Η μελέτη σε 2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως είναι η πιο ολοκληρωμένη απόδειξη για τη σύνδεση του κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη.
Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, με μόλις δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.
Έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και με τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι τώρα για τη σχέση μεταξύ του κρέατος και της ασθένειας που παρουσιάζει έναν από τους πιο πιεστικούς κινδύνους για την παγκόσμια υγεία.
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Εκτός από τη διατήρηση υγιούς βάρους και την περισσότερη κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.
Οι ειδικοί που διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό λένε ότι τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.
Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ήταν επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect – ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Διαπίστωσαν ότι η συνήθης καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συμβουλεύει όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος όπως βοδινό, αρνί, πρόβειο, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι ή επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και κορν μοσχάρι την ημέρα να το περιορίσουν.