Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσες φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15% – Μελέτη σε 2 εκατομμύρια καταναλωτές

ΑρχικήυγείαΠόσες φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15% - Μελέτη σε 2 εκατομμύρια καταναλωτές
spot_img

Η μελέτη σε 2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως είναι η πιο ολοκληρωμένη απόδειξη για τη σύνδεση του κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη.

Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, με μόλις δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

- Advertisement -

Έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και με τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι τώρα για τη σχέση μεταξύ του κρέατος και της ασθένειας που παρουσιάζει έναν από τους πιο πιεστικούς κινδύνους για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Εκτός από τη διατήρηση υγιούς βάρους και την περισσότερη κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Οι ειδικοί που διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό λένε ότι τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect – ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Διαπίστωσαν ότι η συνήθης καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συμβουλεύει όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος όπως βοδινό, αρνί, πρόβειο, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι ή επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και κορν μοσχάρι την ημέρα να το περιορίσουν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα