Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το «πράσινο του μαλαχίτη» και γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που το περιέχουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι το «πράσινο του μαλαχίτη» και γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που το περιέχουν
spot_img

Ανάκληση ψαριών από την αγορά της Νορβηγίας λόγω παρουσίας “πράσινο του μαλαχίτη”.

Σήμερα η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Νορβηγίας ανακάλεσε από την αγορά το  “Yellow Catfish” της εταιρείας Norvina και ενημέρωσε και τους καταναλωτές για σοβαρό κίνδυνο, καλώντας όσους το έχουν αγοράσει να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης. Στο προϊόν εντοπίστηκε η δραστική ουσία «πράσινος λευκομαλαχίτης». Για την παρουσία της ίδιας ουσίας ανακλήθηκαν κατεψυγμένα ψάρια στην Ολλανδία πριν από δύο χρόνια.

Το πράσινο του λευκομαλαχίτη είναι μια χημική ένωση που διασπάται από το πράσινο του μαλαχίτη το οποίο είναι αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται σε ιχθυοκαλλιέργειες  για την καταπολέμηση μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων στα ψάρια, αλλά στην ΕΕ έχει απαγορευτεί η χρήση του. Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας, η ουσία είναι δυνητικά καρκινογόνα και μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Το πράσινο του μαλαχίτη είναι μια οργανική ένωση που χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία και έχει αμφισβητηθεί ως αντιμικροβιακό στην υδατοκαλλιέργεια. Το πράσινο του μαλαχίτη χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως βαφή για υλικά όπως μετάξι, δέρμα και χαρτί. Παρά το όνομά της, η βαφή δεν παρασκευάζεται από το ορυκτό μαλαχίτη, αλλά το όνομα προέρχεται απλώς από την ομοιότητα του χρώματος.

Το 1992, οι καναδικές αρχές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ψαριών μολυσμένων με πράσινο μαλαχίτη ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και ταξινομήθηκε ως Κίνδυνος για την υγεία κατηγορίας II. Λόγω του χαμηλού κόστους παρασκευής του, το πράσινο του μαλαχίτη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες με λιγότερο περιοριστικούς νόμους σε υδατοκαλλιέργειες. Το 2005, αναλυτές στο Χονγκ Κονγκ βρήκαν ίχνη πράσινου μαλαχίτη σε χέλια και ψάρια που εισήχθησαν από την Κίνα. Το 2006, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) εντόπισε πράσινο μαλαχίτη σε θαλασσινά από την Κίνα, μεταξύ άλλων, όπου η ουσία απαγορεύεται επίσης για χρήση στην υδατοκαλλιέργεια. Τον Ιούνιο του 2007, η FDA εμπόδισε την εισαγωγή πολλών ποικιλιών θαλασσινών λόγω της συνεχιζόμενης μόλυνσης από πράσινο μαλαχίτη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο