Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025
21.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καπνιστός σολομός: Τι αποκαλύπτουν εργαστηριακές αναλύσεις για την ασφάλεια κατανάλωσης του

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαπνιστός σολομός: Τι αποκαλύπτουν εργαστηριακές αναλύσεις για την ασφάλεια κατανάλωσης του
spot_img

Εξετάστηκαν 12 καπνιστοί σολομοί για την αξιολόγηση της ποιότητας και της ασφάλειας τους.

Η Il Salvagente, το περιοδικό που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών δημοσίευσε στο τελευταίο τεύχος της τα ευρήματα των εργαστηριακών αναλύσεων σε 12 δείγματα καπνιστού σολομού – δέκα από συμβατική εκτροφή, ένας από βιολογική υδατοκαλλιέργεια και ένας άγριος, αλιευμένος στη φύση.

- Advertisement -

Ο σολομός θεωρείται μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι σολομοί ίδιοι. Εκτός από τα καλά λιπαρά, περιέχουν επίσης ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, των οποίων η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Τα δείγματα που εξετάστηκαν δεν περιείχαν υπολείμματα αντιβιοτικών ή αιθοξυκινίνης, μια ουσία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως αντιοξειδωτικό στις ζωοτροφές αλλά έχει απαγορευτεί στην ΕΕ. Επιπλέον, δεν εντοπίστηκαν άλλες κρίσιμες μολυσματικές ουσίες, γεγονός που επιβεβαιώνει την ασφάλεια κατανάλωσης.

Η βασική διαφοροποίηση μεταξύ των δειγμάτων προέκυψε από την αναλογία ωμέγα-3/ωμέγα-6, που δείχνει κατά πόσο τα καλά λιπαρά υπερισχύουν των κακών. Η φυσική διατροφή των άγριων σολομών, που αποτελείται από καρκινοειδή και μικρά ψάρια, ευνοεί την υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-3. Αντίθετα, οι σολομοί εκτροφής τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές, γεγονός που μειώνει την περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και αυξάνει τα ωμέγα-6.

Η μέση αναλογία ωμέγα-3/ωμέγα-6 στον καπνιστό σολομό εκτροφής είναι περίπου 1, δηλαδή δέκα φορές χαμηλότερη από ό,τι στη φύση. Στα δείγματα που αναλύθηκαν, η αναλογία κυμαινόταν από 0,41 (Lidl Gastronomia di mare) έως 0,66 (νορβηγικός σολομός Eurospin), με τα περισσότερα προϊόντα να έχουν περισσότερα ωμέγα-6 από ωμέγα-3.

Αντίθετα, ο βιολογικός σολομός που εξετάστηκε είχε αναλογία πολύ κοντά σε αυτήν του άγριου σολομού, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καλύτερες συνθήκες εκτροφής και διατροφής οδηγούν σε ανώτερο διατροφικό προφίλ.

Η πυκνότητα εκτροφής και η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση των λιπαρών οξέων. Οι σολομοί που αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα με περισσότερο χώρο και ισορροπημένη διατροφή παχαίνουν με φυσικότερο τρόπο, αποφεύγοντας τη συσσώρευση υπερβολικών λιπιδίων. Οι άγριοι σολομοί, που διανύουν τεράστιες αποστάσεις και καταβάλλουν μεγάλη σωματική προσπάθεια, εμφανίζουν φυσικά υψηλότερη αναλογία ωμέγα-3.

Η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι όλοι οι καπνιστοί σολομοί που εξετάστηκαν ήταν ασφαλείς προς κατανάλωση, καθώς δεν περιείχαν επικίνδυνες ουσίες. Ωστόσο, η διατροφική τους ποιότητα διέφερε σημαντικά, κυρίως λόγω της αναλογίας ωμέγα-3/ωμέγα-6.

Οι σολομοί από συμβατική εκτροφή είχαν πολύ χαμηλή αναλογία ωμέγα-3/ωμέγα-6, γεγονός που μειώνει τα οφέλη για την υγεία. Ο βιολογικός σολομός παρουσίασε σαφώς καλύτερη αναλογία, πλησιάζοντας τον άγριο σολομό.

Η τελική αξιολόγηση βασίστηκε κυρίως στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, ενώ σε περιπτώσεις ισοβαθμίας ελήφθη υπόψη και η ακρίβεια του δηλωθέντος βάρους. Οι τιμές των προϊόντων εξαρτώνται από τη συσκευασία και πιθανές προσφορές, αλλά η ποιότητα του σολομού δεν είναι πάντα ανάλογη της τιμής του.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας

Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό χωρών ειδοποίηση για επικίνδυνα τρόφιμα, που γίνεται από το Ευρωπαϊκό RASFF - Κίνδυνος μόνιμης βλάβης ή θανάτου

Συναγερμός για δημοφιλή κρέμα της L’Oreal που περιέχει καρκινογόνο βενζόλιο

Φυσικό συστατικό της βενζίνης και του καπνού του τσιγάρου, το βενζόλιο μπορεί να  προκαλέσει λευχαιμία  

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την παρουσία καρκινογόνων μυκοτοξινών στα τρόφιμα – Έκθεση του ΕΟΠ

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα