cibum team
Ο ένας στους τρεις Έλληνες (33%) ενδιαφέρεται πολύ για τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις – ποσοστό ίδιο ακριβώς με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ενώ το 45% ενδιαφέρεται μέτρια και το 22% καθόλου (έναντι 18% στην ΕΕ), όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην επιστήμη και τεχνολογία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίοδο 2010-2021 το ποσοστό των Ελλήνων που ενδιαφέρονται πολύ για την επιστήμη και τεχνολογία, εμφανίζει μείωση 4% (αντίθετα με την ΕΕ όπου έχει αυξηθεί κατά 4%), ενώ αντίθετα το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ενδιαφέρονται καθόλου, έχει αυξηθεί κατά 8% (τη στιγμή που στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 2%).
Οι άνδρες στην Ελλάδα ενδιαφέρονται αναλογικά περισσότερο (37%) από όσο οι γυναίκες (29%) για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Από πλευράς ηλικιακής ομάδας το μεγαλύτερο επιστημονικό-τεχνολογικό ενδιαφέρον στη χώρα μας έχει η ομάδα 15-25 ετών (52%) και ακολουθούν οι 25-39 ετών (45%), ενώ υστερούν οι 40-54 ετών (29%) και ακόμη περισσότερο οι άνω των 55 ετών (23%).
Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες και την αξιολόγηση τους από τους Έλληνες, την υψηλότερη θετική βαθμολογία παίρνει με σχεδόν καθολική αποδοχή η ηλιακή ενέργεια, καθώς το 97% βλέπουν ότι θα έχει θετική επίπτωση στον τρόπο ζωής τους κατά την επόμενη 20ετία και μόνο το 1% αρνητική. Ακολουθούν η αιολική ενέργεια (91% θετικές απόψεις έναντι μόνο 4% αρνητικών), η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (89% – 7%), τα εμβόλια (82% θετικοί – 14% αρνητικοί), η νανοτεχνολογία (76% – 12%), η εξερεύνηση του διαστήματος (74% – 14%), η βιοτεχνολογία και η γενετική μηχανική (68% – 16%), η νευροεπιστήμη και η γνωστική/εγκεφαλική βελτίωση (55% – 29%) και η τεχνητή νοημοσύνη (55% – 35%). Μόνο η πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή συγκεντρώνει λιγότερες θετικές ψήφους (35%) σε σχέση με τις αρνητικές (54%).
Στο ερώτημα ποιό πεδίο θα επηρεαστεί περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια από την έρευνα και την καινοτομία, η πλειονότητα των Ελλήνων (61%) απαντά “η υγεία και η ιατρική φροντίδα”, ενώ ακολουθούν η “εκπαίδευση-δεξιότητες” (42%), η “μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής” (25%), η “δημιουργία θέσεων απασχόλησης” (25%), η “προστασία του περιβάλλοντος” (20%), η “ασφάλεια των πολιτών” (19%) και η “προσφορά ενέργειας” (18%).
Το 57% των Ελλήνων συμφωνούν ότι η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση (έναντι μέσου όρου 50% στην ΕΕ), ενώ το 40% (έναντι 48% στην ΕΕ) θεωρούν η επιστήμη και τεχνολογία ότι πρέπει να αφεθούν να λειτουργούν ελεύθερα στην αγορά όπως οι επιχειρήσεις. Ακόμη, το 68% των Ελλήνων (έναντι 55% στην ΕΕ) θέλουν οι αποφάσεις σχετικά με την επιστήμη και τεχνολογία να λαμβάνονται πρωτίστως με βάση ηθικά κριτήρια, ενώ το 31% (έναντι 43% στην ΕΕ) επιθυμούν οι σχετικές αποφάσεις να βασίζονται κυρίως στη δυνατότητα να γίνουν νέες ανακαλύψεις.
Οι επιστήμονες κρίνονται από τους Έλληνες ως έξυπνοι (93%), συνεργάσιμοι (70%), αξιόπιστοι (68%), τίμιοι (53%), αλαζόνες (50%), αλτρουιστές (39%), κακοί στην επικοινωνία (35%), στενόμυαλοι (19%) και ανήθικοι (14%), ενώ το 68% θεωρούν ότι οι επιστήμονες ξέρουν τι είναι καλό για τους ανθρώπους και το 26% δεν συμφωνούν με αυτό.
Οι περισσότεροι Έλληνες (55%) ενημερώνονται για τα επιστημονικά-τεχνολογικά θέματα από ντοκιμαντέρ και δημοσιεύματα, περιοδικά ή βιβλία, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (56%) συζητούν για τέτοια ζητήματα με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Μόνο το 22% επισκέπτονται μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας, το 20% μελετούν τέτοια θέματα στον ελεύθερο χρόνο τους και το 5% παίρνουν μέρος σε επιστημονικά προγράμματα.
Τέλος, η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας. Το 69% εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ προηγούνται, το 56% βλέπουν μπροστά την Ιαπωνία και το 54% την Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιστήμη: Πως οι γεύσεις δημιουργούν συνειρμικές αναμνήσεις
Η κουλτούρα της ασφάλειας τροφίμων, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, τι ψάχνουν οι ελεγκτές (Βίντεο)
Food Defence: οδηγός κάλυψης απαιτήσεων από το FSSC22000
Ελληνικό γιαούρτι – «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας
Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών
Ποια είναι η U.N. AQUA που ανοίγει το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι
«Πλαστικά» μιας χρήσης από φύκια θα καταργήσουν το πλαστικό
100 χρόνια ιστορίας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έκπληξη: Τελικά τα λιπαρά των γαλακτοκομικών μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Ξεμένουν από κρέας τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία λόγω έλλειψης διοξειδίου του άνθρακα!
Επιχειρήσεις τροφίμων: Ο κώδικας για τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιογόνων