Έκλεισε τυροκομείο λόγω κρουσμάτων λιστερίωσης από μαλακό τυρί.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Φροντίδας και Προστασίας των Καταναλωτών (BMSGPK) της Αυστρίας ανέθεσε στην AGES να διερευνήσει ένα ξέσπασμα τροφιμογενούς ασθένειας που προκλήθηκε από Listeria.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο Γολγοθάς μιας 2χρονης με σοβαρές αλλεργίες: Την ταϊζουν έξω από νοσοκομεία ώστε αν χρειαστεί να νοσηλευτεί άμεσα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca Cola, καφές, τσάι ή κόκκινο κρασί; Ποιο μαυρίζει περισσότερο τα δόντια… και δεν είναι αυτό που νομίζετε!
Ένα άτομο στη Γερμανία και ένα άτομο στην Τσεχική Δημοκρατία προσβλήθηκαν από λιστερίωση αφού έφαγαν τυρί από τιρολέζικο τυροκόμο. Ο Τιρολέζικος κατασκευαστής έχει ήδη παραγγείλει ανάκληση των προϊόντων του «Little Stinker» και «Big Stinker». Τα προϊόντα διανέμονται σε έξι χώρες σύμφωνα με τη ειδοποίηση στο RASFF.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές που θα σας γλιτώσουν από τις κράμπες στα πόδια, την κούραση και την αδυναμία
Η εταιρεία έκλεισε επίσημα και ενημερώθηκαν οι εμπορικοί πελάτες. Τα προϊόντα της εταιρείας ενδέχεται να μην διατίθενται πλέον στην αγορά. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι προϊόντα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε ιδιώτες ή στον κλάδο της εστίασης. Λόγω του υψηλού επιπέδου μόλυνσης από λιστέρια, οι αρχές συνιστούν ανεπιφύλακτα να μην καταναλώνονται τα επηρεαζόμενα προϊόντα σε καμία περίπτωση, αλλά να τα απορρίψουν αμέσως ή να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης. Οι πελάτες θα λάβουν επιστροφή χρημάτων της τιμής αγοράς ακόμη και χωρίς απόδειξη αγοράς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία αφθώδους πυρετού σε κοπάδια στη Γερμανία μετά από 40 χρόνια – Έκτακτα μέτρα και ζώνες αποκλεισμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δέκα νεκροί και 61 ασθένειες από αλλαντικά – Τα ευρήματα των επιθεωρητών στο εργοστάσιο παραγωγής
Η ανάκληση καλύπτει όλες τις παρτίδες του “Kleiner Stinker” έως τις 24 Φεβρουαρίου 2025 και όλες τις παρτίδες τυριού “Großer Stinker” έως τις 10 Φεβρουαρίου 2025. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της εσωτερικής διασφάλισης ποιότητας αποκάλυψε ότι το “Kleiner Stinker” και το “Großer Stinker” από το Wilder Käser γαλακτοκομικά ήταν μολυσμένα με λιστέρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φάτε αυτό το φρούτο πριν το ύπνο και κοιμηθείτε σαν πουλάκι
Και ο επικεφαλής υγιεινολόγος της Τσεχίας προειδοποίησε για το “μαλακό τυρί ωρίμανσης Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur”, σε ατομική συσκευασία, βάρος 290 g, παρτίδα 4507, ημερομηνία λήξης 18/01/2025. Η εργαστηριακή εξέταση αποκάλυψε ότι ξεπεράστηκε το όριο των 100 KTJ/g για τη Listeria monocytogenes καθορίζεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 για τα μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα.
Οι πληροφορίες σχετικά με το επικίνδυνο προϊόν διαβιβάστηκαν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (iRASFF).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένα ακόμα παιδί δηλητηριάστηκε τρώγοντας τυρί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζευγάρια μηνύουν εταιρεία για ελαττωματικό ιατρικό προϊόν εξωσωματικής γονιμοποίησης που κατέστρεψε τα έμβρυά τους!
Η περίοδος επώασης της λιστερίωσης είναι 1-4 εβδομάδες. Σε μια ήπια μορφή της νόσου, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τη γρίπη – κακουχία, πονοκέφαλος και πυρετός. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί φλεγμονή του μέσου ωτός, δευτερογενείς κόλπους του προσώπου και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Σε σοβαρή μορφή της νόσου εμφανίζεται φλεγμονή του εγκεφάλου και των μηνίγγων και γενική σήψη. Αυτή η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνιες παθήσεις.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.