Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ: «Μην το καταναλώσετε» – Άμεση ανάκληση ελληνικού κοτόπουλου – Κίνδυνος διάρροιας, πόνων και εμετού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΦΕΤ: «Μην το καταναλώσετε» - Άμεση ανάκληση ελληνικού κοτόπουλου - Κίνδυνος διάρροιας, πόνων και εμετού
spot_img

Κατεψυγμένο ελληνικό κοτόπουλο κοντοσούβλι ανακαλεί ο ΕΦΕΤ.

Νέα ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Πρόκειται για τη τρίτη ανάκληση μολυσμένου κοτόπουλου μέσα σε λίγες ημέρες καθώς, στις 7 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει επίσης τους καταναλωτές για κοτόπουλο με σαλμονέλα, όπως και για μπιφτέκια από κοτόπουλο άλλης εταιρείας.

- Advertisement -

Σήμερα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2025, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος κοτόπουλου με τα στοιχεία: «ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΚΤΨ ΦΛΩΡΙΔΗΣ» με ημερομηνία ανάλωσης 23/05/2026 και ημερομηνία κατάψυξης 29/11/2024 που παράγεται από την εταιρεία «VESTA FOODS AE».

Το μολυσμένο κοτόπουλο που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. “Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν“.

Λοιμώξεις από σαλμονέλα

Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν και δεν έχουν γεύση αλλοιωμένου τροφίμου. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.

Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από το κοτόπουλο

Εάν το κοτόπουλο είναι στο μενού σας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές όταν ψωνίζετε, μαγειρεύετε και τρώτε έξω για να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση.

Στο κατάστημα

Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια σακούλα μιας χρήσης πριν το βάλετε στο καλάθι αγορών σας ή βάλτε το στο κάτω μέρος του καλαθιού για να μην εισχωρήσουν οι ωμοί χυμοί σε άλλα τρόφιμα.

Στο ψυγείο

Κρατήστε το κοτόπουλο σας αποθηκευμένο στο κάτω ράφι του ψυγείου σε ένα σφραγισμένο δοχείο ή τυλιγμένο καλά, ώστε ο χυμός να μην διαρρεύσει σε άλλα τρόφιμα.

Προετοιμασία κοτόπουλου

Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.

Το ωμό κοτόπουλο είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Δεν χρειάζεται να πλυθεί πρώτα. Σύμφωνα με μελέτη του USDA, 1 στους 7 ανθρώπους που καθάρισαν τον νεροχύτη τους αφού έπλυναν το κοτόπουλο είχε ακόμα μικρόβια στον νεροχύτη.

Εάν επιλέξετε να πλύνετε το κοτόπουλο, κάντε το όσο το δυνατόν με ασφάλεια:

Ρίξτε απαλά το νερό πάνω από το κοτόπουλο για να μειώσετε το πιτσίλισμα.

Καθαρίστε αμέσως τον νεροχύτη και την περιοχή γύρω από το νεροχύτη με ζεστό, σαπουνόνερο και απολυμάντε τα καλά.

Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό ξύλο κοπής για ωμό κοτόπουλο. Μην τοποθετείτε ποτέ μαγειρεμένο φαγητό ή φρέσκα προϊόντα σε πιάτο, ξύλο κοπής ή άλλη επιφάνεια που προηγουμένως είχε ωμό κοτόπουλο.

Πλύνετε τις σανίδες κοπής, τα σκεύη, τα πιάτα και τους πάγκους με ζεστό, σαπουνόνερο μετά την προετοιμασία του κοτόπουλου και πριν ετοιμάσετε το επόμενο αντικείμενο.

Κατά το μαγείρεμα

Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμωνγια να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία 165°F.

Εάν μαγειρεύετε ένα γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων που περιλαμβάνει κατεψυγμένο ωμό κοτόπουλο, χειριστείτε το όπως θα κάνατε το φρέσκο ​​ωμό κοτόπουλο. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες μαγειρέματος για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση.

Εάν πιστεύετε ότι το κοτόπουλο που σας σερβίρουν σε εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού δεν είναι πλήρως ψημένο, στείλτε το πίσω για περισσότερο μαγείρεμα.

Μετά το φαγητό

Ψύξτε ή καταψύξτε τα υπολείμματα κοτόπουλου εντός 2 ωρών (ή εντός 1 ώρας εάν το φαγητό εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30°C, όπως σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή σε ένα πικνίκ).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα