Είναι το αυγό γαλακτοκομικό προϊόν;
Ο ορισμός του γαλακτοκομικού σε γενικές γραμμές, περιγράφει κάθε προϊόν που προέρχεται από το γάλα ενός εξημερωμένου ζώου (και από το ίδιο το γάλα). Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει το τυρί, το παγωτό, το γιαούρτι, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και ούτω καθεξής. Και κάποια άλλα προϊόντα, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, για παράδειγμα, εμπίπτει στην ομπρέλα γαλακτοκομικών προϊόντων επειδή «περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α σε ποσότητες παρόμοιες με το αγελαδινό γάλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα επώνυμα τρόφιμα με τις περισσότερες πλαστικές χημικές ουσίες – Αποκαλυπτική μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λιναρόσπορος: Αλεσμένος ή ολόκληρος είναι πιο υγιεινός;
Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο, τα αυγά δεν είναι σιγουρα γαλακτοκομικά. Δεν είναι διατροφικά παρόμοια με το γάλα, είναι πρωτεΐνη. Επειδή τα αυγά προέρχονται από εξημερωμένα πουλερικά, το USDA τα ταξινομεί ως προϊόν πουλερικών. Αλλά επειδή η λέξη πουλερικά συχνά αναφέρεται ειδικά στο κρέας από οικόσιτα πουλερικά – και τα αυγά δεν είναι κρέας – αυτή η ταξινόμηση δεν συμφωνείται παγκοσμίως.
Στα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία όμως συχνά βρίσκουμε τα αυγά στον τομέα των γαλακτοκομικών. Γιατί;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το τυρί με τις λιγότερες θερμίδες
Πώς βρέθηκαν τα αυγά στα γαλακτοκομικά προϊόντα;
Τα αυγά μπορεί να έχουν καταλήξει στον διάδρομο των γαλακτοκομικών εν μέρει επειδή υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με την κατάψυξή τους. Οπότε είναι λογικό τα παντοπωλεία να τα ομαδοποιούν με άλλα τρόφιμα ψυγείου, πολλά από τα οποία είναι γαλακτοκομικά.
Για να μην αναφέρουμε ότι παλαιότερα ήταν πιο συνηθισμένο οι φάρμες να πουλούν γάλα και αυγά σε παντοπωλεία μαζί. Επιπλέον, είναι πιθανό τα αυγά να ομαδοποιούνται συχνά δίπλα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στην θήκη ψυγείου στο παντοπωλείο για ευκολία, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα θεωρούνται βασικά οικιακά και απαιτούν ψύξη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές αλλεργίες: Πού μπορώ να υποβάλω την καταγγελία μου για προϊόν που δεν αναγράφει αλλεργιογόνο συστατικό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βενζόλιο σε αναψυκτικά: Ανάλυση κινδύνου