Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσες φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15% – Μελέτη σε 2 εκατομμύρια καταναλωτές

ΑρχικήυγείαΠόσες φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 15% - Μελέτη σε 2 εκατομμύρια καταναλωτές
spot_img

Η μελέτη σε 2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως είναι η πιο ολοκληρωμένη απόδειξη για τη σύνδεση του κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη.

Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, με μόλις δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και με τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι τώρα για τη σχέση μεταξύ του κρέατος και της ασθένειας που παρουσιάζει έναν από τους πιο πιεστικούς κινδύνους για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Εκτός από τη διατήρηση υγιούς βάρους και την περισσότερη κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Οι ειδικοί που διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό λένε ότι τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect – ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Διαπίστωσαν ότι η συνήθης καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συμβουλεύει όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος όπως βοδινό, αρνί, πρόβειο, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι ή επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και κορν μοσχάρι την ημέρα να το περιορίσουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο