του Νίκου Γδοντέλη*
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ο Νόμος για την Ασφάλεια, τη Θεραπεία, την Εκπαίδευση και την Έρευνα για την Αλλεργία των Τροφίμων (FASTER), φέρνοντας το σουσάμι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει το ένατο κύριο αλλεργιογόνο (major allergen) που χρήζει επισήμανσης στην συσκευασία των τροφίμων. Να θυμηθούμε πως σε αντίθεση με τα 14 αλλεργιογόνα που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ με τον Νόμο για την Επισήμανση των Αλλεργιογόνων Τροφίμων και τον Καταναλωτή του 2004 (FALCPA) αναγνώρισε μόνο τα ακόλουθα οκτώ τρόφιμα ως κύρια τροφικά αλλεργιογόνα:
Γάλα – milk
Αυγά – egg
Ψάρια – fish
Καρκινοειδή – crustacean
Ξηροί καρποί – tree nuts
Σιτάρι – wheat
Αραχίδες – peanuts
Σόγια – soybeans
Να σημειώσουμε πως υποχρεωτικά η σήμανση των κύριων αλλεργιογόνων περιλαμβάνει πέρα από τυχόν αναφορά του αλλεργιογόνου στην σύσταση του τροφίμου και την επισήμανση Contains, που ακολουθείται από την ονομασία του αλλεργιογόνου όπως αναφέρεται στην λίστα του FALCPA. Έτσι για παράδειγμα, εάν συστατικά όπως “καζεϊνικό νάτριο”, “ορός γάλακτος”, “κρόκοι αυγών” και “φυσική γεύση φυστικιών” δηλώνονται στη λίστα συστατικών ενός προϊόντος, απαιτείται οποιαδήποτε δήλωση “Contains” που εμφανίζεται στην ετικέτα αμέσως μετά ή δίπλα στον κατάλογο συστατικών του προϊόντος και αναφέρονται οι τρεις πηγές των κύριων τροφικών αλλεργιογόνων που υπάρχουν στο προϊόν (στην περίπτωσή μας Contains milk, egg, peanuts) με τον ίδιο τύπο (δηλαδή, εκτύπωση ή γραμματοσειρά) με το μέγεθος που χρησιμοποιείται στον κατάλογο συστατικών.
Να σημειώσουμε εδώ πως το FALCPA απαιτεί ότι στην περίπτωση των ξηρών καρπών, πρέπει να δηλώνεται ο συγκεκριμένος τύπος ξηρών καρπών (π.χ. αμύγδαλα, πεκάν ή καρύδια). Τα είδη πρέπει να δηλώνονται για ψάρια (π.χ. λαβράκι, τόνος ή μπακαλιάρος) και καρκινοειδή (καβούρι, αστακός ή γαρίδες).
Σύμφωνα με τη Lisa Gable, Διευθύνουσα Σύμβουλο της FARE (Food Allergy Research & Education), της κορυφαίας μη κυβερνητικής οργάνωσης στον κόσμο που ασχολείται με την υπεράσπιση τροφικών αλλεργιών και τη μεγαλύτερη ιδιωτική έρευνα της αλλεργίας σε τρόφιμα, υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι . Η FARE χαιρετίζει το ‘’πέρασμα’’ του νόμου FASTER μαζί περισσότερους από 90 άλλους υποστηρικτές που εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση για περισσότερα από δύο χρόνια. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την κοινότητα των αλλεργικών συμπολιτών μας από το να διασφαλιστεί ότι ο FASTER Act θα τεθεί σε ισχύ», δήλωσε «μιλώ εκ μέρους των σχεδόν 1,6 εκατομμυρίων Αμερικανών που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι.»
* ο Νίκος Γδοντέλης είναι Βιολόγος MSc Food Science
Δείτε επίσης: BREXIT: Πρακτικός οδηγός εξαγωγών στην Αγγλία.
Δείτε επίσης: Νοθεία Φέτας: Οκτώ Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καταγγέλλουν παντελή απουσία ελεγκτικού μηχανισμού.
Δείτε επίσης: Νοθεία Φέτας: Οκτώ Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καταγγέλλουν παντελή απουσία ελεγκτικού μηχανισμού.
Δείτε επίσης: Ο αρχιμάγειρας του Τζανείου που κάνει το νοσοκομειακό φαγητό gourmet!