Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ερασιτέχνες ψαράδες: Η ΕΕ επιβάλει καταγραφή τους και αναφορά των αλιευμάτων τους μέσω ηλεκτρονικού συστήματος

ΑρχικήΝέαΕρασιτέχνες ψαράδες: Η ΕΕ επιβάλει καταγραφή τους και αναφορά των αλιευμάτων τους μέσω ηλεκτρονικού συστήματος
spot_img

Η προσωρινή συμφωνία της ΕΕ για την πρόληψη της υπεραλίευσης.

Το Συμβούλιο κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της υπεραλίευσης. Η αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου της αλιείας εκσυγχρονίζει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται οι αλιευτικές δραστηριότητες για να διασφαλιστεί ότι τα σκάφη της ΕΕ και εκείνα που αλιεύουν στα ύδατα της ΕΕ ακολουθούν τους κανόνες που ορίζονται στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ).

Η συμφωνία επικαιροποιεί περίπου το 70% των υφιστάμενων κανόνων για τον έλεγχο των αλιευτικών σκαφών με στόχο να καταστήσει την αλιεία της ΕΕ πιο βιώσιμη. Οι κύριες αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS) και ηλεκτρονική καταγραφή : για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την ΚΑΠ, όλα τα αλιευτικά σκάφη θα παρακολουθούνται μέσω VMS (για ορισμένα μικρότερα σκάφη, αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν από το 2029) και θα απαιτείται να καταγράφουν τα αλιεύματά τους μέσω ηλεκτρονικής που σημαίνει
  • ερασιτεχνική αλιεία: οι ερασιτεχνικοί αλιείς που αλιεύουν συγκεκριμένα είδη θα πρέπει να υποβληθούν σε καταγραφή και να καταγράψουν και να αναφέρουν τα αλιεύματά τους μέσω ηλεκτρονικού συστήματος
  • υποχρέωση εκφόρτωσης: θα χρησιμοποιηθούν απομακρυσμένα εργαλεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι τα ανεπιθύμητα αλιεύματα μεταφέρονται στην ακτή
  • αναθεώρηση του συστήματος επιβολής κυρώσεων: θα καθοριστούν ελάχιστα επίπεδα διοικητικών οικονομικών κυρώσεων για σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων της ΚΑΠ, ως εναλλακτική λύση στις ποινικές κυρώσεις. κατάλογος κοινών κριτηρίων για ορισμένες από τις αναφερόμενες σοβαρές παραβάσεις θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ
  • βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού: θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός νωπών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων προϊόντων μετά από μελέτη της Επιτροπής και πενταετή μεταβατική φάση)

Πρόληψη της υπεραλίευσης

Υπάρχουν επίσης νέοι κανόνες σχετικά με το περιθώριο ανοχής (ή σφάλματος) κατά την εκτίμηση των αλιευμάτων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποφυγή εσφαλμένων αναφορών. Η συλλογή δεδομένων για την ερασιτεχνική αλιεία θα βελτιωθεί επίσης.

Τέλος, ορισμένα μεγαλύτερα σκάφη θα είναι εξοπλισμένα με συσκευή μέτρησης της ισχύος του κινητήρα , ώστε να διασφαλίζεται ότι η αλιευτική τους ικανότητα παραμένει εντός των ορίων που ορίζονται στην ΚΑΠ.

Γενικά, οι νέοι κανόνες θα ισχύουν δύο έως τέσσερα χρόνια από την έγκρισή τους. Αυτό θα αφήσει αρκετό χρόνο στις αλιευτικές αρχές της ΕΕ και σε άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.

Νέοι κανόνες για τα εισαγόμενα προϊόντα

Ένα ψηφιακό σύστημα (γνωστό ως «CATCH») θα εισαχθεί στο πλαίσιο του συστήματος πιστοποίησης αλιευμάτων για παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (IUU) . Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση των πιστοποιητικών αλιευμάτων και άλλων συναφών εγγράφων θα γίνεται σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον σε επίπεδο ΕΕ, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα των αρχών να εντοπίζουν προϊόντα που προέρχονται από ΠΛΑ αλιεία.

Οι χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούν να παράγουν και να επικυρώνουν πιστοποιητικά αλιευμάτων απευθείας στο ψηφιακό περιβάλλον CATCH. Για τα αλιευτικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ , οι εισαγωγείς θα πρέπει επίσης να υποβάλουν πιστοποιητικά αλιευμάτων μέσω του CATCH.

Γιατί να ελεγχθούν οι αλιευτικές δραστηριότητες;

Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών στον κόσμο και η αλιεία διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Η ΚΑΠ καθορίζει αρχές που βοηθούν στη διατήρηση υγιών ιχθυαποθεμάτων στα ύδατα της ΕΕ , ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις αλιευτικές κοινότητες. Αυτά περιλαμβάνουν ποσοστώσεις για την πρόληψη της υπεραλίευσης, περιορισμούς στην ισχύ των κινητήρων των σκαφών και υποχρεώσεις απελευθέρωσης ευαίσθητων ειδών όπως οι καρχαρίες πίσω στο νερό.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με αυτούς τους κανόνες, η ΕΕ χρειάζεται ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και εναρμονισμένο σύστημα ελέγχου της αλιείας που χρησιμοποιεί την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία.

Επόμενα βήματα

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών στην ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Κοινοβούλιο σε προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων. Το κείμενο του κανονισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια σε νομική και γλωσσική αναθεώρηση προτού εγκριθεί από τους υπουργούς σε προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου.

Ιστορικό

Το κύριο νομικό πλαίσιο για το σύστημα ελέγχου της αλιείας της ΕΕ ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 για τον έλεγχο της αλιείας. Η παρακολούθηση πραγματοποιείται από τις εθνικές αρχές, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (EFCA).

Το 2018, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για την αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου προκειμένου να απλοποιηθεί, να γίνει πιο αποτελεσματικό και να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με την αναθεωρημένη ΚΑΠ. Οι κύριοι στόχοι ήταν η βελτίωση της διαθεσιμότητας και της αξιοπιστίας των δεδομένων, η εναρμόνιση της εφαρμογής σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η μείωση του διοικητικού φόρτου και η ενθάρρυνση της χρήσης τεχνολογίας όπως το CCTV.

Το Συμβούλιο συμφώνησε τη θέση του («γενική προσέγγιση») σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό στις 28 Ιουνίου 2021. Οι διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο