Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σουσάμι μπαίνει στα κύρια αλλεργιογόνα στις ΗΠΑ και επιβάλλεται στη σήμανση των προϊόντων.

ΑρχικήΝέαΤο σουσάμι μπαίνει στα κύρια αλλεργιογόνα στις ΗΠΑ και επιβάλλεται στη σήμανση των προϊόντων.
spot_img

του Νίκου Γδοντέλη*

 
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ο Νόμος για την Ασφάλεια, τη Θεραπεία, την Εκπαίδευση και την Έρευνα για την Αλλεργία των Τροφίμων (FASTER), φέρνοντας το σουσάμι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει το ένατο κύριο αλλεργιογόνο (major allergen) που χρήζει επισήμανσης στην συσκευασία των τροφίμων. Να θυμηθούμε πως σε αντίθεση με τα 14 αλλεργιογόνα που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ με τον Νόμο για την Επισήμανση των Αλλεργιογόνων Τροφίμων και τον Καταναλωτή του 2004 (FALCPA) αναγνώρισε μόνο τα ακόλουθα οκτώ τρόφιμα ως κύρια τροφικά αλλεργιογόνα:
Γάλα – milk
Αυγά – egg
Ψάρια – fish
Καρκινοειδή – crustacean
Ξηροί καρποί – tree nuts
Σιτάρι – wheat
Αραχίδες – peanuts
Σόγια – soybeans

Να σημειώσουμε πως υποχρεωτικά η σήμανση των κύριων αλλεργιογόνων περιλαμβάνει πέρα από τυχόν αναφορά του αλλεργιογόνου στην σύσταση του τροφίμου και την επισήμανση Contains, που ακολουθείται από την ονομασία του αλλεργιογόνου όπως αναφέρεται στην λίστα του FALCPA. Έτσι για παράδειγμα, εάν συστατικά όπως “καζεϊνικό νάτριο”, “ορός γάλακτος”, “κρόκοι αυγών” και “φυσική γεύση φυστικιών” δηλώνονται στη λίστα συστατικών ενός προϊόντος, απαιτείται οποιαδήποτε δήλωση “Contains” που εμφανίζεται στην ετικέτα αμέσως μετά ή δίπλα στον κατάλογο συστατικών του προϊόντος και αναφέρονται οι τρεις πηγές των κύριων τροφικών αλλεργιογόνων που υπάρχουν στο προϊόν (στην περίπτωσή μας Contains milk, egg, peanuts) με τον ίδιο τύπο (δηλαδή, εκτύπωση ή γραμματοσειρά) με το μέγεθος που χρησιμοποιείται στον κατάλογο συστατικών.

Να σημειώσουμε εδώ πως το FALCPA απαιτεί ότι στην περίπτωση των ξηρών καρπών, πρέπει να δηλώνεται ο συγκεκριμένος τύπος ξηρών καρπών (π.χ. αμύγδαλα, πεκάν ή καρύδια). Τα είδη πρέπει να δηλώνονται για ψάρια (π.χ. λαβράκι, τόνος ή μπακαλιάρος) και καρκινοειδή (καβούρι, αστακός ή γαρίδες).

Σύμφωνα με τη Lisa Gable, Διευθύνουσα Σύμβουλο της FARE (Food Allergy Research & Education), της κορυφαίας μη κυβερνητικής οργάνωσης στον κόσμο που ασχολείται με την υπεράσπιση τροφικών αλλεργιών και τη μεγαλύτερη ιδιωτική έρευνα της αλλεργίας σε τρόφιμα, υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι . Η FARE χαιρετίζει το ‘’πέρασμα’’ του νόμου FASTER μαζί περισσότερους από 90 άλλους υποστηρικτές που εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση για περισσότερα από δύο χρόνια. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την κοινότητα των αλλεργικών συμπολιτών μας από το να διασφαλιστεί ότι ο FASTER Act θα τεθεί σε ισχύ», δήλωσε «μιλώ εκ μέρους των σχεδόν 1,6 εκατομμυρίων Αμερικανών που είναι αλλεργικοί στο σουσάμι.»

* ο Νίκος Γδοντέλης είναι Βιολόγος MSc Food Science

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα