Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από 140 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε γλέντι – Το σοβαρό λάθος που έκανε η υπηρεσία catering

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΠάνω από 140 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε γλέντι - Το σοβαρό λάθος που έκανε η υπηρεσία catering
spot_img

Τα αποτελέσματα των ελέγχων υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας πίσω από τις λοιμώξεις μπορεί να είναι το εντεροπαθογόνο E. coli (EPEC) και/ή ο Bacillus cereus.

Διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα ένιωσαν τουλάχιστον 140 άνθρωποι στην Ισλανδία μετά το φαγοπότι στο Φεστιβάλ Þorrablót, που πραγματοποιήθηκε στο Grímsnes και στην πόλη Þorlákshöfn.

- Advertisement -

Η Διεύθυνση Υγείας και η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (MAST) ανέφεραν ότι ελήφθησαν πληροφορίες για την ασθένεια 67 ατόμων από το Grímsnes και 73 από το Þorlákshöfn, αλλά είναι πιθανό ότι αρρώστησαν περισσότεροι. Ελήφθησαν δείγματα κοπράνων από αρκετούς ασθενείς καθώς και δείγματα τροφίμων προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας πίσω από τις λοιμώξεις μπορεί να είναι το εντεροπαθογόνο E. coli (EPEC) και/ή ο Bacillus cereus.

Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι το ζελέ χοιρινό και το κρέας από το κεφάλι προβάτου ήταν μολυσμένα με Bacillus cereus και το χοιρινό ήταν επίσης μολυσμένο με E. coli. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υψηλοί συνολικοί αριθμοί βακτηρίων έδειξαν ότι τα τρόφιμα είχαν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επαρκή ψύξη, γεγονός που έδωσε στα βακτήρια την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν. Η ανάλυση δειγμάτων από σφραγισμένες κλειστές συσκευασίες αποκάλυψε ότι τα προϊόντα δεν ήταν μολυσμένα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φαίνεται ότι η αλυσίδα ψύξης έσπασε και τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν ότι η διαχείριση των τροφίμων έγινε ανεπαρκώς από την υπηρεσία catering.

Σε πολλές αναφορές, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι οι πατάτες και ένα είδος λευκής σάλτσας ήταν ύποπτες ως πηγή, αλλά δεν ήταν δυνατό να ληφθούν δείγματα από αυτά τα τρόφιμα καθώς δεν υπήρχαν υπολείμματα. Μπορεί να έχει συμβεί ακόμη και διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των τροφίμων, επομένως δεν είναι σαφές από πού προέρχονται τα βακτήρια.

Ένας τύπος E. coli που μπορεί να προκαλέσει εντερικές λοιμώξεις εντοπίστηκε σε δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν για εξέταση. Ο Bacillus cereus μπορεί να παράγει μια τοξίνη στα τρόφιμα η οποία προκαλεί συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης εάν καταποθεί. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να αναζητηθεί η τοξίνη σε δείγματα κοπράνων, επομένως δεν είναι σίγουρο ποιο ήταν ο αιτιολογικός παράγοντας.

Οι ισλανδικές αρχές εξακολουθούν να επεξεργάζονται δεδομένα που σχετίζονται με την έρευνα, ενώ περαιτέρω συμπεράσματα αναμένεται να δημοσιευθούν σε έκθεση για το περιστατικό.

Κατά τον πρώτο έλεγχο στην υπηρεσία εστίασης, διαπιστώθηκε σοβαρή μη συμμόρφωση καθώς η επιχείρηση δεν διέθετε άδεια λειτουργίας. Υπήρχαν επίσης ανεπαρκείς εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών στην κουζίνα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα