Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύσταση σε δεκάδες πελάτες εστιατορίου να κάνουν εμβόλιο για Ηπατίτιδα Α – Βρέθηκε θετικός εργαζόμενος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣύσταση σε δεκάδες πελάτες εστιατορίου να κάνουν εμβόλιο για Ηπατίτιδα Α - Βρέθηκε θετικός εργαζόμενος
spot_img

Νέο περιστατικό εργαζομένου σε εστιατόριο, που έχει αρρωστήσει με ηπατίτιδα με κίνδυνο να μεταδώσει τον ιό στους πελάτες.

Αποτελέσματα σχετικών μελετών υποδεικνύουν ότι οι κύριες αιτίες μόλυνσης των τροφίμων που αφορούν τους χειριστές τροφίμων είναι: ατελής ή λανθασμένη υγιεινή των χεριών, εντερικά παράσιτα, έλλειψη γνώσης των καλών πρακτικών παρασκευής και, όταν ο εργαζόμενος έχει ήδη μολυνθεί από κάποιο παθογόνο και είναι είτε συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός. Ο χειριστής τροφίμων που έχει μολυνθεί μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση μολυσματικών εντερικών ασθενειών που προκαλούνται από τροφιμογενή παθογόνα. Ωστόσο παρατηρείται έλλειψη γνώσης των χειριστών τροφίμων.

- Advertisement -
Η ανακοίνωση του εστιατορίου

Το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης εξέδωσε συμβουλή για τη δημόσια υγεία μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ηπατίτιδας Α σε χειριστή τροφίμων στο εστιατόριο ilili στην Πέμπτη Λεωφόρο στο Μανχάταν. Το τμήμα λαμβάνει προληπτικά μέτρα, αν και δεν έχουν αναφερθεί επιπλέον κρούσματα. Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί και τον περασμένο Νοέμβριο σε εστιατόριο στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ,  σε καφέ στη Χαβάη, όπως και σε εστιατόριο στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι και στο Beverly Hills, όταν υπάλληλος σουπερμάρκετ βρέθηκε θετικός στον ιό της Ηπατίτιδας.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι συμβουλεύουν τους πελάτες που δείπνησαν στο ilili ή παρήγγειλαν φαγητό σε πακέτο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου 2025, να κάνουν εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν. Όσοι κατανάλωσαν φαγητό από το εστιατόριο μεταξύ 17 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου, συνιστάται να παρακολουθούν τα συμπτώματα για επτά εβδομάδες μετά την έκθεσή τους.

Σε ένα δελτίο τύπου, η αναπληρώτρια Επίτροπος Υγείας Δρ. Μισέλ Μορς είπε: «Προτρέπουμε αυτούς τους θαμώνες εστιατορίων να συμβουλευτούν τους παρόχους τους και να κάνουν το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α ως προληπτικό μέτρο. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος, κόπωση, κοιλιακό άλγος, ναυτία και διάρροια, θα πρέπει να επισκεφθούν αμέσως έναν γιατρό Αυτό το περιστατικό χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση για να μείνετε ενημερωμένοι με τις τρέχουσες συστάσεις εμβολιασμού και να πλένετε πάντα σχολαστικά τα χέρια σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση της νόσου».

Η ιογενής ηπατική λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των τροφίμων που χειρίζεται ένα μολυσμένο άτομο. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται εντός 14 ημερών από την έκθεση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια πρόσθετη δόση ανοσοσφαιρίνης, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους. Οι θαμώνες που έχουν λάβει προηγουμένως δύο δόσεις εμβολίου ή είχαν λοίμωξη από ηπατίτιδα Α δεν χρειάζονται επιπλέον εμβολιασμό, ενώ όσοι έχουν λάβει μόνο μία προηγούμενη δόση θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη σειρά.

Η μετάδοση της ηπατίτιδας Α συμβαίνει όταν ίχνη κοπράνων από ένα μολυσμένο άτομο μολύνουν αντικείμενα που βάζουν άλλοι στο στόμα τους. Η ασθένεια δεν έχει ειδική θεραπεία μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη περιλαμβάνουν άτομα με χρόνια ηπατική νόσο, μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και έγκυες. Αν και σπάνια θανατηφόρα, επηρεάζοντας λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων, η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είναι το τυρί που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Cornell

Γάλα σόγιας: Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα σόγιας σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα