Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαμάχη για τη σύνδεση της διαλειμματικής νηστείας με καρδιακές παθήσεις

ΑρχικήΝέαΔιαμάχη για τη σύνδεση της διαλειμματικής νηστείας με καρδιακές παθήσεις
spot_img

Κινέζοι επιστήμονες αμφισβητούν τη μελέτη που συνδέει τη διαλειμματική νηστεία με προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς.

   Αν και, η διατροφή περιορισμένου χρόνου ή αλλιώς διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία, έχει αποδειχθεί πως διαθέτει αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως μεταξύ άλλων ο θετικός αντίκτυπος στον διαβήτη τύπου 2, στις ορμόνες, στο Αλτσχάιμερ, μια πιο πρόσφατη μελέτη και μια από τις λίγες μελέτες για τη διαλειμματική νηστεία σε βάθος χρόνων, έδειξε πως οι χρονικά περιορισμένες δίαιτες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Έδειξε μάλιστα πως οι ενήλικες που ακολουθούσαν ένα 8ωρο πρόγραμμα περιορισμένου χρόνου διατροφής είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο του θανάτου από καρδιαγγειακό θάνατο.

   Τα δεδομένα αυτά έρχεται να αμφισβητήσει μια προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας, και περιελάμβανε 20.000 ενήλικες των ΗΠΑ που συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ. «Τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά υπερεκτιμημένα, δεδομένου ότι οι ερευνητές έχουν δεδομένα για τη διατροφική πρόσληψη μόνο δύο ημερών σε μια περίοδο 20 ετών. Τι έτρωγαν τα άτομα τις υπόλοιπες 7.300 ημέρες της μελέτης; Τα δεδομένα ρεκόρ δίαιτας δύο ημερών δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου το τακτικό διατροφικό μοτίβο ενός ατόμου, αυτός είναι ένας σημαντικός περιορισμός στη μελέτη», λέει στο Nutrition Insight η Krista Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

   Ο Varady, μαζί με την Kelsey Gabel, επίκουρη καθηγήτρια στο University of Chicago College of Applied Health Sciences και περισσότερους από 30 άλλους ερευνητές στον τομέα, συνέταξαν ένα σχόλιο που περιγράφει τα ερευνητικά λάθη στη μελέτη του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong.

«Επιπλέον, οι ερευνητές δεν έλεγξαν άλλες σημαντικές μεταβλητές υγείας στην ανάλυσή τους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η κατάσταση καπνίσματος, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το επίπεδο άγχους και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», εξηγεί. «Δεδομένου ότι οι συγγραφείς δεν έλεγξαν αυτούς τους κρίσιμους παράγοντες, τα συνολικά συμπεράσματα της εργασίας είναι πολύ αμφίβολα».

   Το πρώτο παράδειγμα σημαντικού ελαττώματος στην ευρέως δημοσιευμένη μελέτη είναι το γεγονός ότι προσάρμοσε ακατάλληλα το καθεστώς καπνίσματος των συμμετεχόντων. Σε αυτήν, υπήρχαν 60% περισσότεροι καπνιστές στην ομάδα νηστείας που έτρωγαν λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα από την ομάδα αναφοράς. Οι δύο ομάδες είχαν επίσης εθνοτική ανομοιογένεια, με 250% περισσότερους μαύρους Αμερικανούς πολίτες στην ομάδα της νηστείας. Αυτό δεν έγινε γνωστό παρά τις καλά τεκμηριωμένες φυλετικές ανισότητες στις περισσότερες αιτίες θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Ένα άλλο πιθανό ζήτημα με τη μελέτη είναι ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της διάρκειας διατροφής δεν είναι αντιπροσωπευτική των μακροπρόθεσμων διατροφικών προτύπων. Όχι μόνο αυτές οι συνήθειες αξιολογήθηκαν με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε ένα μόνο χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια δύο ημερών ανάκλησης της δίαιτας, αλλά οι χρόνοι φαγητού μικρότεροι από οκτώ ώρες αντιπροσώπευαν συνήθως ελλιπή αρχεία φαγητού και όχι μια πραγματική σύντομη διατροφική περίοδο.

    Αντίθετα, οι ερευνητές που εναντιώνονται στην αμφιλεγόμενη μελέτη επισημαίνουν περισσότερες από 100 δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές με κριτές, οι οποίες διαπιστώνουν ότι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να έχει μικρά έως μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία του μεταβολισμού, χωρίς μελέτες που να παρατηρούν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της νηστείας.

https://www.nutritioninsight.com/news/scientists-dispute-study-linking-time-restricted-eating-to-poor-heart-health.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο