cibum team
Η τοποθέτηση της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη
Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη συμμετείχε στην 5η Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Σεπτεμβρίου στο Reguengos de Monsaraz της περιφέρειας Alentejo στην Πορτογαλία, εκπροσωπώντας την χώρα σε μια σημαντική εκδήλωση για τον δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του ελληνικού οινοτουρισμού.
Προσκεκλημένη σε πάνελ με συμμετέχοντες υπουργούς χωρών που πρωταγωνιστούν στον οινοτουρισμό (Πορτογαλία, Γαλλία, Γεωργία), η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε τα βήματα προόδου που έχει κάνει ο ελληνικός οινοτουρισμός και ανέδειξε το σχέδιο του υπουργείου για την ενίσχυση του ελληνικού οινοτουρισμού το οποίο βασίζεται σε 5 άξονες:
- Αναβάθμιση Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, βάσει των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας που το υπουργείο διεξήγαγε και των προτάσεων των οινοποιείων μας.
- Δημιουργία της πρώτης ψηφιακής πύλης για τον ελληνικό οινοτουρισμό, ενός εξειδικευμένου portal των οινοποιείων που φέρουν Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, με ψηφιακό χάρτη και χρήσιμες πληροφορίες για αυτά.
- Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, με την συμμετοχή των φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης του οινοτουρισμού.
- Αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επένδυση σε υποδομές, ψηφιακή προβολή και επιμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού.
- Διοργάνωση ενός εθνικού οδοιπορικού για τον Οινοτουρισμό, που ήδη ξεκίνησε από την Σαντορίνη (5-7 Ιουλίου) και θα συνεχιστεί σε οινοπαραγωγικές και οινοτουριστικές περιοχές της χώρας, με επόμενη στάση τη Δυτική Μακεδονία.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της συνδιάσκεψης, επισημάνθηκαν οι κύριες προκλήσεις για τον οινοτουρισμό διεθνώς: ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένων εθνικών στρατηγικών, επένδυση σε υποδομές και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, αντιμετώπιση συνθηκών πανδημίας, αφήγημα (storytelling) οινοτουριστικής εμπειρίας, χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, διασφάλιση βιωσιμότητας, εξασφάλιση συνεργειών δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, σύνδεση με όλες τις εκφάνσεις της γαστρονομίας, διεθνής ανταλλαγή τεχνογνωσίας, δεδομένων και ιδεών.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν και οι μεγάλες ευκαιρίες που ο οινοτουρισμός προσφέρει για τον εμπλουτισμό του εθνικού τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση διαφοροποιημένων τουριστικών κοινών υψηλής δαπάνης, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.
Η υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Ο ελληνικός οινοτουρισμός, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Το εξαιρετικό ελληνικό κρασί προσφέρει πλέον πέραν από την γευστική, και μία βιωματική εμπειρία, καθώς ολοένα και περισσότερα οινοποιεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό. Στη διεθνή τάση αναζήτησης ποιοτικότερων ταξιδιωτικών εμπειριών, η Ελλάδα διαθέτει το μεγάλο πλεονέκτημα του οινικού της κλάδου, συνδυασμένου με την απαράμιλλη ελληνική αξία της φιλοξενίας. Τα δύο αυτά στοιχεία, βρίσκουν τη σύζευξή τους στον οινοτουρισμό, τον οποίο μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών ενισχύουμε στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου για την γαστρονομία και τις ειδικές μορφές τουρισμού. Η πρόσκληση της χώρας στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό – μεταξύ συγκεκριμένων και επιλεγμένων χωρών που βρίσκονται στην αιχμή του παγκόσμιου οινοτουρισμού – αποτελεί τιμή αλλά και έμπρακτη, διεθνή αναγνώριση της προόδου, αλλά και μελλοντικής προοπτικής του ελληνικού οινοτουριστικού κλάδου».
Αφαίρεση βιολογικού σήματος από παραγωγό πορτοκαλιών στη Λακωνία. Χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα!
Νέο Τρόφιμο: Παραγωγή πρωτεΐνης από… αέρα!
Γιατί το κατσικίσιο κρέας δεν αποτελεί επιλογή για τους κρεατοφάγους;
Απίστευτο: Κόμπρα δάγκωσε και σκότωσε chef 20 λεπτά μετά τον αποκεφαλισμό!
Σύνοψη νομοθεσίας ΕΕ: Τρόφιμα βαθειάς κατάψυξης
Φάκελος ΝΕΡΟ: Υπάρχει επάρκεια στην Ελλάδα;
Η επιδημία Giardiasis στην Ιταλία από μολυσμένο νερό βρύσης
Δηλητηρίαση 14 θαμώνων σε εστιατόριο από μονοξείδιο του άνθρακα στο Χονγκ Κονγκ
Μόλυνση τροφίμων: Ποια τρόφιμα είναι επιρρεπή σε ποια παθογόνα και γιατί