Οι αρχές της Δανίας αποκάλυψαν την αιτία ανάκλησης των σοκολατένιων Χριστουγεννιάτικων γλυκών που έχει προκαλέσει πανικό στους Έλληνες γονείς.
Και ενώ γονείς και φορείς «ψάχνονται» για να βρουν την αιτία ανάκλησης της χριστουγεννιάτικης συσκευασίας με σοκολατάκια Advent Calendar του Γερμανικού Κολοσσού λιανικής Lidl, την απάντηση έδωσαν στη σημερινή ανακοίνωση ανάκλησης οι αρχές της Δανίας, που επίσης συνέστησαν στους καταναλωτές που τα έχουν αγοράσει, να μην τα καταναλώσουν και να τα απορρίψουν άμεσα.
- Δείτε επίσης: Lidl CZ: «Ούτε να το φάτε ούτε να το… μυρίσετε» – Στην κατηγορία “επικίνδυνα τρόφιμα” δημοφιλές σνακ
- Δείτε επίσης: Γιατί οι άνθρωποι τρώνε γιαούρτι;
Όλα ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα, ενημερώθηκε από την Ιταλία για «δυνητικό κίνδυνο» από τα σοκολατάκια Advent Calendar της Πολωνικής εταιρείας Millano που πωλούνται από τα Lidl και όχι μόνο. H αρχική ειδοποίηση αφορούσε λίγες χώρες στη συνέχεια όμως επεκτάθηκε και μέχρι σήμερα 16 Δεκεμβρίου, έχουν ειδοποιηθεί 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε κρεοπωλείο στη Νίκαια
- Δείτε επίσης: Δώδεκα παιδιά με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο σε νηπιαγωγείο – Κακές πρακτικές στην προετοιμασία γευμάτων δείχνει η έρευνα
Να σημειωθεί ότι το Cibum είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο από τις 19 Νοεμβρίου σε θέμα με τίτλο “Προσοχή στα Χριστουγεννιάτικα ημερολόγια με σοκολατάκια – Απανωτές ανακλήσεις στην Ευρώπη” όταν η Ιταλία ανακάλεσε advent Calendar προέλευσης Πολωνίας από τα σουπερμάρκετ Penny, ενώ και η Γερμανία είχε προχωρήσει σε παρόμοια ανάκληση από τα σουπερμάρκετ REWE.
Όλα τα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια που ανακλήθηκαν ήταν παραγωγής της Πολωνικής εταιρείας η οποία παράγει εκατοντάδες τόνους τελικών προϊόντων την ημέρα. Η Millano συνεργάζεται με διανομείς από όλο τον κόσμο και συνεργάζεται με περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, του Βελγίου και του Μεξικού.
Στην Ελλάδα τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια όλων των καταστημάτων της αλυσίδας στις 11 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ανακοίνωση δεν ήταν επαρκής για τους γονείς οι οποίοι έψαχναν αγωνιωδώς απάντηση για την αιτία της ανάκλησης, αφού τα παιδιά τους είχαν καταναλώσει αρκετά από τα σοκολατάκια της συσκευασίας. Η ανακοίνωση ανέφερε μόνο ότι η ανάκληση γίνεται λόγω «απόκλισης στη γεύση» αιτία που άφηνε πολλά ερωτηματικά, λόγω αφενός της κατηγορίας κινδύνου στο RASFF ως «δυνητικά σοβαρός» και αφετέρου ακόμα και ο τίτλος της ανακοίνωσης «ΠΡΟΣΟΧΗ» προκάλεσε πανικό.

Το Cibum μετά τον καταιγισμό mail που έλαβε, υπέβαλε σήμερα το πρωί επίσημη αναφορά στον ΕΦΕΤ αλλά και στην ίδια την αλυσίδα ζητώντας να διερευνηθεί το θέμα και είτε να καθησυχάσει τους γονείς, είτε να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει όντως κίνδυνος για την υγεία όσων κατανάλωσαν τα επικίνδυνα προϊόντα πριν από την ανάκληση.
Την εξέλιξη των γεγονότων πρόλαβε η ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, η οποία αφού συνιστά στους καταναλωτές να απορρίψουν ή να επιστρέψουν το προϊόν «χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο σε 3 εκδοχές» που πωλείται από τη LIDL Denmark και με ημερομηνίες λήξης από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2026 αναφέρει: «Το προϊόν ανακαλείται λόγω πιθανής μόλυνσης από την κόλλα που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία, η οποία μπορεί να δώσει στη σοκολάτα διαφορετική γεύση». Η αιτία λοιπόν είναι πως λόγω αστοχίας η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε για τη συσκευασία του σοκολατένιου Advent Calendar μετανάστευσε και μόλυνε τα σοκολατάκια.
Πόσο επικίνδυνη είναι η κατανάλωση κόλλας συσκευασίας
Τα συσκευασμένα τρόφιμα κινδυνεύουν να μολυνθούν από εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στην κόλλα της συσκευασίας ή και των ετικετών συσκευασίας, σύμφωνα με νέες μελέτες. Χημικές ουσίες από την κόλλα που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικές και να ανήκουν στην ίδια κατηγορία τοξικότητας με τον υδράργυρο, τον αμίαντο και το υδροχλωρικό οξύ και μπορεί να μεταναστεύσει και να μολύνει τα τρόφιμα. Η επιλογή κατάλληλης κόλλας για την ‘’κατασκευή΄΄ περιεκτών που φιλοξενούν τρόφιμα είναι ευθύνη και πρέπει να είναι σημαντικό μέλημα των επιχειρήσεων τροφίμων.
Η χρήση ακατάλληλης και τοξικής κόλλας στις συσκευασίες τροφίμων και τις αυτοκόλλητες ετικέτες επί των συσκευασιών τροφίμων έχει αρχίσει να μελετάται συστηματικά. Πρόσφατες μελέτες βρήκαν χημικές ουσίες σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα στις γυναίκες, καρκίνο, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και νευρολογικά προβλήματα.
- Δείτε επίσης: Κομμάτια μετάλλου σε κουφέτα – Ο ανιχνευτής μετάλλου δεν μπορεί να τα εντοπίσει, γιατί τα κουφέτα είναι… ασημένια!
Οι αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας της ΕΕ επισημαίνουν ότι ορισμένα υλικά δεν μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τρόφιμα, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τις χημικές ουσίες στις κόλλες υλικών συσκευασίας και ετικετών.
Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Royal Society of Chemistry’s Journal of Materials Chemistry, έδειξε ότι οι τοξικές ενώσεις σε τέσσερις κόλλες ετικετών μπορούν να μεταναστέυσουν μέσα από τις χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες και να μολύνουν τα τρόφιμα που βρίσκονται στο εσωτερικό τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα στην Ισπανία μελέτησαν τέσσερις διαφορετικές ακρυλικές κόλλες που χρησιμοποιούνται συνήθως στα υλικά συσκευασίας τροφίμων. Εξέτασαν λεπτομερώς 11 ενώσεις που βρέθηκαν στις κόλλες, τέσσερις από τις οποίες μετανάστευσαν μέσα από τις συσκευασίες. Τρεις από αυτές είχαν χαμηλή τοξικότητα, ενώ η μια ανήκε στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου!
«Η μελέτη αυτή φέρνει σημαντικές ανακαλύψεις στην διαμόρφωση κανόνων και προδιαγραφών συμμόρφωσης των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα», δήλωσε η Valerie Guillard, ειδικός στην τεχνολογία τροφίμων και τη συσκευασία στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας.