Ο Alexander Hamilton είχε πει κάποτε: «Κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν θα απέχει από τη γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών». Η διακήρυξη του Χάμιλτον έγινε πραγματικότητα και σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Γαλοπούλας, περίπου 45 έως 46 εκατομμύρια γαλοπούλες καταναλώνονται κάθε χρόνο την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Η Ashley Rose Young, ιστορικός του Εθνικού Μουσείου Αμερικανικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν, είπε στο CNBC ότι ο Hamilton ήταν γνωστός ως υπέρμαχος της γαλοπούλας. «Όλα αυτά ήταν μέρος μιας ευρύτερης ιδέας για να φέρουμε μια εθνική ευαισθησία στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της κατανάλωσης των ίδιων τροφίμων», είπε, σε συνέντευξή της στο «The News with Shepard Smith». «Έτσι, η γαλοπούλα, που είναι αυτόχθον πουλί στη Βόρεια Αμερική, έκανε πραγματικά το αμερικανικό τραπέζι να διαφέρει από το βρετανικό τραπέζι».
Η Young εξήγησε ότι οι ιστορικοί δεν πιστεύουν ότι η γαλοπούλα καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της «Πρώτης Ημέρας των Ευχαριστιών» το 1621 και ότι τα πιθανά κρέατα στο τραπέζι ήταν κρέας ελαφιού, χήνες και πάπια. Εξήγησε ότι δημιουργήθηκε ένας ισχυρός μύθος που προωθήθηκε από τη λογοτεχνία και τη συγγραφέα Sarah Hale, η οποία 240 χρόνια αργότερα προώθησε την ιδέα να γίνει η «Ημέρα των Ευχαριστιών» εθνική γιορτή. Ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν την κήρυξε αργία το 1863.
Η αληθινή απάντηση στο γιατί η γαλοπούλα είναι το παραδοσιακό γεύμα την Ημέρα των Ευχαριστιών, μεταξύ άλλων δημοφιλών τροφών για την Ημέρα των Ευχαριστιών, όπως η κολοκύθα και το κράνμπερι, είναι κατά μεγάλο βαθμό η μετανάστευση από τη Νέα Αγγλία, σύμφωνα με τη Young.
«Η γαλοπούλα έγινε το εθνικό πιάτο που τρώμε την Ημέρα των Ευχαριστιών μέσα από μια διαδικασία δεκαετιών και αιώνων των τοπικών φαγητών της Νέας Αγγλίας που καταναλώνονταν κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών φεστιβάλ συγκομιδής, διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως Αμερικανοί που ζουν στην ανατολική ακτή και στις ΗΠΑ. Με την πάροδο του χρόνο ο Νότος μετακινήθηκε προς τα δυτικά», είπε.
Ο ιστορικός του Smithsonian πρόσθεσε ότι η δημοτικότητα του πουλιού εξαπλώθηκε και για πιο πραγματιστικούς λόγους. Πρώτον, ήταν εγγενές στη Βόρεια Αμερική και οικόσιτο, οπότε ήταν βολικό. Δεύτερον, σε αντίθεση με ένα κοτόπουλο, οι γαλοπούλες 15-20 κιλών μπορούν να ταΐσουν πολλούς ανθρώπους.
Ο Mike Geller – ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Mike’s Organic, μιας υπηρεσίας παράδοσης από αγρόκτημα στο σπίτι και της αγοράς βιολογικών προϊόντων με έδρα το Κονέκτικατ – συμφωνεί και την Rose Young. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το 2020 σηματοδοτεί ένα από τα πρώτα χρόνια που οι καταναλωτές ζήτησαν μικρότερες γαλοπούλες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών είναι παράδοση, και φέτος, παρά την όλη κατάσταση είναι ενδιαφέρον να βλέπεις ανθρώπους να αναζητούν ακόμα τη γαλοπούλα, αν και ως επί το πλείστον την θέλουν σε μικρότερο μέγεθος», εξήγησε ο Geller.
Πηγή: