Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλες ποσότητες αρσενικού σε βρεφικές και παιδικές τροφές – Ομαδική αγωγή γονέων κατά μεγάλης εταιρείας

ΑρχικήΝέαΜεγάλες ποσότητες αρσενικού σε βρεφικές και παιδικές τροφές - Ομαδική αγωγή γονέων κατά μεγάλης εταιρείας
spot_img

Η αγωγή είναι μία από τις πολλές που κατηγορούν τους παραγωγούς παιδικών τροφών για απόκρυψη τοξικών επιπέδων βαρέων μετάλλων στα προϊόντα τους

Μετά τη Nestle, την Gerber και την Danone άλλη μία μεγάλη μάρκα βρεφικών και παιδικών τροφών, η Hain Celestial αντιμετωπίζει αγωγές γονέων για ακατάλληλα συστατικά σε βρεφικές και παιδικές τροφές.

Η εταιρεία κατηγορείται ότι τα προϊόντας της περιείχαν μη ασφαλή επίπεδα αρσενικού, το οποίο δεν αναφέρεται καθόλου στην ετικέτα μαζί με τα υπόλοιπα μέταλλα. Στην αγωγή η Hain κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποιεί το σλόγκαν «Προϊόντα Καλύτερης Βιολογικής Γης», παρά το γεγονός ότι είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος. Οι κατηγορίες άρχισαν να στοιχειοθετούνται μετά από έκθεση του Κογκρέσου ότι πολλές μάρκες παιδικών τροφών είχαν μολυνθεί με αυξημένα επίπεδα αρσενικού, μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου.

«Η Hain Celestial υποστηρίζει τα προϊόντα της και θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει κατά τη διάρκεια της δίκης ότι δεν περιέχουν «μη ασφαλή» επίπεδα αρσενικού και ότι φέρουν τη σωστή σήμανση. Τα βαρέα μέταλλα υπάρχουν “αναπόφευκτα” σε συστατικά που αναπτύσσονται στο έδαφος ή στο νερό…», δήλωσε εκπρόσωπος της Hain.

Η αρχική αγωγή περιείχε κατηγορίες που σχετίζονται με βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος, το υπερχλωρικό άλας και «άλλες ανεπιθύμητες τοξίνες ή ρυπαντές» οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τη δικαστή Nina R. Morrison σε απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. 

Η FDA έχει αντιμετωπίσει κριτική από εθνικούς νομοθέτες αφού αφαίρεσε αθόρυβα τις προθεσμίες για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τα βαρέα μέταλλα στις παιδικές τροφές από τον ιστότοπό της το 2023.

Τι προκαλούν τα βαρέα μέταλλα σε βρέφη και παιδιά

Η παρουσία βαρέων μετάλλων στις παιδικές τροφές έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη νευροανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τοξικών βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, το αρσενικό, ο μόλυβδος και το κάδμιο, που είναι γνωστές νευροτοξίνες, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη νευροανάπτυξη των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αυτισμού και άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων στις παιδικές τροφές έχει συνδεθεί με πιθανές νευροαναπτυξιακές συνέπειες. Αυτές οι τοξικές ουσίες μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις βλαβερές συνέπειες των βαρέων μετάλλων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες γνωστικές και συμπεριφορικές δυσκολίες.


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο