Μπορεί να είναι θρεπτικό, αλλά η υπερκατανάλωσή του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Το συκώτι είναι ένα ζωτικό όργανο σε ανθρώπους και ζώα με πολλές σημαντικές λειτουργίες. Αποτελεί επίσης ένα πολύ δημοφιλές φαγητό και από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά το οποίο μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στην αγορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα μολυσμένα μανιτάρια στην αγορά – Μπορούν αν προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Ie: «Μην το καταναλώσετε!» – Νέα επείγουσα ανάκληση για δημοφιλές τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε
Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται στα φρούτα και τα λαχανικά προκειμένου να λάβουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα, όμως το συκώτι μπορεί να τα προσφέρει όλα αυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Μια μικρή μόνο ποσότητα συκωτιού παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας και στις απαιτούμενες ποσότητες. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες χωρίς να έχει πολλές θερμίδες!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H βενζίνη που βάζουμε στα οχήματα προκαλεί λευκαιμία και καρκίνο της ουροδόχου κύστης – Μελέτη
Το συκώτι, θεωρείται θρεπτικό και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συχνή κατανάλωσή του ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα υγείας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Heart UK, που ειδικεύεται στη χοληστερίνη, αναγνωρίζει πως το συκώτι περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες A, B και D. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α – και συγκεκριμένα της μορφής ρετινόλης – μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως οστική αποδυνάμωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) επισημαίνει πως η συνεχής πρόσληψη άνω του 1,5 mg (1.500 μg) βιταμίνης Α ημερησίως επί μακρό χρονικό διάστημα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε ηλικιωμένους άνδρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε η Πασχαλινή Ευρωπαϊκή αγορά από επώνυμα αρώματα με απαγορευμένη ουσία – Μπαράζ ανακλήσεων σε πολύ γνωστές μάρκες
Ποιους αφορά ιδιαίτερα η προειδοποίηση:
- Γενικός πληθυσμός: Το συκώτι μπορεί να καταναλώνεται το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Ο συνδυασμός συκωτιού και συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Α είναι αποθαρρυντικός, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.
- Έγκυες γυναίκες ή όσες σχεδιάζουν εγκυμοσύνη: Θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση συκωτιού και πατέ, καθώς και οποιοδήποτε συμπλήρωμα περιέχει βιταμίνη Α σε μορφή ρετινόλης. Η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο.
- Καταναλωτές συμπληρωμάτων διατροφής: Πολλά πολυβιταμινούχα σκευάσματα περιέχουν βιταμίνη Α. Εάν κάποιος καταναλώνει συκώτι, θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς τέτοια συμπληρώματα.
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συνιστά να λαμβάνουμε τη βιταμίνη Α μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, αλλά όχι σε υπερβολικές ποσότητες. Πηγές φυτικής προβιταμίνης Α (βήτα-καροτίνη), όπως καρότα και σκουροπράσινα λαχανικά, θεωρούνται ασφαλέστερες επιλογές, καθώς το σώμα τις μετατρέπει σε βιταμίνη Α ανάλογα με τις ανάγκες του.
Το μήνυμα των ειδικών είναι σαφές: Το συκώτι μπορεί να είναι θρεπτικό, αλλά η υπερκατανάλωσή του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.