Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτός είναι ο χυμός που θα ξεβουλώσει τις αρτηρίες σας από τη χοληστερόλη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑυτός είναι ο χυμός που θα ξεβουλώσει τις αρτηρίες σας από τη χοληστερόλη
spot_img

Aυτό το ιδιαίτερο ρόφημα –αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο ο χυμός πορτοκαλιού ή μήλου– μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μάχη κατά της υψηλής χοληστερόλης

Ένα απλό ποτήρι χυμός ντομάτας το πρωί μπορεί να κρύβει περισσότερα οφέλη απ’ όσα φανταζόμασταν. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα –αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο ο χυμός πορτοκαλιού ή μήλου– μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μάχη κατά της υψηλής χοληστερόλης και όχι μόνο.

- Advertisement -

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επισημαίνουν ότι το «μυστικό» του χυμού ντομάτας κρύβεται σε ένα ισχυρό συστατικό: το λυκοπένιο. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φύση. Η δράση του βοηθά στην προστασία των κυττάρων από φθορές, τις οποίες προκαλούν οι γνωστές ελεύθερες ρίζες — μόρια που σχετίζονται με τη γήρανση και πολλές χρόνιες παθήσεις.

Ο Dr. Edward Giovannucci, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, εξηγεί: «Το σχήμα του μορίου του λυκοπενίου το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί να έχει ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα με τρόπο που άλλα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν».

Και η προστασία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην επιβράδυνση της γήρανσης. Το λυκοπένιο φαίνεται πως συμβάλλει και στη μείωση της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Σε μελέτη του 2014, εξετάστηκε η επίδραση της κατανάλωσης χυμού ντομάτας σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες που έπιναν τον χυμό τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες παρουσίασαν μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και, σε κάποιες περιπτώσεις, αύξηση της HDL (καλής).

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό. Οι αιτίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά η πρόληψη μέσω της διατροφής είναι πάντοτε σημαντική.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα