Το Βρετανικό Channel 4 Dispatches αποκάλυψε ότι η Cadburys έχει επωφεληθεί από την παιδική εργασία, με παιδιά ηλικίας 10 ετών που κινηματογραφήθηκαν να εκτελούν επικίνδυνη και παράνομη εργασία σε εξαντλητικές συνθήκες σε φάρμες κακάο στην Γκάνα.
Η παιδική εργασία εκτός από απολύτως κατακριτέα, θεωρείται και παράνομη από τον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν σταματά επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως είναι η Mondelez -ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων και της δημοφιλούς μάρκας Cadbury-, να εκμεταλλεύονται παιδιά, ακόμα και 10 ετών, στις χώρες παραγωγής πρώτων υλών, προκειμένου να κερδίζουν από φθηνό εργατικό δυναμικό.
Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση, η εταιρεία Mondelez International φαίνεται να απασχολεί στον τομέα συγκομιδής κακάο παιδιά ως και 10 ετών στη Γκάνα. Στις περιοχές Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα, η Mondelez συνεργάζεται με περίπου 167.800 φάρμες ως μια απόπειρα συμβολής κατά της παιδικής εργασίας και κατά της αποψίλωσης των δασών. Το Channel 4 Dispatches ταξίδεψε στη Γκάνα στη Δυτική Αφρική μετά από πληροφορίες ότι η παιδική εργασία χρησιμοποιούνταν σε φάρμες που συνδέονται με την Cadbury. Οι συνομιλίες που είχαν οι δημοσιογράφοι με παιδιά εργάτες έδειξαν ότι τα παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους για να εργαστούν σε φάρμες παρά τη θέλησή τους. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τους απαγορεύεται να πηγαίνουν στο σχολείο.
Μετά την προβολή του επίμαχου ντοκιμαντέρ, εκπρόσωπος της εταιρείας προέβη σε δήλωση, στην οποία δήλωνε ανησυχία στα πλάνα που προβλήθηκαν, καθώς η εταιρεία καταδικάζει την παιδική εργασία. Προσέθεσε, επίσης, την συμβολή της εταιρείας στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας στις κοινότητες, με τις οποίες συνεργάζονται, μέσα από το πρόγραμμα Cocoa Life. Τονίστηκε, ακόμη, πως η ευημερία των παιδιών αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της εταιρείας και δεσμευτήκαν να διερευνήσουν περαιτέρω τα ευρήματα που προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Τα πλάνα με μικρά παιδιά να εργάζονται, ειδικά σε τόσο βαριές, χειρωνακτικές εργασίες, είναι φυσικό να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις σοκ και φρίκης. «Είναι φρικτό να βλέπεις αυτά τα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτά τα μακριά μαχαίρια, τα οποία έχουν μερικές φορές το μισό ύψος τους» δήλωσε για το ντοκιμαντέρ η Ayn Riggs, ακτιβίστρια κατά της παιδικής εργασίας και ιδρύτρια της Slave Free Chocolate. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι στη Γκάνα, το δεύτερο παραγωγό κακάο στον κόσμο, το νόμιμο ηλικιακό όριο εργασίας είναι 13 έτη. Πολλές εταιρείες κακάο και παραγωγής σοκολάτας στον κόσμο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παιδιά ως εργάτες κατά το μάζεμα των σπόρων κακάο, κάτι που έπρεπε ήδη να έχει σταματήσει.