Σε 4 στα 10 δείγματα εντοπίστηκαν πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων – Τα ελληνικά πεπόνια στις πρώτες θέσεις καταγραφών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ
Το πεπόνι συγκαταλέγεται στα πιο διαδεδομένα θερινά φρούτα στην ευρωπαϊκή αγορά, με υψηλή κατανάλωση κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης αλλά και σημαντικές εισαγωγές από τρίτες χώρες, για αυτό και ήδη οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές, και στα μανάβικα αλλά και στα σουπερμάρκετ έχουν γεμίσει πεπόνια. Η παραγωγή στην ΕΕ συγκεντρώνεται κυρίως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ μεγάλες ποσότητες εισάγονται κάθε χρόνο από το Μαρόκο και τη Βραζιλία, για την κάλυψη της ζήτησης εκτός εποχής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ελληνικά καταστήματα επικίνδυνο πιπέρι με 9 απαγορευμένα και τοξικά φυτοφάρμακα – Συναγερμός RASFF – Mάρκα και φωτογραφία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστημονική κομεντί “ΤΑΣΟΣ & ΜΑΙΡΗ”: Μια παγκόσμια πρωτοτυπία του Cibum στην ασφάλεια τροφίμων με πρωταγωνιστές δύο puppets!
Η εντατική καλλιέργεια του προϊόντος, η ανάγκη προστασίας από έντομα και μυκητολογικές προσβολές και η μεγάλη διακίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν καταστήσει τα πεπόνια μία από τις κατηγορίες φρούτων που παρακολουθούνται συστηματικά από τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία της European Food Safety Authority δείχνουν ότι, παρότι τα περισσότερα δείγματα συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά όρια, σε σημαντικό ποσοστό ανιχνεύονται πολλαπλά υπολείμματα διαφορετικών δραστικών ουσιών στο ίδιο προϊόν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες του εργοστασίου μετά την ανάκληση μολυσμένου προϊόντος σολομού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Το μυστικό της βιομηχανίας πριν το τηγάνισμα
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, European Food Safety Authority, δημοσίευσε στις 5 Μαΐου 2026 την ετήσια έκθεσή της για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα στην ευρωπαϊκή αγορά, βασισμένη σε περισσότερα από 125.000 δείγματα τροφίμων που συλλέχθηκαν από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και από τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην επίσημη πλατφόρμα της EFSA και περιλαμβάνει ξεχωριστή ανάλυση για τα πεπόνια. Στη γεωγραφική απεικόνιση της EFSA, η Ελλάδα εμφανίζεται μεταξύ των χωρών της νότιας Ευρώπης με αυξημένες καταγραφές υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα πεπόνια, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόση ώρα μπορούν να μείνουν τα ψώνια στο αυτοκίνητο; Τα ανησυχητικά αποτελέσματα πειράματος στους 37°C
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λουκέτο σε μίνι μάρκετ: Τρωκτικά είχαν ροκανίσει συσκευασίες επώνυμων προϊόντων
Συνολικά εξετάστηκαν 776 δείγματα πεπονιών. Σε ποσοστό 41,1% των δειγμάτων δεν ανιχνεύθηκαν καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στο 57,1% εντοπίστηκαν υπολείμματα εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ στο 1,8% των δειγμάτων καταγράφηκε υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων υπολειμμάτων (MRLs). Από αυτά, το 0,8% χαρακτηρίστηκε τελικά ως μη συμμορφούμενο μετά την αξιολόγηση της αβεβαιότητας μέτρησης. Η EFSA επισημαίνει ότι ο συνολικός κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών παραμένει χαμηλός. Ωστόσο, το στοιχείο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά την ταυτόχρονη παρουσία πολλών διαφορετικών φυτοφαρμάκων στο ίδιο προϊόν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Κάνουν στα κοτόπουλα εμβόλιο COVID;» – Η παραπληροφόρηση στα social για τον εμβολιασμό των πτηνών και η πραγματική εικόνα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα φυτοφάρμακα που θανατώνουν μαζικά τις μέλισσες ύποπτα και για καρκινογένεση, νευρολογικές και ορμονικές διαταραχές στον άνθρωπο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στο 39% των δειγμάτων πεπονιού ανιχνεύθηκαν πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η κατανομή δείχνει ότι 154 δείγματα περιείχαν ένα υπόλειμμα, 113 δείγματα δύο υπολείμματα, 84 δείγματα τρία, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις με τέσσερα, πέντε ή ακόμη και περισσότερα από έξι διαφορετικά υπολείμματα στο ίδιο προϊόν. Σε ένα δείγμα πεπονιού ευρωπαϊκής παραγωγής εντοπίστηκαν δώδεκα διαφορετικές δραστικές ουσίες ταυτόχρονα: copper, acetamiprid, azoxystrobin, chlorantraniliprole, cyazofamid, flonicamid, fluopicolide, fluopyram, propamocarb, trifloxystrobin, dithiocarbamates και fosetyl. Παρότι όλες οι συγκεντρώσεις βρίσκονταν κάτω από τα νόμιμα όρια για κάθε μεμονωμένη ουσία, η περίπτωση καταγράφεται από την EFSA ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξανόμενης πολυπλοκότητας στην έκθεση των καταναλωτών σε πολλαπλά χημικά κατάλοιπα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε σαλμονέλα σε μπαχαρικό ιδιωτικής ετικέτας μεγάλου σούπερ μάρκετ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψάρια: Τα αλιευμένα ή τα εκτρεφόμενα ψάρια είναι πιο υγιεινά και ποιοτικά
Η ίδια η ευρωπαϊκή Αρχή διευκρινίζει ότι η παρουσία πολλαπλών υπολειμμάτων στο ίδιο τρόφιμο δεν θεωρείται παραβίαση της νομοθεσίας, εφόσον κάθε ουσία παραμένει κάτω από το αντίστοιχο ανώτατο όριο υπολειμμάτων. Παράλληλα όμως αναφέρει ότι τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά από τις εθνικές αρχές, ώστε να εξετάζεται εάν χρησιμοποιούνται σκόπιμα συνδυασμοί φυτοφαρμάκων για την παράκαμψη των ορίων για μεμονωμένες ουσίες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα ποσοστά διαβήτη αυξάνονται δύο φορές πιο γρήγορα στις νέες γυναίκες;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΈΚΤΑΚΤΟ: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ
Η έκθεση καταγράφει επίσης σημαντικές αυξήσεις σε ορισμένα φυτοφάρμακα σε σχέση με προηγούμενα έτη. Στα πεπόνια αυξήθηκαν κυρίως τα υπολείμματα flonicamid, fludioxonil και azoxystrobin, ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν σε ουσίες όπως το cyromazine και το imazalil. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως ως εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα για την προστασία της καλλιέργειας από έντομα και μύκητες κατά την ανάπτυξη και αποθήκευση των καρπών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άνοδος της θερμοκρασίας και ψυγείο: Πώς να οργανώσετε σωστά τα τρόφιμα για να αποφύγετε αλλοιώσεις και τροφικές δηλητηριάσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 16 απαγορευμένες ουσίες σε πιπέρι εντόπισε εργαστηριακός έλεγχος – Άμεση ανάκληση
Η ανάλυση της EFSA δείχνει επίσης ότι τα εισαγόμενα προϊόντα εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα συμμόρφωσης σε σχέση με τα προϊόντα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Στους εντατικούς ελέγχους εισαγωγών, που πραγματοποιούνται στα ευρωπαϊκά σύνορα, το 5,5% των δειγμάτων τροφίμων υπερέβη τα επιτρεπόμενα όρια και το 3,6% κρίθηκε μη συμμορφούμενο. Τα φορτία αυτά δεν επιτράπηκε να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Με βάση τα στοιχεία της EFSA για τα πεπόνια, η χώρα εκτός ΕΕ που εμφανίζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση περιστατικών υπολειμμάτων είναι το Μαρόκο και ακολουθεί η Βραζιλία, η οποία επίσης εμφανίζει αυξημένο αριθμό καταγραφών σε σχέση με άλλες τρίτες χώρες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα αυγά γεννά ο γαύρος του Αιγαίου – Νέα ελληνική επιστημονική μελέτη για την αναπαραγωγή του σημαντικότερου μικρού πελαγίσιου ψαριού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου σε μεταφορικό ιμάντα εταιρείας παραγωγής αυγών
Η EFSA υπογραμμίζει ότι τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων δεν αποτελούν άμεσα όρια τοξικότητας, αλλά νομικά όρια που βασίζονται στην ορθή γεωργική πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι η υπέρβασή τους δεν συνεπάγεται αυτόματα κίνδυνο για την υγεία, αλλά ενεργοποιεί διαδικασίες ελέγχου και πιθανές κυρώσεις. Τα στοιχεία για τα πεπόνια εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συντονισμένων ελέγχων, στο οποίο οι ίδιες κατηγορίες τροφίμων εξετάζονται ανά τριετία ώστε να παρακολουθούνται οι τάσεις στην αγορά. Για το 2024, τα πεπόνια ήταν ανάμεσα στα βασικά προϊόντα που επιλέχθηκαν μαζί με πιπεριές, σταφύλια, μπρόκολα, μπανάνες, μελιτζάνες, ελαιόλαδο και αυγά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση ταραμοσαλάτας από σουπερμάρκετ και εστιατόρια – Μολύνθηκε με βακτήριο με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο μεταξύ 285 δειγμάτων ανέδειξαν γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο