Πολλοί Αμερικανοί που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη ισχυρίζονται ότι μπορούν να φάνε ό,τι ψωμί και ζυμαρικά θέλουν όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ισχυρίζονται πως μπορούν να καταναλώσουν ό,τι ψωμί και ζυμαρικά θέλουν όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ένας Αμερικανός που συνήθως ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή χαμηλή σε γλουτένη, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ειδών με γλουτένη ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ προκαλεί φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και στομαχικές διαταραχές, αλλά μπορεί να καταναλώνει υδατάνθρακες ενώ ταξιδεύει στην Ιταλία ή στη Γαλλία, χωρίς συμπτώματα.
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το σιτάρι που καλλιεργείται στις ΗΠΑ έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη και ότι περισσότερα ζιζανιοκτόνα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σιταριού στις Η.Π.Α. Οι ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει οριστική απάντηση στο γιατί νιώθετε ότι μπορείτε να ανεχτείτε τη γλουτένη στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα όταν τρώτε ψωμί και ζυμαρικά, που μπορεί να μην σχετίζονται απαραίτητα με τη γλουτένη.
«Ενώ τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να αναφέρουν καθόλου ή λιγότερα συμπτώματα όταν τρώνε ευρωπαϊκά προϊόντα με γλουτένη, υπάρχουν αρκετές μεταβλητές στο μείγμα που δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει», δήλωσε η Claire Baker, ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας στο Beyond Celiac.
Αρχικά, η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αναφέρουν ευαισθησία και δυσανεξία στη γλουτένη. Περίπου το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αν και οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος, πάσχει από κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο όταν κάποιος τρώει γλουτένη. Για τα άτομα με τη νόσο, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό, στειρότητα και αυξημένο κίνδυνο θυρεοειδικής νόσου και άλλων καταστάσεων. «Κανείς που έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη από γιατρό δεν πρέπει να τρώει γλουτένη σε οποιαδήποτε μορφή, από οπουδήποτε», είπε ο Baker. Έτσι, εάν έχετε την ασθένεια, αποφύγετε τη γλουτένη με κάθε κόστος, ακόμη και όταν ταξιδεύετε.
Ωστόσο, η κοιλιοκάκη είναι αρκετά σοβαρή κατάσταση, και δεν έχουν όλοι όσοι έχουν προβλήματα με τη γλουτένη, κοιλιοκάκη. Η Μη Κοιλιοκάκης Ευαισθησία στη Γλουτένη (NCGS) προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με την κοιλιοκάκη, όπως φούσκωμα, διάρροια, κόπωση, πονοκεφάλους και δερματικό εξάνθημα, αλλά η κατανάλωση γλουτένης δεν βλάπτει το λεπτό έντερο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα συμπτώματα ορισμένων ανθρώπων που υποπτεύονται ότι έχουν NCGS μπορεί να μην προκαλούνται στην πραγματικότητα από τη γλουτένη. Τα άτομα με NCGS θα πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά τελικά εξαρτάται από το άτομο, είπε ο Baker. «Ακόμη και με ευαισθησία στη γλουτένη, ενώ βρίσκεστε σε διακοπές μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε αυτή τη θεωρία, καθώς το να είστε άρρωστοι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας μάλλον δεν είναι όπως φανταζόσασταν τις διακοπές σας».
Όλα τα είδη σιταριού περιέχουν κάποιο επίπεδο γλουτένης, αλλά αυτά τα επίπεδα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του σιταριού, δήλωσε η Alyssa Pike, ανώτερη διευθύντρια διατροφικών επικοινωνιών στο International Food Information Council (IFIC). «Το σιτάρι που καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνήθως υψηλότερο σε περιεκτικότητα γλουτένης, καθώς η πλειοψηφία είναι σκληρό κόκκινο σιτάρι, ενώ η Ευρώπη καλλιεργεί μαλακό σιτάρι που έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη», δήλωσε η Christina Meyer-Jax, καθηγήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Northwestern, Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας. Ωστόσο τονίζει πως δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι το ψωμί που τρώτε στην Ευρώπη παρασκευάζεται αυστηρά από μαλακό σιτάρι. Πρόσθεσε ότι η συχνότητα της κοιλιοκάκης στην Ευρώπη αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως στις ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι με την πάθηση αποφεύγουν τη γλουτένη στις χώρες τους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το κλίμα όπου καλλιεργείται το σιτάρι μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση πρωτεϊνών του, δήλωσε η Tamika Sims, ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας τεχνολογίας τροφίμων στο IFIC. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνικές ψησίματος θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τα επίπεδα γλουτένης.
Η πεπτικότητα του ψωμιού και άλλων προϊόντων σιταριού μπορεί να μην σχετίζεται καθόλου με τη γλουτένη, αλλά με την περιεκτικότητα χημικών ουσιών. Για παράδειγμα η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται στο σιτάρι και άλλα προϊόντα και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνδέεται δυνητικά με αυξημένες αναφορές προϊόντων σίτου που προκαλούν προβλήματα υγείας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι «τα ψάρια που εκτίθενται σε γλυφοσάτη αναπτύσσουν πεπτικά προβλήματα που θυμίζουν κοιλιοκάκη». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει τη γλυφοσάτη ως «πιθανόν καρκινογόνα για τον άνθρωπο», αλλά το ζιζανιοκτόνο (το κύριο συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup) χρησιμοποιείται ευρέως στις Η.Π.Α. και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη, η οποία ίσως απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο σύντομα. Η Ευρώπη εισάγει επίσης σιτάρι από όλο τον κόσμο, το οποίο πιθανότατα έχει καλλιεργηθεί με γλυφοσάτη.
Τα συντηρητικά και άλλα συστατικά στα προϊόντα σίτου θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Τα συντηρητικά πρέπει να εγκρίνονται ως ασφαλή για τον άνθρωπο από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τόνισε ο Σιμς. Ωστόσο, μπορεί να διαταράξουν τα βακτήρια του εντέρου για μερικούς ανθρώπους, είπε ο Meyer-Jax. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, εξανθήματα, πονοκεφάλους και φλεγμονές, που μπορεί να μοιάζουν με δυσανεξία στη γλουτένη.
Ακόμα, οι ειδικοί τονίζουν πως μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής στο πώς αισθάνεστε όταν τρώτε γλουτένη όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, η άσκηση αλλά και το άγχος.