«Η ωρίμανση από μόνη της, εκτός εάν υπερβαίνει τους 12 μήνες, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποκλειστεί ο κίνδυνος παρουσίας Escherichia Coli Stec στα τυριά νωπό γάλα»
Ο Roberto Tezzele διευθύνει τη Μονάδα Κτηνιατρικής Υγιεινής και Επιχειρήσεων Δημόσιας Υγείας της Επαρχιακής Υπηρεσίας Υπηρεσιών Υγείας (APSS) του Τρέντο στην Ιταλία . Στο Τρέντο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις μόλυνσης από E. Coli Stec που συνδέονται με την κατανάλωση τυριών από νωπό γάλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλλυντικά: Εντοπίστηκε κι άλλη ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή – Η επείγουσα εισήγηση της Γαλλίας
Το πρόβλημα όμως απασχολεί ολόκληρο τον κόσμο, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι μόνο στη Γερμανία καταγράφονται τουλάχιστον 400 κρούσματα βακτηριακής λοίμωξης από E.Coli Stec ετησίως. Στα παιδιά, αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο, μια ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα, όπως δυστυχώς έδειξαν οι ειδήσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το πιο τοξικό ψάρι στον κόσμο, που καταναλώνουμε τακτικά – Έχει πάνω από 70 παράσιτα, τοξίνες και χημικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθητής με εκτεταμένα εγκαύματα από τη συσκευασία σχολικού γεύματος – Η απάντηση της εταιρείας catering
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Xanax: «Προσοχή, μεγάλος κίνδυνος!» – Γιατί ανακαλούνται παρτίδες του γνωστού αγχολυτικού
Τις τελευταίες ημέρες, το Επιμελητήριο ξεκίνησε ακροάσεις σχετικά με το δικομματικό νομοσχέδιο που πρότειναν ο γερουσιαστής του PD Lorenzo Basso και ο βουλευτής FDI Mattero Rosso για να εισαγάγουν την υποχρέωση να περιλαμβάνεται στις ετικέτες των «φρέσκων ή μεσαίας ωρίμανσης γαλακτοκομικών προϊόντων νωπού γάλακτος η ένδειξη κινδύνου για την υγεία των παιδιών κάτω των 10 ετών».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 800 ταξιδιώτες μηνύουν την TUI για τροφικές δηλητηριάσεις που μετέτρεψαν τα ονειρεμένα ταξίδια τους σε «εφιάλτη»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Ανακαλούνται 60.000 σακούλες για πρωτοφανή λόγο προστασίας των καταναλωτών
To Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, δημοσιεύει συνέντευξη του Roberto Tezzele, στην οποία εξηγεί γιατί πρέπει να αναγράφεται το νωπό γάλα στην ετικέτα των τυριών καθώς και η ένδειξη κινδύνου για την υγεία των παιδιών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι φυσικές εναλλακτικές του Ozempic που βοηθούν στην καταπολέμηση της λαχτάρας για φαγητό χωρίς κινδύνους για την υγεία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένας νεκρός και 24 σοβαρά ασθενείς μαθητές από τροφική δηλητηρίαση – Είχαν φάει σε γιορτή ιδιωτικού σχολείου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας από κατεψυγμένα βατόμουρα – Συμπτώματα και κίνδυνοι
Γιατρέ Tezzele, σε ποια βάση ισχυρίζεστε ότι το βακτήριο E.Coli Stec μπορεί να επιβιώσει έως και σχεδόν 12 μήνες ωρίμανσης;
Υποδείξαμε με σύνεση τους 12 μήνες με βάση τις αναλύσεις που διεξήχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια από την Κοινοπραξία των κοινωνικών γαλακτοκομείων του Trentino που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτοπαρακολούθηση της ανάλυσης του E. Coli Stec σε όλα τα τυριά.
Τι προκύπτει από αυτή τη μελέτη;
Το 5% των τυριών βρέθηκαν θετικά στα βακτήρια. Σε μια περίπτωση ακόμα και μετά από ωρίμανση 10 μηνών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντίαση από έτοιμες σούπες – Το μηχανικό πρόβλημα στον εξοπλισμό που προκάλεσε ελλιπείς σφραγίσεις στις συσκευασίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές
Πώς γίνονται οι εξετάσεις και τι γίνεται αν είναι θετικές;
Από την 1η Ιανουαρίου 2023, όλα τα τυροπήγματα από νωπό ή θερμιδωμένο τυρί γάλακτος υποβάλλονται σε ανάλυση για την επαλήθευση της παρουσίας E.Coli Stec. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παράγεται το τυρί. Εάν υπάρχει το βακτήριο, τα τυριά διατηρούνται και υποβάλλονται σε δεύτερη ανάλυση πριν διατεθούν στην αγορά.
Σε πάνω από 4.500 σε δύο χρόνια, σε αρκετούς μήνες ωρίμανσης, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν θετικά αποτελέσματα για το Stec σε τυριά με 6-7 μήνες ωρίμανσης και 1 περίπτωση ακόμα και στις 310 ημέρες, δηλαδή πάνω από 10 μήνες.
Από εδώ προέρχεται η προληπτική ένδειξη 12 μηνών;
Ναι, ας πούμε ότι πάνω από 12 μήνες δεν έχουμε βρει την παρουσία του E.Coli Stec ούτε στη βιβλιογραφία ούτε στις αναλύσεις μας. Δεδομένου ότι υπήρξαν περιπτώσεις Αιμολυτικού Ουραιμικού Συνδρόμου (SEU) σε παιδιά μετά την κατανάλωση τυριών νωπού γάλακτος, η ένδειξη των 12 μηνών είναι μια συνετή επιλογή.
Άρα, θα έπρεπε η απαίτηση επισήμανσης για την ένδειξη ότι αυτά τα τυριά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των 10 ετών να ισχύει για τυριά με νωπό γάλα που έχουν ωριμάσει λιγότερο από 12 μήνες;
Προσωπικά, αυτή η συμβουλή πρέπει να ισχύει για όλα τα τυριά με νωπό γάλα. Η ωρίμανση από μόνη της, εκτός εάν είναι πολύμηνη, δεν είναι επαρκής παράγοντας για τον αποκλεισμό του κινδύνου βακτηριακής μόλυνσης.
Στο Τρέντο, ορισμένα γαλακτοκομεία έχουν συμπεριλάβει οικειοθελώς μια προειδοποίηση στις ετικέτες τους που δηλώνουν ότι το τυρί από νωπό γάλα δεν συνιστάται για παιδιά και ευάλωτα άτομα. Είναι αυτή η σωστή λύση;
Πραγματικά έτσι νομίζω. Τις τελευταίες ημέρες, υπογράφηκε επίσης ένα πρωτόκολλο μεταξύ της επαρχίας του Τρέντο και κοινοπραξίες γαλακτοκομείων και οργανωμένης διανομής – το οποίο επεκτείνει την υποχρέωση να αναφέρεται ότι το τυρί λαμβάνεται από νωπό γάλα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τον παραγωγό στον καταναλωτή, και αναφέρει τη σύσταση μη κατανάλωσής του από παιδιά κάτω των 10 ετών.
Σε εθνικό επίπεδο, η ετικέτα θα μπορούσε να γίνει νομική απαίτηση;
Ο προτεινόμενος νόμος είναι πολύ σημαντικός, αν και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό νόμο που επεκτείνει την υποχρέωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά τα ξένα τυριά από νωπό γάλα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε σούπερ μάρκετ όπου δεν αναφέρονται οι σωστές συστάσεις.