Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και στην Ελλάδα το Ολλανδικό χοιρινό στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα Levamisol

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι στην Ελλάδα το Ολλανδικό χοιρινό στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα Levamisol
spot_img

Διανέμεται σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, ενημερώθηκε από την Ολλανδία για την ανίχνευση υψηλής ποσότητας του κτηνιατρικού φαρμάκου Levamisol σε χοιρινό που εξάγεται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το φάρμακο εντοπίστηκε σε ποσότητες εννεαπλάσιες από το επιτρεπτό: 918 μg/kg ενώ το μέγιστο επιτρεπτό είναι 100 μg/kg!

Το χοιρινό εξάγεται από την Ολλανδία σε συνολικά 18 χώρες μεταξύ των οποίων Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιρλανδία, Ρουμανία και Δανία.

Το Levamisole στην κτηνιατρική χρήση του είναι αποπαρασιτικό και έχει μακρά ιστορία χρήσης σε βοοειδή, πρόβατα, πτηνά και χοίρους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ειδών νηματωδών σε βοοειδή, πρόβατα και κατσίκες. Χρησιμοποιείται επίσης στους χοίρους για τη θεραπεία των Ascaris suum, eesophagostomum spp., Strongyloides, stephanurus και metastrongylus. 

Λόγω του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών και της διαθεσιμότητας άλλων πιο αποτελεσματικών φαρμάκων, η λεβαμισόλη αποσύρθηκε ως φάρμακο για τον άνθρωπο από τις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά το 2000 και το 2003, αντίστοιχα.  Παραμένει όμως σε κτηνιατρική χρήση για την αποπαρασίτωση ζώων παραγωγής. Προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός από τον κίνδυνο υπολειμμάτων λεβαμισόλης σε βρώσιμους ιστούς από ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, θα πρέπει να τηρούνται αυστηροί χρόνοι αναμονής. Η τήρηση της περιόδου αναμονής για να φτάσουν τα υπολείμματα σε συγκεντρώσεις κάτω από τα όρια ασφαλείας προστατεύει το άτομο από την έκθεση σε τοξικές ουσίες που προστίθενται μέσω των τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο