Μια υψηλότερη αναλογία φυτικής πρωτεΐνης προς ζωική πρωτεΐνη συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακής και στεφανιαίας νόσου.
Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση υψηλότερης αναλογίας φυτικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να υποστηρίξει τη συνολική καλή υγεία της καρδιάς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μια υψηλότερη αναλογία φυτικής πρωτεΐνης προς ζωική πρωτεΐνη συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και στεφανιαίας νόσου (CHD).
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδεικνύει ήδη ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών τροφίμων είναι προτιμότερη για την ανθρώπινη υγεία, την υγεία του πλανήτη και ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής. Ωστόσο, λίγες διατροφικές συστάσεις καθορίζουν το βέλτιστο μέγεθος των μερίδων.
«Ο μέσος Αμερικανός τρώει μια αναλογία 1:3 μεταξύ φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών», δήλωσε η Andrea Glenn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επισκέπτρια επιστήμονας στο Τμήμα Διατροφής. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια αναλογία τουλάχιστον 1:2 είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για την πρόληψη της CHD, μια αναλογία 1:1,3 ή υψηλότερη θα πρέπει να προέρχεται από φυτά».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πάντως ότι η μείωση του κινδύνου για CVD αρχίζει να φτάνει σε ένα πλατώ περίπου στο 1:2, αλλά όσο υψηλότερες αναλογίες φυτικής πρωτεΐνης καταναλώνονται, ο κίνδυνος CHD συνεχίζει να μειώνεται. Σημείωσαν ότι η μείωση του κινδύνου που τεκμηρίωσαν σε αυτή τη μελέτη οφείλεται πιθανότατα στην αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με μια επιλογή φυτικών πηγών. Τόνισαν ιδιαίτερα τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, τα οποία έχουν βρεθεί ξεχωριστά ότι βελτιώνουν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή.
«Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρχίσουμε να στρέφουμε τη διατροφή μας προς τις φυτικές πρωτεΐνες», δήλωσε ο Frank Hu, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μειώνοντας το κρέας, ειδικά το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, και τρώγοντας περισσότερα όσπρια και ξηρούς καρπούς. Ένα τέτοιο διατροφικό πρότυπο είναι ευεργετικό όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την υγεία του πλανήτη μας».