Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνοι μύκητες σε παρθένο λάδι καρύδας – Επείγουσα ανάκληση

Ανακαλείται έξτρα παρθένο βιολογικό λάδι καρύδας λόγω παρουσίας μυκοτοξίνης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνοι μύκητες σε παρθένο λάδι καρύδας - Επείγουσα ανάκληση
spot_img

Ανακαλείται έξτρα παρθένο βιολογικό λάδι καρύδας λόγω παρουσίας μυκοτοξίνης

Η Norganic AS στη Νορβηγία, αποσύρει το Manna Organic Coconut Oil Extra Virgin (500 ml), με μέγιστη ημερομηνία πριν την 01.04.2026. Ο λόγος είναι η ανακάλυψη μούχλας στον πάτο πολλών γυάλινων συσκευασιών. Ο εισαγωγέας ζητά από τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα ή να το πετάξουν. “Το προϊόν ανακαλείται επειδή η μούχλα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία εάν καταναλωθεί” αναφέρει η κρατική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

- Advertisement -
Το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας που ανακλήθηκε λόγω μούχλας

Οι μύκητες (μούχλα) είναι από τους πιο καταστροφικούς οργανισμούς στη φύση. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστά περίπου 100.000 διαφορετικά είδη μυκήτων, αλλά υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα. Οι μούχλες είναι μικροσκοπικοί μύκητες και είναι αυτός ο τύπος μύκητα που συναντάμε ως λευκές, πράσινες ή γκρι-καφέ κηλίδες ή αποικίες στα τρόφιμα. Πολλά είδη μυκήτων παράγουν τοξίνες για να προστατευτούν από το περιβάλλον τους που ονομάζονται τοξίνες της μούχλας μυκοτοξίνες.

Πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο έχουν ανακαλύψει σημαντικό επιπολασμό μόλυνσης από αφλατοξίνες στα βρώσιμα έλαια. Η παγκόσμια ζήτηση για βρώσιμο λάδι καρύδας έχει ταχεία ανάπτυξη λόγω των πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Ωστόσο, η ευαισθησία στην καρκινογόνο μόλυνση από μούχλα, αφλατοξίνη, αποτελεί σημαντική παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης.

Οι αφλατοξίνες είναι ανθεκτικές σε πολλές από τις κοινές επεξεργασίες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων και ζωοτροφών, όπως η παστερίωση, η αποστείρωση και άλλες θερμικές επεξεργασίες. Λόγω της πολύπλοκης δομής και του σχετικά σταθερού μοριακού προσανατολισμού της, η αφλατοξίνη είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη θερμότητα ειδικά όταν είναι ξηρή. Σε θέματα υγείας, η αφλατοξίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές φυσικές καρκινογόνες ουσίες του ήπατος που είναι γνωστές σήμερα. Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), οι επιπτώσεις στην υγεία κυμαίνονται από καταστολή του ανοσοποιητικού και επιβράδυνση της ανάπτυξης έως καρκίνο και, σε περίπτωση σοβαρής δηλητηρίασης, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) που είναι ο 9ος και 7ος κύριος τύπος καρκίνου στις γυναίκες και στους άνδρες, αντίστοιχα, είναι η πιο σημαντική επίδραση των αφλατοξινών στην ανθρώπινη υγεία.(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772753X23003349).

Μελέτη έχει προτείνει ότι το βράσιμο ή το φιλτράρισμα του νερού πλύσης για την καρύδα είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο της ανάπτυξης μυκήτων παρθένο λάδι καρύδας (VCO). Επιπλέον, το εκχύλισμα φύλλων κανέλας υπόσχεται μια ασφαλή και αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο της ανάπτυξης μυκήτων στο VCO.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα