Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο πόλεμος του ντεκαφεϊνέ: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ευρώπη για χρήση χλωριούχου μεθυλενίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ πόλεμος του ντεκαφεϊνέ: Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ευρώπη για χρήση χλωριούχου μεθυλενίου
spot_img

Η Ευρώπη βρίσκεται στο “εδώλιο του κατηγορουμένου” για τη χρήση του χλωριούχου μεθυλενίου στον καφέ ντεκαφεϊνέ.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, από τις 8 Ιουλίου 2024, οι περισσότερες εφαρμογές του χλωριούχου μεθυλενίου θα απαγορευτούν. Ο διαλύτης αυτός χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους βιομηχανικούς, εμπορικούς και διατροφικούς τομείς και χρησιμοποιείται συνήθως για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ και την παραγωγή εκχυλισμάτων μπαχαρικών.

Πρόκειται για τη λεγόμενη ευρωπαϊκή μέθοδο, η οποία στην ΕΕ προβλέπει – σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2009/32/ΕΚ της 23ης Απριλίου 2009 – μέγιστο όριο 2 μέρη ανά εκατομμύριο (mg/kg) στον καβουρδισμένο καφέ. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο FDA επιτρέπει υπολείμματα σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν τα 10 μέρη ανά εκατομμύριο”.

Τι είναι το χλωριούχο μεθυλένιο

Το χλωριούχο μεθυλένιο είναι μια επικίνδυνη χημική ένωση, που συνδέεται με δεκάδες θανάτους και παρόλο που υπάρχει μόνο σε ίχνη στον καφέ χωρίς καφεΐνη, η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, όπως ενημερώνει το Center for Science in the Public Interest, μια ανεξάρτητη, επιστημονικά τεκμηριωμένη οργάνωση υπεράσπισης των καταναλωτών.

Προσθέτει: «Επειδή η χρήση αυτού του διαλύτη στα τρόφιμα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), αυτός ο νέος κανονισμός της EPA δεν θα επηρεάσει τις τρέχουσες χρήσεις του χλωριούχου μεθυλενίου στα τρόφιμα».

Δύο αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) και άλλες ομάδες, ζητούν την ανάκληση των εγκρίσεων για τη χρήση χλωριούχου μεθυλενίου και τριών άλλων διαλυτών: Βενζόλιο, διχλωροαιθάνιο και τριχλωροαιθυλένιο (TCE). Οι τέσσερις αυτοί διαλύτες συνδέονται με τον καρκίνο, όπως έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο FDA.

Η EDF επικαλείται δοκιμές που διεξήγαγε μια άλλη ομάδα ακτιβιστών, η Clean Label Project (CLP), η οποία ισχυρίζεται ότι εντόπισε ίχνη χλωριούχου μεθυλενίου στον καφέ με τη χρήση της ευρωπαϊκής μεθόδου. Η CLP ασκεί επίσης πιέσεις στην πολιτειακή συνέλευση της Καλιφόρνια για την απαγόρευση αυτού του καφέ, απαγορεύοντας τη χρήση της ουσίας κατά την αποκαφεϊνοποίηση.

«Έτσι ξεχνάτε τον καφέ χωρίς καφεΐνη»

Η Εθνική Ένωση Καφέ (NCA) των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε τα αιτήματα της περιβαλλοντικής ομάδας EDF σχετικά με την πρόσφατη αίτησή της προς τον FDA, η οποία ζητά την απαγόρευση της πιο συνηθισμένης μεθόδου αποκαφεϊνοποίησης, της ευρωπαϊκής μεθόδου, λόγω της παρουσίας χλωριούχου νατρίου μεθυλενίου.

Η NCA προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή θα “στερήσει” από τους καταναλωτές του καφέ την πρόσβαση σε ένα ασφαλές προϊόν, το οποίο συνδέεται µε µειωµένο κίνδυνο εµφάνισης διαφόρων µορφών καρκίνου και άλλα οφέλη για την υγεία.

«Η απαγόρευση του καφέ χωρίς καφεΐνη με τον ευρωπαϊκό τρόπο θα ερχόταν σε αντίθεση με την επιστήμη και θα έβλαπτε την υγεία των Αμερικανών», λέει ο Bill Murray, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της NCA. «Το συντριπτικό βάρος των ανεξάρτητων επιστημονικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη ευρωπαϊκού τύπου είναι ασφαλής. Ούτε η EDF ούτε η CLP έχουν παρουσιάσει κάτι που να μοιάζει με πειστικά στοιχεία για το αντίθετο, οπότε ο FDA και το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια πρέπει να απορρίψουν αυτές τις αβάσιμες απαγορεύσεις».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ορκίζονται στην ασφάλεια της μεθόδου. Η Demus, μία από τις μεγαλύτερες ιταλικές εταιρείες για την αποκαφεϊνοποίηση και την αποκοκκίωση του πράσινου καφέ, εξηγεί ότι τα επιτρεπόμενα στην Ευρώπη όρια για τα υπολείμματα «έχουν οριστεί για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο για την ανθρώπινη κατανάλωση και στη βιομηχανική διαδικασία της Demus η περιεκτικότητα μετά τη διαδικασία είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ήδη στον πράσινο καφέ.

Μετά το καβούρδισμα, το οποίο λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες άνω των 200°C, το υπόλειμμα χλωριούχου μεθυλενίου δεν είναι ανιχνεύσιμο, οπότε οποιοσδήποτε φόβος σχετικά με πιθανή τοξικότητα για τον καταναλωτή είναι αβάσιμος. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η φαρμακευτική βιομηχανία χρησιμοποιεί επίσης διχλωρομεθάνιο σε ορισμένες από τις διαδικασίες παραγωγής της και η παρουσία του σε ορισμένα φάρμακα δηλώνεται ακόμη και στην ετικέτα μεταξύ των εκδόχων, αν και εφόσον υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο