Το λάθος στη συσκευασία μπορεί να βάλει σε μπελάδες μερίδα του πληθυσμού
Επείγουσα ανάκληση για ένα δημοφιλές κατεψυγμένο τρόφιμο λόγω κινδύνου αλλεργίας εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων. Πρόκειται για το σκορδόψωμο Goodfella’s Stonebaked Thin Garlic Bread το οποίο περιέχει γάλα, ένα συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε αυγά ταινίας από ανεπαρκώς ψημένο χοιρινό – Η ανατριχιαστική ακτινογραφία που σόκαρε ακόμα και τους γιατρούς (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 500.000 δημοφιλείς ηλεκτρικές κουζίνες – Προκάλεσαν δεκάδες πυρκαγιές και εγκαύματα – Δείτε μοντέλα και αριθμούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Πρόστιμα σε φούρνο και σε ζαχαροπλαστείο στην Δραπετσώνα

Όπως αναφέρει ο FSA: «Το σκορδόψωμο έχει συσκευαστεί λανθασμένα μαζί με σκορδόψωμο που περιέχει τυρί. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία οποιουδήποτε έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στα συστατικά του γάλακτος.»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Μήνυση σε κορυφαία μάρκα για παρουσία στο νερό τοξικών ουσιών που συνδέονται με τον καρκίνο
Η επηρεαζόμενη παρτίδα έχει τον κωδικό 5020, ζυγίζει 218 g και έχει ημερομηνία λήξεως τον Δεκέμβριο του 2025.
Η FSA προτρέπει τους πελάτες με αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα να μην καταναλώσουν το ψωμί, κυρίως αν έχουν κάποια ευαισθησία στο γάλα .
Η εταιρεία παρασκευής Birds Eye ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιστρέψουν το τρόφιμο στο κατάστημα από το οποίο το αγόρασαν για να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων. Η εταιρεία έχει εκδώσει επίσης ειδοποίηση στα σημεία πώλησης για την ενημέρωση των πελατών της.
Τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν πωληθεί στα δημοφιλή καταστήματα λιανικής Co-op.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι η μπλε βαφή που βάζει ο νέος Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ R. Kennedy στο ποτό του;
Αλλεργία στο γάλα
Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικία. Σπάνια επιμένει και παραμένει στους ενήλικες. Είναι λάθος να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, γιατί στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας μεσολαβείται από ανοσολογικό μηχανισμό. Οι εκδηλώσεις στην άμεσου τύπου τροφική αλλεργία μπορεί να είναι ήπιες (κνίδωση) έως και σοβαρές (συστηματικές αντιδράσεις και αναφυλαξία), κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις της δυσανεξίας.
Όμως αλλεργία σε γάλα δε σημαίνει μόνο άμεσου τύπου αντιδράσεις. Υπάρχουν και οι αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου όπως η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα, η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και το FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome).
Το ακόμη μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο λάθος είναι ότι θεωρείται μεμονωμένη αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα άτομα μπορεί να μην αντιδρούν και σε γάλα άλλων θηλαστικών όπως σε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.
Εκτός από γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται και γαλακτοκομικά και ίχνη γάλακτος όπως βούτυρο, τυρί, κρέμες, γιαούρτι, παγωτά, αλλά και τυποποιημένα παρασκευάσματα από φούρνο όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις. Έτσι, ίχνη γάλακτος σε προϊόντα καθαρισμού και σε φάρμακα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.