Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επείγουσα κινητοποίηση για τη γρίπη των πτηνών – Ο FAO καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τη βιοασφάλεια

ΑρχικήΝέαΥγείαΕπείγουσα κινητοποίηση για τη γρίπη των πτηνών - Ο FAO καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τη βιοασφάλεια
spot_img

H παγκόσμια απειλή που απαιτεί συντονισμένη δράση.

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας Η5Ν1 έχει προκαλέσει μαζικές απώλειες στον τομέα των πουλερικών, επηρεάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα παγκοσμίως και καταγράφοντας αυξημένη μετάδοση σε θηλαστικά.

- Advertisement -

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για αυξημένη παρακολούθηση, βιοασφάλεια και διεθνή συνεργασία, σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προς τις χώρες μέλη του.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO, Godfrey Magwenzi, χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση ως πρωτοφανή, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της εκτείνονται πέρα από την απώλεια πουλερικών, επηρεάζοντας την επισιτιστική ασφάλεια, τις τοπικές οικονομίες και το κόστος διαβίωσης των καταναλωτών. Η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει σε απώλειες διατροφικών πόρων, μείωση των αγροτικών θέσεων εργασίας και αύξηση του κόστους των τροφίμων, προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις στον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την προστασία των συστημάτων παραγωγής πουλερικών, αλλά και τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας και του ασφαλούς εμπορίου. Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι επίσης σημαντικές, καθώς επηρεάζουν δυσανάλογα τους μικρούς παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες, τόνισε ο Magwenzi.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO, Beth Bechdol, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών απαιτεί μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασίας. «Ο FAO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης εδώ και 20 χρόνια, υποστηρίζοντας τις κυβερνήσεις στην ανίχνευση, την πρόληψη και την αντίδραση στα κρούσματα», δήλωσε.

Για την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών, ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) έχουν δρομολογήσει μια δεκαετή στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας.

Η Bechdol τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των κτηνιατρικών συστημάτων, σημειώνοντας ότι η προστασία της υγείας των ζώων και των ανθρώπων είναι αλληλένδετη. «Μια αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Μέσα από τη συνεργασία, μπορούμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της νόσου και να προστατεύσουμε την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η γρίπη των πτηνών έχει εξαπλωθεί γεωγραφικά, πλήττοντας νέα είδη και επιφέροντας μεγάλες απώλειες σε άγρια και οικόσιτα πτηνά. Από το 2021, έχουν καταγραφεί 300 νέα προσβεβλημένα είδη άγριων πτηνών, γεγονός που εντείνει την πίεση στη βιοποικιλότητα.

Ο FAO κάλεσε τις χώρες να υιοθετήσουν μια σειρά κρίσιμων μέτρων, μεταξύ των οποίων:

  • Ενίσχυση της επιτήρησης και της υποβολής εκθέσεων.
  • Βελτίωση των εργαστηριακών δυνατοτήτων διάγνωσης.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων ετοιμότητας και επιχειρησιακής συνέχειας.
  • Προώθηση της διαχείρισης κινδύνου μέσω αυστηρότερων μέτρων βιοασφάλειας.
  • Εξέταση της χρήσης εμβολιασμού ως μέσου μετριασμού της εξάπλωσης.
  • Διεθνής και περιφερειακή συνεργασία για την αποτελεσματική αντίδραση σε εστίες μόλυνσης.
  • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και του κοινού.

Η Bechdol υπογράμμισε τη δέσμευση του FAO στην παγκόσμια παρακολούθηση της νόσου, την ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή εργαλείων στις χώρες μέλη. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας τον ρόλο των επιχειρήσεων στη διασφάλιση υπεύθυνων αλυσίδων αξίας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εμβολίων και τη βελτίωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε και η τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Πανδημίας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο FAO έχει ήδη συνεργαστεί σε δεκάδες έργα στο πλαίσιο αυτού του ταμείου, με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης των ασθενειών, την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα