Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πίτσα με κομμάτια πλαστικού – Αναβάθμιση κινδύνου από τις Αρχές: «Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο πνιγμού…»

ΑρχικήΝέαΠίτσα με κομμάτια πλαστικού - Αναβάθμιση κινδύνου από τις Αρχές: «Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο πνιγμού...»
spot_img

Τα πλαστικά κομμάτια στα τρόφιμα μπορεί επίσης να μεταφέρουν βακτήρια ή παθογόνα , ειδικά εάν το πλαστικό προέρχεται από μη υγιεινές πηγές ή εκτίθεται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Ένα κατεψυγμένο προϊόν πίτσας που ανακλήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2024 έλαβε επίπεδο κινδύνου «Κλάσης ΙΙ» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αφού «μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία».

Πρόκεται για το προϊόν “Connie’s Thin Crust Cheese Pizza” από την μάρκα Palermo Villa, Inc. που εδρεύει στο Ουισκόνις, για το οποίο είχε ενημερώσει το cibum, και το οποίο εκτός από τα υλικά που ανέγραφε η συσκευασία περιείχε και κομμάτια πλαστικού. Απ’ ό,τι φαίνεται η εταιρεία πήρε πολύ αργά είδηση για το πρόβλημα στις συγκεκριμένες πίτσες αφού εξέδωσε την ανάκληση 20 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Καθώς το προϊόν είναι κατεψυγμένο οι αρχές φοβούνται ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σε κάποιους καταψύκτες καταναλωτών.

«Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο πνιγμού…»

Η αναβάθμιση κινδύνου της ανάκλησης ήρθε μαζί με τις πιθανές συνέπειες κατανάλωσης της πίτσας. Και δεν είναι μόνο το αυτονόητο ότι μικρά ή αιχμηρά κομμάτια πλαστικού που υπάρχουν στα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού ή κίνδυνο τραυματισμού του πεπτικού σωλήνα σε περίπτωση κατάποσης ή σπασμένα ή σπασμένα δόντια εάν μασηθούν.

Τα πλαστικά κομμάτια στα τρόφιμα μπορεί επίσης να μεταφέρουν βακτήρια ή παθογόνα , ειδικά εάν το πλαστικό προέρχεται από μη υγιεινές πηγές ή εκτίθεται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Επιπλέον, το μολυσμένο πλαστικό θα μπορούσε να εισάγει τοξικές ουσίες στα τρόφιμα, καθιστώντας τα επικίνδυνα για κατανάλωση: ορισμένοι τύποι πλαστικών περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις ή δισφαινόλη Α (BPA), οι οποίες μπορεί να εκπλυθούν στα τρόφιμα και να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι πίτσες είχαν διανεμηθεί σε καταστήματα σε όλο το Ουισκόνσιν, το Ιλινόις και τη Μινεσότα.

“Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει αυτές τις πίτσες καλούνται να μην τις καταναλώσουν. Θα πρέπει να πεταχτούν ή να επιστραφούν στον τόπο αγοράς για επιστροφή χρημάτων”, συμβουλεύει ο FDA.

Ο FDA σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες ως αποτέλεσμα των πλαστικών ξένων ρύπων.

Οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα

Η ύπαρξη μεταλλικών κομματιών σε ένα τρόφιμο αποτελεί έναν από τους φυσικούς κινδύνους που αφορά την κατά λάθος εισαγωγή ξένων υλικών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως πλαστικά ή μεταλλικά θραύσματα ή φυσικά αντικείμενα (όπως τα κόκκαλα των ψαριών) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό για τους μεταποιητές τροφίμων να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων στα τρόφιμα.

Οι πιο συνηθισμένοι φυσικοί κίνδυνοι:

  • Γυαλί
  • Μέταλλο
  • Πλαστικά
  • Πέτρες
  • Ξύλο
  • Φυσικά συστατικά (φτερά, κοχύλια, οστά, υπολείμματα ζώων)

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης φυσικών κινδύνων;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όσον αφορά τα τρόφιμα. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής:

Οποιοδήποτε ξένο υλικό που υπάρχει σε ένα τρόφιμο και έχει μέγεθος δύο χιλιοστά ή περισσότερο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η φύση και η μορφή ενός προϊόντος, όπως τα τρόφιμα για βρέφη ή τα ποτά, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο κινδύνου.

Παράγοντες όπως η σκληρότητα, το σχήμα και η αιχμηρότητα ενός προϊόντος μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο κινδύνου για τους καταναλωτές.

Πώς ανιχνεύονται και εξαλείφονται οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα;

Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές για τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων στις γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν:

  • Τη χρήση μαγνητών για την προσέλκυση και την απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων από τα προϊόντα τροφίμων.
  • Τα μηχανήματα ακτίνων Χ, είναι ικανά να εντοπίζουν διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των λίθων, των οστών, των σκληρών πλαστικών και των μετάλλων μέσα στα προϊόντα τροφίμων.
  • Ανιχνευτές μετάλλων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία μετάλλων στα τρόφιμα και θα πρέπει να είναι βαθμονομημένοι ώστε να απορρίπτουν τα προϊόντα εάν ανιχνευθεί μέταλλο. Η τακτική συντήρηση αυτών των μηχανημάτων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
  • Τα συστήματα ραντάρ τροφίμων χρησιμοποιούν μικροκύματα χαμηλής ισχύος επιτρέποντας τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων όπως μέταλλα, πλαστικά, κόκαλα ή πυρήνες μέσα στα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο