Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παραπλάνηση του δήθεν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε δημοφιλή μπισκότα και δημητριακά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ παραπλάνηση του δήθεν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε δημοφιλή μπισκότα και δημητριακά
spot_img

Όπου βλέπετε “χωρίς προσθήκη ζάχαρης” και “χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης”, προσέχετε διπλά!


Το πρωινό είναι για τους περισσότερους διατροφολόγους το “σημαντικότερο γεύμα της ημέρας” αφού μας δίνει την ευκαιρία να προσλάβουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία και ανάπτυξη και ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με την απαιτούμενη ενέργεια. Αρκεί βέβαια όσα τρώμε για πρωινό να συμβάλλουν πραγματικά στην καλή μας υγεία…

Οι ειδικοί του περιοδικού υγείας «il salvagente» εξέτασαν πολύ γνωστές μάρκες δημητριακών και μπισκότων που συνήθως βρίσκονται στο πρωινό τραπέζι και όσα ανακάλυψαν μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πραγματικά ζητάμε από το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι στα κλασικά Corn Flakes της Kellogg’s περιέχεται 98% καλαμπόκι και η ζάχαρη αντιπροσωπεύει το 8% του συνόλου: μια σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή αναλογία. Στις εμπλουτισμένες ή πρωτεϊνούχες παραλλαγές του όμως, το προϊόν, παραδόξως, αντί να είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία είναι χειρότερο! Στο Kellogg’s Protein Dried Fruit (granola και σπόροι) η ποσότητα ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος ανεβαίνει στα 12 γραμμάρια.

Ούτε όμως και τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν εγγύηση για τη διατροφή. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα δημητριακά Misura Protein από σιτάρι ολικής άλεσης, ρύζι και βρώμη: ο κατάλογος των συστατικών είναι απλός, χωρίς πρόσθετα, αλλά τα σάκχαρα ανά 100 γραμμάρια προϊόντος ανέρχονται σε 14 γραμμάρια, και η πρόσληψη πρωτεΐνης που δηλώνεται στην ετικέτα προέρχεται στην πραγματικότητα από γλουτένη σιταριού, μια πρωτεΐνη με χαμηλή βιολογική αξία, ένα πρωτεϊνικό κέρδος που είναι επομένως αρκετά άχρηστο από διατροφική άποψη!

Στα μπισκότα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στρατηγικές είναι η ένδειξη στη συσκευασία “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”. Συνήθως όμως δεν αναγράφεται πουθενά ότι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλυκαντική ουσία είναι η μαλτιτόλη, η οποία και μας φορτώνει θερμίδες και αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

Υπάρχουν προϊόντα, όπως τα μπισκότα σοκολάτας Misura Dolcesenza, τα οποία, εκτός από τις λέξεις “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”, αναγράφουν επίσης στη συσκευασία “χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης”. Τα προϊόντα αυτά προφανώς και περιέχουν μαλτιτόλη, οπότε η συγκεκριμένη αναγραφή είναι τουλάχιστον παραπλανητική.

Το ίδιο ισχύει και για τα μπισκότα με γεύση καρύδας της Céréal, τα οποία έχουν σε περίοπτη θέση στην ετικέτα τις λέξεις “χωρίς ζάχαρη” και στο πίσω μέρος τους αναγράφουν: “έχουν μειωμένη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα… περιέχουν μαλτιτόλη αντί για ζάχαρη…”. Στον διατροφικό πίνακα κάτω από τα σάκχαρα βρίσκουμε μηδέν γραμμάρια και κάτω από τις πολυόλες 18 γραμμάρια.

Η σημασία του γλυκαιμικού δείκτη στο διαβήτη

Εκείνοι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι οι διαβητικοί αφού τα προϊόντα με μαλτιτόλη δεν συμπεριφέρονται σαν τρόφιμα που περιέχουν πραγματικά μηδενική ζάχαρη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) μας λέει εάν ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γρήγορα, μέτρια ή αργά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά όχι μόνο αυτούς. Διαφορετικοί υδατάνθρακες αφομοιώνονται και απορροφώνται με διαφορετικούς ρυθμούς και το GI είναι μια κατάταξη του πόσο γρήγορα κάθε τροφή και ποτό με βάση τους υδατάνθρακες αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση τους.

Κάθε είδους αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αποτυπώνεται μέσω του γλυκαιμικού δείκτη (GI).

  Κατά συνέπεια η γνώση του ποια τρόφιμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό για τα άτομα με διαβήτη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρισή του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο