Τα αποτελέσματα των ελέγχων υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας πίσω από τις λοιμώξεις μπορεί να είναι το εντεροπαθογόνο E. coli (EPEC) και/ή ο Bacillus cereus.
Διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα ένιωσαν τουλάχιστον 140 άνθρωποι στην Ισλανδία μετά το φαγοπότι στο Φεστιβάλ Þorrablót, που πραγματοποιήθηκε στο Grímsnes και στην πόλη Þorlákshöfn.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση και απαγόρευση πώλησης δημοφιλών προϊόντων για τα μαλλιά λόγω επικίνδυνης ουσίας – Πώς θα τα αναγνωρίσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 100 ασθενείς από τροφική δηλητηρίαση σε οίκους ευγηρίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διπλάσιοι θάνατοι και νοσηλείες από μολυσμένα τρόφιμα και δραματική αύξηση 41% στις ανακλήσεις το 2024 – Έκθεση
Η Διεύθυνση Υγείας και η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (MAST) ανέφεραν ότι ελήφθησαν πληροφορίες για την ασθένεια 67 ατόμων από το Grímsnes και 73 από το Þorlákshöfn, αλλά είναι πιθανό ότι αρρώστησαν περισσότεροι. Ελήφθησαν δείγματα κοπράνων από αρκετούς ασθενείς καθώς και δείγματα τροφίμων προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας πίσω από τις λοιμώξεις μπορεί να είναι το εντεροπαθογόνο E. coli (EPEC) και/ή ο Bacillus cereus.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταναλωτής κατήγγειλε συσκευασμένο καλαμπόκι – Για σοβαρό κίνδυνο ενημέρωσε το RASFF
Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι το ζελέ χοιρινό και το κρέας από το κεφάλι προβάτου ήταν μολυσμένα με Bacillus cereus και το χοιρινό ήταν επίσης μολυσμένο με E. coli. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υψηλοί συνολικοί αριθμοί βακτηρίων έδειξαν ότι τα τρόφιμα είχαν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επαρκή ψύξη, γεγονός που έδωσε στα βακτήρια την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν. Η ανάλυση δειγμάτων από σφραγισμένες κλειστές συσκευασίες αποκάλυψε ότι τα προϊόντα δεν ήταν μολυσμένα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ειδικός ασφάλειας τροφίμων αποκαλύπτει τα έξι πράγματα που δεν κάνει ΠΟΤΕ για να αποφύγει τροφική δηλητηρίαση
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φαίνεται ότι η αλυσίδα ψύξης έσπασε και τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν ότι η διαχείριση των τροφίμων έγινε ανεπαρκώς από την υπηρεσία catering.
Σε πολλές αναφορές, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι οι πατάτες και ένα είδος λευκής σάλτσας ήταν ύποπτες ως πηγή, αλλά δεν ήταν δυνατό να ληφθούν δείγματα από αυτά τα τρόφιμα καθώς δεν υπήρχαν υπολείμματα. Μπορεί να έχει συμβεί ακόμη και διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των τροφίμων, επομένως δεν είναι σαφές από πού προέρχονται τα βακτήρια.
Ένας τύπος E. coli που μπορεί να προκαλέσει εντερικές λοιμώξεις εντοπίστηκε σε δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν για εξέταση. Ο Bacillus cereus μπορεί να παράγει μια τοξίνη στα τρόφιμα η οποία προκαλεί συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης εάν καταποθεί. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να αναζητηθεί η τοξίνη σε δείγματα κοπράνων, επομένως δεν είναι σίγουρο ποιο ήταν ο αιτιολογικός παράγοντας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία – Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο
Οι ισλανδικές αρχές εξακολουθούν να επεξεργάζονται δεδομένα που σχετίζονται με την έρευνα, ενώ περαιτέρω συμπεράσματα αναμένεται να δημοσιευθούν σε έκθεση για το περιστατικό.
Κατά τον πρώτο έλεγχο στην υπηρεσία εστίασης, διαπιστώθηκε σοβαρή μη συμμόρφωση καθώς η επιχείρηση δεν διέθετε άδεια λειτουργίας. Υπήρχαν επίσης ανεπαρκείς εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών στην κουζίνα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.