Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος από αποξηραμένη ρίγανη – Περιέχει τοξίνη 12.000% πάνω από το όριο!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνος από αποξηραμένη ρίγανη – Περιέχει τοξίνη 12.000% πάνω από το όριο!
spot_img

Ειδοποίηση RASFF σε 3 χώρες για Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε τούρκικη ρίγανη

Το Λουξεμβούργο ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα  ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χωρών (RASFF) για πιθανό κίνδυνο από αποξηραμένη ρίγανη προέλευσης Τουρκίας.

- Advertisement -

Μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά και εργαστηριακή ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι η ρίγανη περιέχει 128.873 μg/kg τοξίνες και πιο συγκεκριμένα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, με μέγιστο όριο τα 1.000 μg/Kg, δηλαδή 12.787% πάνω από το όριο!

Η ρίγανη με τις τοξικές ουσίες που ανακλήθηκε στο Λουξεμβούργο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης στο Λουξεμβούργο, πρόκειται για ρίγανη Κέκικ Alibaba των 25 gr με Barcode 4262457390202 και ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τις 18/12/2025

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ( PAs ),  είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από τα φυτά ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και  σχετίζονται με ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Η παρουσία των αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης (PAs) σε συμπληρώματα διατροφής και αποξηραμένα φυτά έχει γίνει ανησυχητική λόγω της σχέσης τους με ηπατικές ασθένειες και της ταξινόμησής τους ως καρκινογόνων από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Παρά τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/915 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τα ζητήματα μη συμμόρφωσης εξακολουθούν να υφίστανται, όπως αποδεικνύεται και από αυτή την ειδοποίηση αλλά και από πολλές άλλες ειδοποιήσεις στην πύλη Rapid Alert Alert System for Food and Feed (RASFF).

Επικαιροποιώντας τη γνωμάτευσή της το 2017 η EFSA ανακοίνωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της εντόπισαν 17 πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή σε τρόφιμα, κυρίως σε ροφήματα και ζωοτροφές που θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται και συνέστησαν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την τοξικότητα και την καρκινογένεση εκείνων που απαντώνται συχνότερα στα τρόφιμα. Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών.

Δεδομένου ότι η μόλυνση των μητρών τροφίμων με αυτές τις ενώσεις είναι απρόβλεπτη, η ελαχιστοποίηση της εμφάνισης τους μπορεί να επιτευχθεί με πρόληψη και έλεγχο. Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε τρόπους μείωσης των ΡΑs από τους παραγωγούς τροφίμων, αλλά και οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για την τοξικότητα αυτών των ενώσεων, να κατανοούν τις ετικέτες για να καταλάβουν τη σημασία της αγοράς προϊόντων από αξιόπιστα καταστήματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα