Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε παλιά μπολ για αποθήκευση τροφίμων 

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΟ σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε παλιά μπολ για αποθήκευση τροφίμων 
spot_img

Γιατί είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούμε το τάπερ της γιαγιάς;

Κατά την αγορά πλαστικών μπολ (τάπερ), πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα ή τα αναγραφόμενα στην ετικέτα. Αν δεν υπάρχει επισήμανση ή ετικέτα καλό θα είναι να μην τα κοιτάτε καν, καθώς τα πλαστικά δοχεία που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν σήμανση που να δείχνει τη χρήση για την οποία προορίζονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €2.500 σε γνωστό φούρνο στη Νέα Σμύρνη

Για παράδειγμα, ένα σύμβολο ποτηριού και πιρουνιού ή άλλη σήμανση που σημαίνει το ίδιο ή κείμενο που υποδεικνύει ότι προορίζονται για επαφή με τρόφιμα. Εάν τέτοια πλαστικά υλικά έχουν επιπλέον περιορισμούς στις συνθήκες χρήσης τους (π.χ. περιορισμούς θερμοκρασίας ή χρόνου επαφής) ή στο ίδιο το τρόφιμο που μπορούν να φιλοξενήσουν, πρέπει επίσης να αναφέρονται στην επισήμανση.

Στο κάτω μέρος του σκεύους υποχρεωτικά αναφέρεται ο αριθμός ταυτοποίησης του πλαστικού. Γενικά, οι ασφαλέστερες επιλογές για χρήση τροφίμων είναι τα σκεύη με αριθμό 1, 2, 4 και 5. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται τα πλαστικά δοχεία με κωδικούς 3, 6 και 7. Το νούμερο 3 περιέχει βινύλιο ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το 6 έχει πολυστυρένιο και το 7 μπορεί να περιέχουν διάφορα πλαστικά, όπως η Δισφαινόλη Α (BPA).

Σχεδόν όλα τα πλαστικά δοχεία που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ξηρών τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλα τα πλαστικά αντικείμενα που προορίζονται για τη συσκευασία των τροφίμων κατάλληλα για την αποθήκευση λιπαρών, αλκοολούχων ή πολύ όξινων τροφίμων και καλό είναι να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα δοχεία πριν αποθηκεύστε σε αυτά αυτούς τους τύπους τροφίμων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα χημικά συστατικά των πλαστικών δοχείων μεταφέρονται πιο εύκολα όταν πρόκειται για λιπαρά, ζεστά και όξινα τρόφιμα. Γι’ αυτά τα τρόφιμα, λοιπόν, καλό είναι να επιλέγετε πλαστικά δοχεία με επισήμανση ότι είναι κατάλληλα για όξινα, λιπαρά ή/και ζεστά φαγητά.

Τα μικροπλαστικά μπορούν επίσης να ξεφλουδίσουν από το πλαστικό καθώς οι επιφάνειες καταστρέφονται από την επαναλαμβανόμενη χρήση. Τα μικροπλαστικά έχουν συνδεθεί με επιπτώσεις σε όλα, από την υγεία των πνευμόνων και του ήπατος έως τον μεταβολισμό, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ .

Μπορούν συσκευασίες τροφίμων που αγοράζουμε (δοχεία παγωτού, κλπ) να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια ως σκεύη αποθήκευσης και συντήρησης;

Κατ’ αρχήν τα πλαστικά δοχεία μιας χρήσης, όπως αυτά που συνήθως παίρνετε από εστιατόρια με φαγητό σε πακέτο, δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση.

Οι συσκευασίες τροφίμων κατά κανόνα δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται για αποθήκευση τροφίμων στο σπίτι, καθώς η συσκευασία έχει κατασκευαστεί για μία μόνο χρήση. Στην βιομηχανία τροφίμων ο κατασκευαστής της συσκευασίας ορίζει την προβλεπόμενη χρήση της συσκευασίας και συνήθως τη δοκιμάζει μόνο για τη χρήση για την οποία κατασκευάστηκε αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη δεν υπάρχει γνώση της χημικής αντοχής της συσκευασίας στα απορρυπαντικά και της επανειλημμένης επαφής της με νέα και ενδεχομένως διαφορετικά τρόφιμα και υπό διαφορετικές συνθήκες. Είναι λοιπόν πιθανό οι χημικές ουσίες να μεταναστεύουν από τη συσκευασία στα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε αυτήν, οπότε τα τρόφιμα δεν είναι πλέον ασφαλή.

Ο όρος μετανάστευση αναφέρεται στη μαζική μεταφορά χημικών ουσιών από συσκευασίες και άλλα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA), στα τρόφιμα. Η χημική μετανάστευση μπορεί να επηρεάσει

1) την ασφάλεια των τροφίμων, εάν οι επιβλαβείς ουσίες μεταναστεύουν στα τρόφιμα σε σχετικές συγκεντρώσεις και

2) την ποιότητα των τροφίμων, εάν οι μεταναστευτικές ουσίες βλάπτουν τις ιδιότητες του τροφίμου (π.χ. χρώμα, οσμή, γεύση).

Γιατι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία ηλικίας άνω των 10 ετών

Σε γενικές γραμμές, τα δοχεία σας θα σας πουν πότε είναι έτοιμα για την κηδεία τους στον κάδο απορριμμάτων, καθώς αναπτύσσουν λεκέδες, γρατσουνιές ή μυρωδιές που δεν θα εξαφανιστούν ανεξάρτητα από το πόσο καλά πλένετε. Αλλά αν συναντήσετε ένα σετ πλαστικών δοχείων στο ντουλάπι της θείας σας ή στη σοφίτα της μαμάς σας και φαίνεται να είναι σε άριστη κατάσταση αλλά ξεκάθαρα τα αγοράσατε πριν από 10 χρόνια, είναι ασφαλέστερο να τα αποφύγετε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, τις προηγούμενες δεκαετίες, πολλοί κατασκευαστές δοχείων εργάζονταν με πλαστικά που περιελάμβαναν δισφαινόλη Α ή BPA, μια χημική ουσία που μπορεί να διαρρεύσει στα τρόφιμα και ενδεχομένως να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Tupperware είχε ανακοινώσει , για παράδειγμα, ότι από τον Μάρτιο του 2010, σταμάτησε να χρησιμοποιεί υλικά που περιέχουν BPA στα προϊόντα της στις ΗΠΑ, βοηθώντας το “χωρίς BPA” να γίνει μια σημαντική τάση και, τελικά, ο κανόνας για τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης. Επειδή, όμως, τα vintage δοχεία μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν BPA, είναι καλύτερο να αποφύγετε οτιδήποτε κατασκευάστηκε πριν από τη δεκαετία του 2010.

Πότε πετάω το πλαστικό μπολ ακόμη κι αν είναι μικρότερης ηλικίας

Αν και πολλά πλαστικά δοχεία τροφίμων είναι ανθεκτικά και ο κύκλος ζωής τους μπορεί να είναι μεγάλος, όταν παρουσιάζουν οποιαδήποτε φθορά θα πρέπει να αντικαθίστανται.

Εδώ είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να ψάχνετε:

Ορατή φθορά: Ελέγξτε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων σας για τυχόν ρωγμές, ξεφτίσματα, γρατσουνιές, κολλώδεις επιφάνειες ή παραμόρφωση.

Λεκέδες και μυρωδιές: Αν και κάτι σαν λεκές από σάλτσα ντομάτας συχνά δεν αποτελεί ανησυχία για την ασφάλεια, η επίμονη χρώση σε συνδυασμό με την οσμή μπορεί να σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.

Ακατάλληλη σφράγιση και εφαρμογή: Τα καπάκια που συνοδεύουν τα πλαστικά δοχεία τροφίμων σας θα πρέπει να προσφέρουν σφιχτή και ασφαλή σφράγιση. Αν δεν κλείνουν σωστά ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.

Ζημιά στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων: Θα πρέπει να αποφεύγετε τη θέρμανση πλαστικών δοχείων στο φούρνο μικροκυμάτων ή να τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ή υποβάθμιση του προϊόντος με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία αποδόμησης με την θερμότητα δημιουργεί μικροπλαστικά που είναι επικίνδυνα για ανθρώπινη κατανάλωση και συνδέονται ακόμη και με καρκίνο. Ακόμη και τα τάπερ που φέρουν την ένδειξη κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων ή για πλυντήριο πιάτων, τελικά θα αρχίσουν επίσης να υποβαθμίζονται. Ελέγξτε για σημάδια παραμόρφωσης, τήξης ή ρωγμών λόγω έκθεσης σε υψηλή θερμότητα. Ακόμα κι αν αποθηκεύετε το φαγητό σας σε πλαστικά δοχεία κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων, σκεφτείτε να το μεταφέρετε σε πιάτο πριν το αναθερμάνετε στα μικροκύματα.

Ασφαλέστερες λύσεις αποθήκευσης που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, μπορείτε  να επιλέξετε δοχεία αποθήκευσης που είναι χημικά αδρανή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουν με άλλες ουσίες ή δεν θα υποστούν χημικές αλλαγές όταν εκτεθούν στη θερμότητα. Τέτοια είναι τα δοχεία από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικά ή πορσελάνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο