cibum team
Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ βασίζεται συνήθως στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, κατά λάθος έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα φυτικό, βιώσιμο, κλιμακούμενο υλικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πλαστικά μιας χρήσης σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα.
Οι ερευνητές του Κέιμπριτζ δημιούργησαν μια μεμβράνη από πολυμερή, μιμούμενοι τις ιδιότητες του μεταξιού αράχνης, ενός από τα ισχυρότερα υλικά στη φύση. Το νέο υλικό είναι τόσο ισχυρό όσο πολλά κοινά πλαστικά που χρησιμοποιούνται σήμερα και θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πλαστικό σε πολλά κοινά οικιακά προϊόντα.
Το υλικό δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση για τη συναρμολόγηση φυτικών πρωτεϊνών, σε υλικά που μιμούνται το μετάξι σε μοριακό επίπεδο.
Η μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί βιώσιμα συστατικά, καταλήγει σε ένα πλαστικό, ανεξάρτητο φιλμ, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί σε βιομηχανική κλίμακα. Το «δομικό» χρώμα που δεν ξεθωριάζει μπορεί να προστεθεί στο πολυμερές και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή επιστρώσεων ανθεκτικών στο νερό.
Το υλικό μπορεί να κομποστοποιηθεί στο σπίτι, ενώ άλλα είδη βιοπλαστικών απαιτούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης για να υποβαθμιστούν. Επιπλέον, το υλικό που αναπτύχθηκε από το Κέιμπριτζ δεν απαιτεί χημικές τροποποιήσεις στα φυσικά δομικά στοιχεία του, έτσι ώστε να μπορεί να υποβαθμιστεί με ασφάλεια στα περισσότερα φυσικά περιβάλλοντα.
Το νέο προϊόν θα εμπορευματοποιηθεί από την Xampla, μια spin-out εταιρεία του Πανεπιστημίου του Cambridge που αναπτύσσει αντικαταστάσεις για πλαστικό μιας χρήσης και μικροπλαστικά.
Η εταιρεία θα παρουσιάσει μια σειρά από φακελάκια και κάψουλες μίας χρήσης αργότερα φέτος, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν το πλαστικό που χρησιμοποιείται σε καθημερινά προϊόντα, όπως δισκία πλυντηρίου πιάτων και κάψουλες απορρυπαντικού πλυντηρίου. Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο περιοδικό Nature Communications.
Πηγή: newfoodmagazine.com
Επιστήμη: Πως οι γεύσεις δημιουργούν συνειρμικές αναμνήσεις
Η κουλτούρα της ασφάλειας τροφίμων, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, τι ψάχνουν οι ελεγκτές (Βίντεο)
Food Defence: οδηγός κάλυψης απαιτήσεων από το FSSC22000
Ελληνικό γιαούρτι – «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας
Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών
Ποια είναι η U.N. AQUA που ανοίγει το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι
«Πλαστικά» μιας χρήσης από φύκια θα καταργήσουν το πλαστικό
100 χρόνια ιστορίας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έκπληξη: Τελικά τα λιπαρά των γαλακτοκομικών μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Ξεμένουν από κρέας τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία λόγω έλλειψης διοξειδίου του άνθρακα!
Επιχειρήσεις τροφίμων: Ο κώδικας για τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιογόνων