Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επείγουσα ανάκληση ψωμιού που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιοι κινδυνεύουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπείγουσα ανάκληση ψωμιού που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ - Ποιοι κινδυνεύουν
spot_img

Το λάθος στη συσκευασία μπορεί να βάλει σε μπελάδες μερίδα του πληθυσμού

Επείγουσα ανάκληση για ένα δημοφιλές κατεψυγμένο τρόφιμο λόγω κινδύνου αλλεργίας εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων. Πρόκειται για το σκορδόψωμο Goodfella’s Stonebaked Thin Garlic Bread το οποίο περιέχει γάλα, ένα συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει ο FSA: «Το σκορδόψωμο έχει συσκευαστεί λανθασμένα μαζί με σκορδόψωμο που περιέχει τυρί. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία οποιουδήποτε έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στα συστατικά του γάλακτος.»

Η επηρεαζόμενη παρτίδα έχει τον κωδικό 5020, ζυγίζει 218 g και έχει ημερομηνία λήξεως τον Δεκέμβριο του 2025.

Η FSA προτρέπει τους πελάτες με αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα να μην καταναλώσουν το ψωμί, κυρίως αν έχουν κάποια ευαισθησία στο γάλα .

Η εταιρεία παρασκευής Birds Eye ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιστρέψουν το τρόφιμο στο κατάστημα από το οποίο το αγόρασαν για να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων. Η εταιρεία έχει εκδώσει επίσης ειδοποίηση στα σημεία πώλησης για την ενημέρωση των πελατών της.

Τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν πωληθεί στα δημοφιλή καταστήματα λιανικής Co-op.

Αλλεργία στο γάλα

Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικία. Σπάνια επιμένει και παραμένει στους ενήλικες. Είναι λάθος να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, γιατί στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας μεσολαβείται από ανοσολογικό μηχανισμό. Οι εκδηλώσεις στην άμεσου τύπου τροφική αλλεργία μπορεί να είναι ήπιες (κνίδωση) έως και σοβαρές (συστηματικές αντιδράσεις και αναφυλαξία), κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις της δυσανεξίας.

Όμως αλλεργία σε γάλα δε σημαίνει μόνο άμεσου τύπου αντιδράσεις. Υπάρχουν και οι αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου όπως η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα, η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και το FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome).

Το ακόμη μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο λάθος είναι ότι θεωρείται μεμονωμένη αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα άτομα μπορεί να μην αντιδρούν και σε γάλα άλλων θηλαστικών όπως σε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.

Εκτός από γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται και γαλακτοκομικά και ίχνη γάλακτος όπως βούτυρο, τυρί, κρέμες, γιαούρτι, παγωτά, αλλά και τυποποιημένα παρασκευάσματα από φούρνο όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις. Έτσι, ίχνη γάλακτος σε προϊόντα καθαρισμού και σε φάρμακα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα