Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αξιολόγηση των συστημάτων ελέγχου στις Γερμανικές γαλακτοβιομηχανίες

ΑρχικήΝέαΕΕ: Αξιολόγηση των συστημάτων ελέγχου στις Γερμανικές γαλακτοβιομηχανίες
spot_img

Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων στις γαλακτοβιομηχανιές της Γερμανίας.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 δημοσιεύτηκαν τα ευρήματα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στη Γερμανία από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (GD SANTE) μεταξύ 6 και 24 Νοεμβρίου 2023.

Ο κύριος στόχος του ελέγχου ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η εθνική νομοθεσία και οι κανονιστικές διατάξεις που εφαρμόζονται τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ακολουθούν τις προβλεπόμενες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οργάνωση των αρμόδιων αρχών στα ομόσπονδα κρατίδια παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των επίσημων ελέγχων. Παράλληλα, υπάρχουν μηχανισμοί που διευκολύνουν τον συντονισμό μεταξύ των διαφορετικών κρατιδίων.

Ωστόσο, η αυτονομία των περιφερειών και των πόλεων δημιουργεί προκλήσεις στην εσωτερική εποπτεία και τον έλεγχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιφερειακές αρχές δεν είχαν σαφή εικόνα για όλες τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που απαιτούσαν έγκριση, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται πλήρως κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων.

Επιπλέον, μερικές επιχειρήσεις τροφίμων δεν ανέφεραν έγκαιρα τις αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες τους. Σε ένα κρατίδιο, διαπιστώθηκε ότι τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούσαν τον ίδιο αριθμό έγκρισης, παρότι δεν βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.

Οι έλεγχοι συμμόρφωσης στις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις πραγματοποιούνται με βάση τα ισχύοντα νομικά πρότυπα και τα ετήσια σχέδια ελέγχου, αν και οι συχνότητες ελέγχων ποικίλλουν μεταξύ των κρατιδίων. Το σύστημα ελέγχου της ποιότητας του νωπού γάλακτος όσον αφορά την καταμέτρηση κυττάρων είναι καλά οργανωμένο και παρακολουθείται επαρκώς, με τις παραβάσεις να διορθώνονται άμεσα.

Παρά την αποτελεσματική τεκμηρίωση των ετήσιων ελέγχων, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι έλεγχοι δεν κάλυψαν επαρκώς τα μικροβιολογικά κριτήρια και το σύστημα HACCP. Αυτή η έλλειψη βάθους περιορίζει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και την ασφάλεια των προϊόντων.

Τέλος, η έκθεση παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο