Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρός ο κίνδυνος για λοιμώξεις κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣοβαρός ο κίνδυνος για λοιμώξεις κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη
spot_img

Επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των συσκευών θέρμανσης νερού κατά την προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος.

Τα βρέφη που τρέφονται με έτοιμα γάλατα σε σκόνη (PIF), παρουσιάζουν γαστρεντερικές λοιμώξεις σε υψηλότερα ποσοστά από τα βρέφη που θηλάζουν, εν μέρει λόγω βακτηρίων και βακτηριακής μόλυνσης του εξοπλισμού σίτισης των βρεφών. Έχουν υπάρξει πολλά τεκμηριωμένα κρούσματα βακτηριακής λοίμωξης που σχετίζονται με μολυσμένο PIF, που οδηγεί σε μηνιγγίτιδα, σήψη και θάνατο. Για παράδειγμα, ένα ξέσπασμα του Cronobacter στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 αναγνωρίστηκε ότι δυνητικά συνέβαλε στο θάνατο δύο παιδιών. Υπολογίζεται ότι η βακτηριακή μόλυνση του PIF οδηγεί σε επιπλέον 3.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 10.000 επισκέψεις γενικού ιατρού κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω γαστρεντερικών λοιμώξεων των μωρών.

 Ο κίνδυνος γαστρεντερικής λοίμωξης αυξάνεται σε βρέφη που τρέφονται με γάλα λόγω αρκετών γνωστών μηχανισμών: Το βρεφικό γάλα σε σκόνη μπορεί να περιέχει βακτήρια, ο εξοπλισμός σίτισης μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια εάν δεν πλυθούν ή αποστειρωθούν σχολαστικά και η προετοιμασία βρεφικού γάλακτος με ακάθαρτα χέρια μπορεί να μολύνει τον εξοπλισμό. Σύμφωνα με τη  σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το νερό που χρησιμοποιείται για την ανασύσταση του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη είναι από 70°C και πάνω για την εξάλειψη των βακτηρίων.

Πειραματική μελέτη -που δημοσιεύτηκε στο Maternal and Child Nutrition– σε 200 γονείς βρεφών κάτω των 12 μηνών στη Βρετανία, διερεύνησε την ασφάλεια της προετοιμασίας του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη στο σπίτι. Είναι αξιοσημείωτο ότι γονείς που συμμετείχαν ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με το 80,8% να έχει τουλάχιστον προπτυχιακό δίπλωμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι περίπου οι μισοί γονείς χρησιμοποιούσαν βραστήρα (46,4%) και μισοί το ειδικό μηχάνημα προετοιμασίας PIF (49%). Μόνο 11 από τις 74 μηχανές προετοιμασίας PIF παρήγαγαν θερμοκρασία νερού πάνω από 70ο C. Πιο συγκεκριμένα μόνο το 14,9% των γονέων (11) που χρησιμοποιούσαν μηχανές προετοιμασίας PIF παρήγαγαν θερμοκρασία νερού πάνω από 70°C σε σύγκριση με το 78,3% των γονιών που χρησιμοποίησαν βραστήρες. Η μέση θερμοκρασία του νερού που διανέμεται από τις μηχανές παρασκευής PIF ήταν 9°C χαμηλότερη από τους βραστήρες (Μηχανή M  = 65,78°C, Βραστήρας M = 75,29°C). 

Επίσης όπως φάνηκε, πολλοί γονείς δεν ακολουθούσαν πάντα πλήρως τις οδηγίες προετοιμασίας, καθώς δεν κατανοούν τους πιθανούς κινδύνους της βακτηριακής μόλυνσης από τη βρεφική σκόνη γάλακτος. Να σημειωθεί ότι και η σέσουλα, δεν πλένεται ή αποστειρώνεται πάντα τακτικά ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες, ανέφεραν ότι «ποτέ» δεν καθάρισαν και απολύμαναν τις επιφάνειες της κουζίνας πριν από την προετοιμασία.

Η μελέτη συστήνει πως οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι το νερό που διανέμεται από τα μηχανήματα παρασκευής PIF μπορεί να είναι κάτω από 70°C και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή βακτηρίων στη βρεφική τροφή, οδηγώντας δυνητικά σε γαστρεντερικές λοιμώξεις. Η επισήμανση στις συσκευασίες PIF θα πρέπει να συμβουλεύει ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του PIF πρέπει να είναι ≥70°C και να τονίζει τους κινδύνους από τη μη χρήση επαρκώς ζεστού νερού, σύμφωνα με τη συμβουλή της ΠΟΥ και της ΕΕ. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη προστασία των καταναλωτών όσον αφορά τις συσκευές προετοιμασίας PIF, καταλήγει η επιστημονική έκθεση.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο