Ίσως έχει και επιστημονική βάση.
Μια πρόσφατη τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορά τα τρόφιμα, ισχυρίζεται ότι κάνει καλό στην υγεία σας, ειδικά για όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα χαμηλού σιδήρου, όπως κόπωση ή ζάλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή “προσθήκη” στο αγαπημένο σας γεύμα, ένα σιδερένιο ψάρι.
Το βίντεο δείχνει ανθρώπους που προσθέτουν αυτό το μη βρώσιμο, σιδερένιο ψάρι στις σούπες και τα μαγειρευτά τους έχουν κυκλοφορήσει σε όλα τα social media. Η σκέψη πίσω από αυτό είναι ότι αυτό το επιπλέον βήμα μαγειρέματος εμποτίζει το φαγητό σας με σίδηρο, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην αποφυγή των συμπτωμάτων της έλλειψης σιδήρου.
Λοιπόν, σε αντίθεση με πολλές άλλες τάσεις στα τρόφιμα, υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια επιστήμη που υποστηρίζει αυτήν την τάση. Μιλώντας στο SELF, η Cara Harbstreet, MS, RD, LD, της Street Smart Nutrition είπε: «Το σιδερένιο ψάρι, ένας τύπος πλινθώματος που κατασκευάζεται με σίδηρο κατάλληλο για τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την έλλειψη σιδήρου σε ορισμένους πληθυσμούς». Η ειδικός τόνισε μια ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2021, η οποία αξιολόγησε μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες έτρωγαν φαγητό που είχε μαγειρευτεί με κάποιο είδος σιδερένιου εργαλείου, τέσσερις από τις οποίες ανέφεραν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα (μια πρωτεΐνη που μπορεί να σχηματιστεί μόνο με σίδερο).
Συσκευές όπως το σιδερένιο ψάρι λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα σιδερένια τηγάνια, με το σίδερο να ξεπλένεται από τον εξοπλισμό μαγειρέματος πριν μπει στο φαγητό ενώ μαγειρεύεται. Η ποσότητα σιδήρου που προσθέτει εξαρτάται από παράγοντες όπως το πόσα υγρά χρησιμοποιείτε και ο χρόνος μαγειρέματος. Όμως, παρά τα φαινομενικά θετικά αποτελέσματα της ανασκόπησης, οι συγγραφείς της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεων του σιδερένιου ψαριού.