Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία αυγών: Βρέθηκε το απολυμαντικό για την καταπολέμηση της σαλμονέλας και της γρίπης των πτηνών

ΑρχικήPicksNews LineΒιομηχανία αυγών: Βρέθηκε το απολυμαντικό για την καταπολέμηση της σαλμονέλας και της γρίπης των πτηνών
spot_img

Μια επαναστατική τεχνολογία υπεροξικού οξέος θα μπορούσε να προσφέρει στους παραγωγούς πουλερικών ένα ισχυρό νέο εργαλείο

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την Aga2Tech , με την υποστήριξη της Innovate UK, υποδεικνύουν ότι μια θεραπεία με οξύ στο νερό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη λοιμώξεων, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά.

Οι δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 250.000 κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής σε φάρμες στη βόρεια Αγγλία, αξιολόγησαν την πρακτική εφαρμογή της κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επεξεργασίας υπεροξικού οξέος της εταιρείας, Peranan.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα παθογόνων βακτηρίων σε πτηνά που έλαβαν θεραπεία με διάλυμα υπεροξικού οξέος, το οποίο χορηγήθηκε σε αραίωση 2% μέσω των γραμμών πότης. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν τις ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες της ένωσης, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τα κοινά παθογόνα των πουλερικών χωρίς την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Ο Adrian Fellows, Διευθύνων Σύμβουλος της Aga2Tech, τόνισε την επιτυχία της θεραπείας: «Όταν η σαλμονέλα εισήχθη σε ένα κοπάδι 60.000 πουλιών σε μια φάρμα, εξαφανίστηκε εντελώς στο πειραματικό υπόστεγο μετά από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας με Peranan, ενώ η μόλυνση συνεχίστηκε εκτός του υπόστεγου ελέγχου.

«Σε μια άλλη δοκιμή, σε μια φάρμα που ήταν τακτικά θετική για σαλμονέλα, διαπιστώσαμε ότι η παρέμβασή μας ήταν και πάλι επιτυχής στην πλήρη εξάλειψη του παθογόνου»

Η νέα τεχνολογία υπεροξικού οξέος, η οποία είναι το αποτέλεσμα 20ετούς έρευνας για εναλλακτικές λύσεις αντιβιοτικών για την ανθρώπινη υγεία, έχει επίσης αποδείξει την ικανότητά της να εξαλείφει τον ιό της γρίπης των πτηνών σε εργαστηριακές δοκιμές.

Ανεξάρτητες δοκιμές από πιστοποιημένο εργαστήριο UKAS (Υπηρεσία Διαπίστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου) επιβεβαίωσαν ότι το Peranan μέσα στο νερό σκότωσε αποτελεσματικά τον ιό της γρίπης των πτηνών, ενώ παρέμεινε απολύτως ασφαλές για κατανάλωση πουλερικών.

Η ένωση λειτουργεί μέσω ενός εξαιρετικά οξειδωτικού συστήματος, το οποίο μεταφέρει γρήγορα ενέργεια στο σωματίδιο του ιού, διαταράσσοντάς το. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με υπεροξικό οξύ θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο βιοασφάλειας, συμβάλλοντας στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών στα αγροκτήματα.

Το επόμενο βήμα της Aga2Tech θα είναι η διεξαγωγή περαιτέρω εργαστηριακών δοκιμών για την αξιολόγηση του φάσματος των παθογόνων που μπορεί να στοχεύσει το Peranan.

Το προϊόν υπεροξειδίου αποδείχθηκε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό απολυμαντικό αυγών στη μείωση του επιπολασμού της σαλμονέλας στην επιφάνεια των αυγών κατά περισσότερο από 73% και στην έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Gargill που διενήργησε η US Poultry & Egg Association

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο