ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΑκρωτηριασμός εργαζομένου σε ατύχημα με μηχάνημα ζύμης: Βαρύ πρόστιμο σε γνωστό αρτοποιείο

Ακρωτηριασμός εργαζομένου σε ατύχημα με μηχάνημα ζύμης: Βαρύ πρόστιμο σε γνωστό αρτοποιείο

4 λεπτά ανάγνωσης

Περιστατικό που αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και για συνεχή επιθεώρηση και βελτίωση του εξοπλισμού

Τα εργατικά ατυχήματα στη βιομηχανία τροφίμων αποτελούν ένα διαρκές πρόβλημα, καθώς οι εργαζόμενοι εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους από μηχανήματα επεξεργασίας, κοπτικά εργαλεία, θερμά αντικείμενα και ολισθηρές επιφάνειες. Παρά τη νομοθεσία και τα καθορισμένα πρότυπα ασφαλείας, πολλά περιστατικά προκύπτουν λόγω ανεπαρκούς συντήρησης του εξοπλισμού, ελλιπούς εκπαίδευσης ή αδυναμίας εφαρμογής προληπτικών μέτρων.

- Advertisement -

Βαρύ πρόστιμο επιβλήθηκε στην εταιρεία Truffles Bakers and Confectioners Limited, έπειτα από σοβαρό εργατικό ατύχημα στο αρτοποιείο της στο Henfield, στη νότια Αγγλία, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό δαχτύλου εργαζομένου. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023, όταν ο 64χρονος Kevin Norman προσπάθησε να απομακρύνει χειροκίνητα μια κολλημένη μάζα ζύμης από το εσωτερικό ενός διαιρέτη ζύμης, ενώ η μηχανή ήταν ακόμα σε λειτουργία. Το δάχτυλό του παγιδεύτηκε μεταξύ ενός περιστρεφόμενου τυμπάνου και ενός κυλίνδρου μεταφοράς, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος του αριστερού δείκτη του.

Παρόλο που το μηχάνημα διέθετε προστατευτικά και διακόπτες ασφαλείας, η έρευνα της αρμόδιας Αρχής για την Υγεία και Ασφάλεια (HSE) αποκάλυψε πως το προστατευτικό κάλυμμα στον ιμάντα μεταφοράς ήταν ανεπαρκές σε μήκος, επιτρέποντας την επικίνδυνη πρόσβαση στο εσωτερικό του εξοπλισμού. Η εταιρεία κρίθηκε ένοχη για παραβίαση Κανονισμού που αφορά την Παροχή και Χρήση Εξοπλισμού Εργασίας του 1998 (PUWER) και καταδικάστηκε σε πρόστιμο ύψους £12.000, καθώς και επιπλέον £3.045,65 για έξοδα δικαστηρίου από το Δικαστήριο του Worthing.

- Advertisement -
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Η επιθεωρήτρια της Εκτελεστικής Υπηρεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου (HSE), Stephanie Hickford-Smith, δήλωσε μετά τη δίκη: «Οι εργοδότες πρέπει να επανεξετάζουν διαρκώς τα προστατευτικά των μηχανών τους. Δεν αρκεί απλώς να υπάρχουν – πρέπει να είναι αποδοτικά και να μην μπορούν να παρακαμφθούν.»

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

EUDR: Στα ελληνικά οι νέες FAQ της Κομισιόν – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων

Με λίγους μήνες να απομένουν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του EUDR, για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, το βάρος μεταφέρεται πλέον στην πρακτική προετοιμασία.

Lidl: Δημοφιλές τρόφιμο με 31 εκατομμύρια CFU/g μικροβιακό φορτίο – Διανομή σε 13 χώρες και απανωτές ανακλήσεις

Καταγγελία καταναλωτή οδήγησε στην ανίχνευση εξαιρετικά υψηλού φορτίου Bacillus cereus και σε ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF.

Σύκα: Επιστήμονες ξεκαθαρίζουν αν μπορούμε να τρώμε άφοβα τη φλούδα τους και τι συμβαίνει όταν τα βάζουμε στο ψυγείο

Τα διατροφικά οφέλη της φλούδας, τα συχνά λάθη στη διαχείριση και το επιστημονικό πρωτόκολλο για να διατηρηθούν φρέσκα έως και μία εβδομάδα.