Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προϊόντα halal: Παρακολούθηση και έλεγχος αυθεντικότητας – Οι πρόσφατες εξελίξεις

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠροϊόντα halal: Παρακολούθηση και έλεγχος αυθεντικότητας - Οι πρόσφατες εξελίξεις
spot_img

Η κατανάλωση φαγητού halal μεταξύ των καταναλωτών, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων, έχει αυξηθεί σε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια αγορά τροφίμων halal έχει μεγάλες δυνατότητες και αναπτύσσεται ραγδαία σε κάθε ήπειρο από την Ασία έως τη Μέση Ανατολή, Αφρική, Ευρώπη και Αμερική. Ο πλανήτης έχει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους με πρόβλεψη για δαπάνες για τρόφιμα χαλάλ στα 1400 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2020. Αυτό το ποσό προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 10 φορές σε 15.000 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2050. Αυτό δημιουργεί αυτόματα μια πιθανή και κερδοφόρα αγορά χαλάλ σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Pew Research Center, ο παγκόσμιος μουσουλμανικός πληθυσμός θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030, υποδηλώνοντας τη σημασία της αγοράς χαλάλ, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το ΑΕΠ των μουσουλμανικών χωρών αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Επί του παρόντος, η βιομηχανία halal είναι επίσημα καταχωρισμένη ως μια παγκόσμια αγορά αξίας 580 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως.

Το Halal καλύπτει όλες τις πτυχές της παραγωγής τροφίμων από πρώτες ύλες, επεξεργασία τροφίμων και υπηρεσίες χειρισμού τροφίμων και πρέπει να συμμορφώνονται με το πρότυπο της αλυσίδας εφοδιασμού για τα τρόφιμα χαλάλ και την απαίτηση ή πιστοποίηση ανά χώρα από φορείς χαλάλ, όπως Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS), Majelis Ulema Indonesia (MUI) και Κεντρικό Ισλαμικό Συμβούλιο της Ταϊλάνδης (CICOT).

Μουσουλμάνοι και μη μουσουλμάνοι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα διατροφής χαλάλ λόγω ανησυχιών για την υγεία, το περιβάλλον και την ποιότητα έχουν διαφοροποιήσει την αγορά. Οι μουσουλμάνοι μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο προϊόντα χαλάλ που πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Τα προϊόντα Χαράμ, τα οποία απαγορεύονται εντελώς στο Ισλάμ, όπως το αλκοόλ και το χοιρινό είναι τα πιο κοινά προϊόντα που αναμιγνύονται με τα πιο δημοφιλή φαγητά χαλάλ, όπως το βόειο κρέας και το κοτόπουλο. Σύμφωνα με το παγκόσμιο ποσοστό κατανάλωσης, η κατανάλωση κοτόπουλου και βοείου κρέατος halal ήταν 15,8% και 15,0%, αντίστοιχα, το 2017. Ωστόσο, παράγοντες όπως η σίτιση και η σφαγή επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των κρεάτων χαλάλ. Επιπλέον, τα μη απαραίτητα φαγητά χαλάλ όπως το σούσι ή τα κεφτεδάκια μπορεί να απαιτούν την προσοχή των μουσουλμάνων καταναλωτών επειδή το σούσι μπορεί να περιέχει mirin (κρασί από ρύζι) και τα κεφτεδάκια μπορεί να περιέχουν χοιρινό κρέας.

Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές παραπλανούν σκόπιμα τους καταναλωτές σχετικά με την πηγή ή την ποιότητα των προϊόντων διατροφής για τα οικονομικά τους κέρδη. Επιπλέον, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος νοθείας και υποκατάστασης τροφίμων όταν αυξάνεται η ζήτηση.

Λόγω της σημασίας της αγοράς χαλάλ, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές πρέπει να έχουν μια ολιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί και εφαρμόζεται η δυναμική του halal που προέρχεται από τον ισλαμικό νόμο Syariah, ο οποίος ορίζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι Μουσουλμάνοι βάσει του Ιερού Κορανίου και του Χαντίθ. Το Halal δεν είναι εύκολο να επαληθευτεί επειδή η οσμή, η υφή ή η γεύση δεν μπορούν να καθορίσουν εάν το φαγητό είναι χαλάλ. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι καταναλωτές εξαρτώνται τελικά από την πιστοποίηση και την επισήμανση για να αξιολογήσουν εάν τα τρόφιμα παράγονται χρησιμοποιώντας πρακτικές χαλάλ. Επειδή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να προσδιορίσουν την αυθεντικότητα των προϊόντων διατροφής, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα με προϊόντα χαραμ και η ακατάλληλη σφαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραποίηση τροφίμων, νέες εξελίξεις ή ανακαλύψεις για τη διενέργεια ταχείας εξέτασης τροφίμων σε προϊόντα διατροφής halal χωρίς να διακυβεύεται η ευαισθησία και η ακρίβειά τους έχουν πάρει τη μορφή του επείγοντος. 

Τα τελευταία χρόνια, διάφορες προηγμένες αναλυτικές τεχνικές έχουν αξιολογηθεί ως προς την καταλληλότητά τους για έλεγχο ταυτότητας τροφίμων, ειδικά για προϊόντα τροφίμων halal λόγω νοθείας τροφίμων. Η αξιολόγηση της ταυτότητας των τροφίμων halal είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από ομάδες επιστημόνων, αλλά αυτή η συμβατική προσέγγιση έχει διάφορα μειονεκτήματα, όπως μακροχρόνιες διαδικασίες, υψηλό κόστος ενώ μερικές φορές είναι εντελώς υποκειμενικές. 

Επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο food Science, παρέχει μια ολοκληρωμένη και αμερόληπτη επισκόπηση των πρόσφατων μελετών σχετικά με τις αναλυτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση της αυθεντικότητας των τροφίμων halal.

Τα συμπεράσματα της ανασκόπησης έδειξαν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και η τεχνολογία προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών προσεγγίσεων, όπως η ταχύτητα, η ακρίβεια, η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία, η φιλικότητα προς το περιβάλλον και η έλλειψη προεπεξεργασίας του δείγματος. Ωστόσο, καμία από αυτές τις μεθόδους δεν μπορεί να επεκταθεί στην ίδια πηγή τροφής. Με βάση αυτή την ανασκόπηση, οι βιοαισθητήρες έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα, να αναγνωρίζουν με ακρίβεια και ταχύτητα τα τρόφιμα που περιέχουν χοιρινό κρέας, αλκοόλ και άλλα απαγορευμένα κρέατα (π.χ. άλογο και γάιδαρος) ή ακόμα και οποιοδήποτε ζώο που δεν σφάζεται με τη μέθοδο της σφαγής χαλάλ. Οι βιοαισθητήρες έχουν σχετικά χαμηλό κόστος και χρόνο ανίχνευσης σε σύγκριση με άλλες αναφερόμενες προηγμένες τεχνικές. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα μικρογραφίας για να επιτρέψουν τη φορητότητα, την ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο και επιτόπου, όπως για χρήση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή οποιαδήποτε σημαντικά διεθνή γεγονότα. Η σταθερότητα αποθήκευσης των βιοαισθητήρων για ανάλυση πραγματικών δειγμάτων θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία της ανίχνευσης στην ανάλυση ταυτότητας των τροφίμων halal. Επιπλέον, προτείνουμε ότι είναι καλύτερο να αποτραπεί η διασταυρούμενη μόλυνση με βιοαισθητήρα μιας χρήσης για να αποφευχθεί η ψευδώς θετική ανίχνευση που προκύπτει από υπολείμματα αναλυόμενης ουσίας από την προηγούμενη ανάλυση όταν χρησιμοποιείται επαναχρησιμοποιήσιμος βιοαισθητήρας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο