Οι Αρχές στην Ιρλανδία κοινοποίησαν τα εστιατόρια στα οποία βρέθηκαν τρωκτικά, έντομα, σκουπίδια και απουσία κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) ανέφερε ότι εννέα εκτελεστικές εντολές επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων κατά τον μήνα Μάιο για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τον νόμο FSAI, 1998 και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέσσερις εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επίσημοι έλεγχοι σε σχέση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα), 2020 στα:
- Johnson Best Food African Take Away, 86 Summerhill, Summerhill, Δουβλίνο 1
- Dublin Pizza Company (take away), 32 Aungier Street & 35 Aungier Street, Dublin 2
- Mizzonis Pizza (take away), 15 Prospect Road, Glasnevin, Δουβλίνο 9
- D1 Cafe and Bakery, 52 Dorset Street Lower, Δουβλίνο 1
Δύο εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν βάσει του νόμου FSAI του 1998 σε:
- Istanbul Bite (Κλειστός χώρος: λεβητοστάσιο και αίθουσα καθαρισμού πατάτας) (take away), Upper Cork Hill, Youghal, Cork
- Applegreen Cobh (οι αντλίες καυσίμου εξωτερικά των καταστημάτων δεν υπόκεινται σε αυτήν την εντολή κλεισίματος), Tiknock, Cobh, Cork
Δύο απαγορευτικές εντολές επιδόθηκαν βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επίσημοι έλεγχοι σε σχέση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα), 2020 στα:
- Fresh Oriental Store Limited, 30-32 Abbey Street Upper, Dublin 1
- Johnson Best Food African Take Away, 86 Summerhill, Δουβλίνο 1
Μία απαγορευτική εντολή επιδόθηκε βάσει του νόμου FSAI, 1998, στο:
- The Village Grocer, Upper Main Street, Ballyporeen, Tipperary
Μερικοί από τους λόγους για τα εκτελεστικά εντάλματα τον Μάιο περιλαμβάνουν: στοιχεία μόλυνσης από τρωκτικά, συμπεριλαμβανομένων νεκρών τρωκτικών σε πολλούς χώρους, όπως κάτω από ένα ψυγείο και κάτω από τα ράφια στον όροφο του καταστήματος, διατήρηση αποψυγμένων ωμών ψαριών σε θερμοκρασία δωματίου σε βρώμικο δοχείο στο πάτωμα της κουζίνας, συσσώρευση βρωμιάς, ιστών αράχνης και νεκρών εντόμων στα πατώματα, ανεπαρκής καθαρισμός και συσσώρευση απορριμμάτων που αποθηκεύονται σε δωμάτιο δίπλα σε τουαλέτες με άσχημη μυρωδιά και μύγες. Επίσης σε μερικά δεν υπήρχε διαθέσιμο ζεστό νερό, σαπούνι ή χαρτοπετσέτες στο νιπτήρα στην τουαλέτα προσωπικού, καθώς και απουσία επαρκούς κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού.
Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, δήλωσε ότι οι παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
« Η προστασία της υγείας των καταναλωτών είναι νομική απαίτηση στη νομοθεσία για τα τρόφιμα. Με την παραμέληση της τήρησης των βασικών προτύπων ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, μια επιχείρηση όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πελατών της, αλλά κινδυνεύει επίσης να βλάψει τη φήμη της ως αξιόπιστης επιχείρησης τροφίμων. Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει την τήρηση της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων για να διασφαλίσει την προστασία της υγείας των καταναλωτών».
Οι εντολές κλεισίματος και οι εντολές βελτίωσης θα παραμείνουν καταχωρισμένες στις εκθέσεις επιβολής στον ιστότοπο για περίοδο τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία κρίθηκε ότι μια εγκατάσταση έχει διορθώσει το πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων, με τις Απαγορευτικές Διαταγές να αναφέρονται για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία άρσης του Τάγματος.