσεις μας. Δεδομένου ότι υπήρξαν περιπτώσεις Αιμολυτικού Ουραιμικού Συνδρόμου (SEU) σε παιδιά μετά την κατανάλωση τυριών νωπού γάλακτος, η ένδειξη των 12 μηνών είναι μια συνετή επιλογή.

Άρα, θα έπρεπε η απαίτηση επισήμανσης για την ένδειξη ότι αυτά τα τυριά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των 10 ετών να ισχύει για τυριά με νωπό γάλα που έχουν ωριμάσει λιγότερο από 12 μήνες;

Προσωπικά, αυτή η συμβουλή πρέπει να ισχύει για όλα τα τυριά με νωπό γάλα. Η ωρίμανση από μόνη της, εκτός εάν είναι πολύμηνη, δεν είναι επαρκής παράγοντας για τον αποκλεισμό του κινδύνου βακτηριακής μόλυνσης.

Στο Τρέντο, ορισμένα γαλακτοκομεία έχουν συμπεριλάβει οικειοθελώς μια προειδοποίηση στις ετικέτες τους που δηλώνουν ότι το τυρί από νωπό γάλα δεν συνιστάται για παιδιά και ευάλωτα άτομα. Είναι αυτή η σωστή λύση;

Πραγματικά έτσι νομίζω. Τις τελευταίες ημέρες, υπογράφηκε επίσης ένα πρωτόκολλο μεταξύ της επαρχίας του Τρέντο και κοινοπραξίες γαλακτοκομείων και οργανωμένης διανομής – το οποίο επεκτείνει την υποχρέωση να αναφέρεται ότι το τυρί λαμβάνεται από νωπό γάλα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τον παραγωγό στον καταναλωτή, και αναφέρει τη σύσταση μη κατανάλωσής του από παιδιά κάτω των 10 ετών.

Σε εθνικό επίπεδο, η ετικέτα θα μπορούσε να γίνει νομική απαίτηση;

Ο προτεινόμενος νόμος είναι πολύ σημαντικός, αν και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό νόμο που επεκτείνει την υποχρέωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά τα ξένα τυριά από νωπό γάλα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε σούπερ μάρκετ όπου δεν αναφέρονται οι σωστές συστάσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα